Știri 30 ianuarie 2016
Sărbătorirea împreună a celor trei sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire la faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi lună.
Biserica Ortodoxă se va afla mâine în duminica a 32-a după Rusalii sau a lui Zaheu.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie de la ora 9, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Marți, Biserica Ortodoxă va prăznui Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, de la ora 8.45, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Întâmpinarea Domnului”, din apropierea orașului Năvodari, așezământ monahal care își prăznuiește cel de-al doilea hram.
Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului apărătoarea și ocrotitoarea Moldovei va sosi luni la Constanța.
Aceasta va fi adusă, de la mănăstirea Hârbovăț, din Republica Moldova, de o delegație condusă de părintele arhimandrit Spiridon Marin, la ora 18.00, la biserica Sf. Haralambie, unde va rămâne până pe 15 februarie.
Mănăstirea Hârbovăț a fost reconstruită de trei ori, după trei incendii, și, de fiecare dată, icoana a fost găsită în cenușă, cu fața în jos, nearsă, cu toate că era pictată pe pânză şi lipită pe lemn.
Prin rugăciune în fața icoanei Maicii Domnului, mulți bolnavi și-au găsit alinare sufletească și trupească.
Icoana este adusă la această biserică cu prilejul hramului Sf. Haralambie, cinstit pe 10 februarie.