Știri 26 ianuarie 2016
Conform legii, inițiatorii au nevoie de minim 500.000 de semnături, strânse în decurs de șase luni.
Inițiativa Coaliției pentru familie pentru revizuirea Constituției, în sensul definirii familiei ca fiind „întemeiată pe căsătoria liber consimțită între un bărbat și o femeie”, se bucură de susținerea mai multor culte religioase din România.
De altfel, comitetul de inițiativă este multiconfesional și este format din ortodocși, catolici, greco-catolici, baptiști și penticostali.
Amenzi de peste 70 de mii de lei au fost date în doar zece zile pentru patroni în urma controalelor făcute de Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanța.
Inspectorii au făcut în primele zece zile ale anului 2016, 85 de controale la agenții economici de pe raza județului.
12 patroni au fost sancționați cu 15 amenzi în valoare totală de 74 de mii de lei.
Reprezentanții ITM au găsit cinci persoane fără forme legale de lucru.
Șomerii constănţeni au la dispoziţie, săptămâna aceasta, peste 210 locuri de muncă.
Firmele din judeţ, prin intermediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Constanţa, propun posturi în diferite domenii, inclusiv pentru persoanele cu studii superioare.
Constănțenii aflați în căutarea unui loc de muncă se pot angaja în domenii precum construcții, alimentație publică, vânzări, pază și protecție.
Persoanele interesatei se pot adresa AJOFM Constanţa, pe strada Lacului nr. 14.
Constănțenii beneficiază de 10 la sută reducere la autorizațiile de tramă stradală, dacă plătesc săptămâna aceasta taxa aferentă anului 2016.
Serviciul Public de Impozite şi Taxe Constanţa informează că reducerea este valabilă dacă taxa pentru folosirea tramei stradale este achitată până pe 1 februarie.
Taxa este plătită de persoanele fizice şi juridice care deţin autovehicule concepute şi construite pentru transportul de mărfuri.
Contravaloarea taxei pentru întregul an poate fi achitată la ghişeele agenţiilor fiscale, la unele benzinării sau prin ordin de plată la Trezoreria Municipiului Constanţa.
Persoanele care folosesc ţigara electronica au mai puţine şanse să scape de depedența de nicotină.
Aceasta este părerea autorilor unui studiu publicat recent.
Şansele ca fumătorii să se lase de fumat sunt mai mici cu 28 la sută în rândul celor care trec de la consumul de tutun tradiţional la folosirea ţigărilor electronice.
Astfel, ţigările electronice nu numai ca nu ajuta fumătorii să se lase de fumat, ci și inhibă această dorinţă.
Asociația Elevilor cere Ministerului Educației să deconteze integral naveta elevilor.
În acest moment sumele sunt plafonate la 26 de lei pe lună pentru distanțe de trei kilometri, iar după această distanță câte doi lei pe kilometru.
Sumele mari plătite pentru transportul către orașe determină astfel mulți elevi să abandoneze școala.
Asociația Elevilor din Constanța continuă demersurile pentru ca elevilor navetiști să le fie decontată integral naveta.
România continuă să aibă unul dintre cele mai mari abandonuri școlare din Europa.
În anul 2013, abandonul școlar în țara noastră atingea 17.4 %, iar după doar un an procentul creștea cu încă un punct.
Restaurantele şi cluburile din clădirile cu risc seismic nu mai primesc autorizaţie de funcţionare la Constanța.
Serviciul de Autorizare a Agenţilor Economici informează că este obligatorie obţinerea autorizaţiei de funcţionare pentru desfăşurare de activităţi recreative şi distractive.
De asemenea, legea prevede interzicerea organizării de activităţi economice în spaţii publice aflate în clădiri cu risc seismic.
Așadar, autorizaţiile de funcţionare pentru desfăşurarea activităţii de alimentaţie publică eliberate pentru unităţile aflate în clădiri cu risc seismic, nu se vor viza pentru anul 2016.
Consiliul Concurenţei urmărește preţurile de la pompă.
Trei firme de distribuţie au fost amendate.
Instituţia a sancționat cu aproape 4 milioane de euro mai mulţi distribuitori de carburanţi care aveau înţelegeri pentru preţurile din piaţă.
Nu este exclus să urmeze şi alte amenzi dacă vor fi găsite nereguli.
Consiliul Concurenţei îşi doreşte o diversitate a benzinarilor în România şi urmăreşte îndeaproape evoluţia preţurilor de la pompe.
Barilul de petrol continuă să scadă, însă litrul de benzină şi motorina nu se ieftineşte într-un ritm la fel de alert.
Consiliul Concurenţei a mai amendat companiile petroliere în urmă cu 4 ani pentru înţelegeri anticoncurenţiale.
Amenzile pentru cele 6 companii au ajuns la aproape 900 de milioane de lei.
Un expert in drepturile omului al ONU a atras atentia asupra unui fenomen ingrijorator, intr-un raport catre Adunarea generala.
50.000 de nord-coreeni au fost constransi de autoritatile tarii lor sa mearga sa munceasca in strainatate, in principal in Rusia si China, Potrivit AFP si DPA.
Marzuki Darusman, trimis special al ONU pentru monitorizarea situatiei drepturilor omului in Coreea de Nord, a afirmat ca Phenianul a recurs tot mai mult la aceasta practica, foarte lucrativa, care i-ar aduce statului comunist intre 1,2 miliarde si 2,3 miliarde de dolari pe an.
Nord-coreenii “sunt trimisi in numeroase regiuni ale lumii pentru a lucra in conditii similare cu cele de munca fortata”, a declarat Marzuki Darusman in cadrul unei conferinte de presa.
El a avertizat companiile care ii angajeaza, ce devin astfel “complice unui sistem inacceptabil de munca fortata”.
Acesti nord-coreeni sunt angajati in special in constructii, mine, taierea lemnului, informatica si sectorul textil, ei nestiind nimic despre contractele lor, care sunt negociate de Phenian.
Lucratorii nu ar beneficia de suficienta hrana, masuri de siguranta sau posibilitatea de a se deplasa liber.