Știri 8 februarie 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie, împreună cu Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia, în Bulgaria și Preasfințitul Longhin, Episcop de Bănceni, Ucraina.
Credincioșii se vor putea închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăț din Republica Moldova, dar și moaștelor Sfântului Ioachim Vatopedinul, ale Sf. Haralambie și ale Sf. Dimitrie, noul martir.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.
Un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri.
Totodată, una din cinci persoane nu s-ar imuniza, nici la recomandarea medicului.
În aceste condiţii, Ministerul Sănătăţii lucrează la un proiect de lege prin care vaccinarea va deveni obligatorie.
Noua lege a vaccinării prevede că toți copiii trebuie să fie imunizați cu zece seruri incluse în schema naţională, până la vârsta de 14 ani.
Cei mai mulţi părinţi au început să se teamă de efectele negative ale vaccinurilor, după ce în Statele Unite a apărut informaţia că vaccinul anti-rujeolic ar putea provoca ADHD.
În Franţa, Germania şi Polonia există deja legi prin care părinţii sunt obligaţi să îşi vaccineze copiii.
Bursele pentru elevii din Constanța ar putea fi majorate.
Potrivit primarului interimar Decebal Făgădău, bugetul municipiului Constanţa pe anul 2016 include şi bursele şcolare pentru elevi.
Municipalitatea analizează în prezent majorarea plafonului pentru bursele de performanţă şi cele sociale.
Prefectul Constantin Ion a declarat că, în urma discuţiilor avute cu reprezentanţii elevilor, va propune primarilor din judeţ ca în proiectele de buget pentru acest an să introducă şi bursele pentru elevi.
Minorii ar putea să călătorească neînsoţiţi.
Mai mulţi senatori propun ca adolescenţii care au împlinit 14 ani şi au o capacitate de exerciţiu restrânsă, să poată circula liber în străinătate, neînsoţiţi de părinţi sau de un adult cu acordul ambilor părinţi.
Totodată, declaraţia trebuie să cuprindă acordul pentru perioada în care urmează să se desfăşoare călătoria, precum şi la scopul călătoriei minorului.
Iniţiativa este motivată de numărul mare al cazurilor de copii care merg să îşi viziteze părinţii care lucrează în alte state sau cei care îşi fac studiile liceale în alte ţări.
Legea prin care medicii nu mai au un număr limitat de pacienţi pe care îi pot înscrie pe lista proprie de asistenţă medicală a fost modificată.
Astfel, de-acum înainte, pentru încheierea unui contract cu casa de asigurări, un medic de familie din mediul urban va trebui să aibă minim 800 de persoane înscrise.
În mediul rural numărul se va stabili pe unităţi administrativ-teritoriale sau zone urbane de către o comisie formată din reprezentanţi ai caselor de asigurări de sănătate şi ai direcţiilor de sănătate publică.
Elevii de 14 ani şi-ar putea alege singuri dacă vor sau nu ora de Religie.
Deputatul Remus Cernea a depus o iniţiativă legislativă la Parlament pentru a pune în acord Legea educaţiei cu prevederile Codului Civil, unde este prevăzut că adolescenţii care au împlinit 14 ani au dreptul să îşi aleagă liberi confesiunea religioasă.
În varianta actuală a Legii educaţiei, doar elevii majori au dreptul la opţiune personală, pentru minori, iar această opţiune este asigurată de către părinţi.
Pacienţii care refuză programe de prevenţie riscă să suporte costurile tratamentelor.
Mai mulți parlamentari au depus o iniţiativă care prevede introducerea unui program naţional de prevenţie în sănătate, finanţat cu 600 milioane euro anual.
Proiectul stabileşte că toţi cetăţenii români au dreptul de a beneficia de programele, măsurile şi acţiunile de prevenţie, indiferent de calitatea lor de asigurat.
Beneficiarii programelor care contribuie activ la menţinerea sănătăţii lor pot beneficia de stimulente financiare din partea CNAS, stimulente ce vor fi transferate într-un cont personal de economii.
Deputatul Eugen Nicolăescu afirmă că toți românii vor fi întrebați dacă vor să participe sau nu la programele de prevenție, iar cei care refuză vor trebui să declare acest lucru în scris.
Matematica ar putea fi unită cu informatica şi chimia cu fizica şi biologia rezultând o singură materie – “Ştiinţele vieţii”.
Acestea sunt principalele modificări ce ar trebui făcute pentru clasele V-VIII, propun experţii numiţi de minister să coordoneze reforma din educaţie.
Ei mai propun transformarea Istoriei în “Educaţie pentru societate”, 3 ore de Sport pe săptămână şi un număr mai mare de opţionale.’
Schimbarea ar trebui să-i vizeze mai ales pe profesori, care trebuie să-şi adapteze metodele de predare la cerinţele noii generaţii.
Persoanele cu venituri reduse şi cele cu probleme de sănătate vor fi declarate consumatori de gaze vulnerabili.
Așa prevede un proiect de ordin privind furnizarea gazelor naturale la consumatorul final, elaborat de ANRE.
Definirea consumatorului vulnerabil este importantă pentru că doar clienţii din această categorie vor mai plăti tarife reglementate după liberalizarea completă a pieţei, iar restul consumatorilor casnici îşi vor negocia singuri tarifele cu furnizorii.
Criteriile de încadrare a unui client casnic în categoria clientului vulnerabil din motive de venituri reduse, facilităţile şi modalităţile de implementare a acestora sunt stabilite de instituţiile statului cu atribuţii în domeniul protecţiei sociale.
Magazinele din Franța nu mai au voie să arunce mâncare.
Franța a votat un proiect de lege prin care lanțurile de magazine sunt obligate să doneze alimentele nevândute, care sunt aproape de termenul de expirare, către organizații caritabile sau să le dea grădinilor zoologice.
Potrivit legii, distrugerea produselor alimentare este ilegală.
Dintre cele 7 milioane de tone de mâncare risipită în Franța anual, 67% reprezintă alimentele irosite de oameni, iar 11% cea aruncată de marile magazine.