Știri 9 februarie 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie, împreună cu Preasfințitul Tihon, Episcop de Tiberias și superior al catedralei Alexander Nevski din Sofia, în Bulgaria și Preasfințitul Longhin, Episcop de Bănceni, Ucraina.
Credincioșii se vor putea închina Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hârbovăț din Republica Moldova, dar și moaștelor Sfântului Ioachim Vatopedinul, ale Sf. Haralambie și ale Sf. Dimitrie, noul martir.
Icoana Maicii Domnului și moaștele Sfântului Ioachim Vatopedinul vor rămâne în biserică până pe 28 februarie.
Slujba va fi transmisă în direct de postul nostru de radio.
Papa Francisc va avea o întâlnire istorică cu patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill.
Discuțiile vor avea loc pe 12 februarie pe aeroportul din Havana, în Cuba, unde Papa va face o oprire înaintea unei vizite oficiale în Mexic.
Această întrevedere va fi “prima întâlnire din istorie” de la schisma din 1054 între un patriarh al Bisericii Ruse și capul Bisericii Catolice.
Potrivit șefului biroului de presă al Vaticanului, Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului și-a exprimat satisfacția privind viitoarea întâlnire a Patriarhului Kirill cu Papa Francisc.
Biserica Catolică din Germania cere reducerea numărului de refugiați care ajung în țară.
Aceasta a precizat că țările nu-i pot “primi pe toți nevoiașii lumii”.
Cardinalul Marx a adăugat că acest subiect nu poate fi tratat doar din prisma filantropiei, ci și a rațiunii.
El s-a declarat totodată îngrijorat de creșterea xenofobiei în Germania, într-un moment în care un partid populist german profită de criza refugiaților pentru a impune un discurs de dreapta radical, de neconceput până acum pe scena politică germană.
Spitalul de Boli Infecţioase din Constanța va avea un compartiment de Terapie Intensivă.
Acesta dispune de doi ani de un Compartiment de Reanimare, dotat cu aparatură modernă, dar care nici până acum nu a fost dat în folosinţă din cauza lipsei specialiştilor.
Odată cu încheierea stagiului de pregătire a rezidenţilor în specialitatea Terapie Intensivă, acest compartiment va deveni funcţional şi va creşte capacitatea de internare a cazurilor grave, în contextul unei posibile epidemii de gripă.
Până în prezent, la nivel naţional, au fost înregistrate 95 de cazuri de gripă, însă specialiştii spun că nu este vorba, deocamdată, despre o epidemie.
SMURD-ul ar putea suferi transformări majore.
O propunere legislativă are în vedere înfiinţarea unui Institut Naţional de Pregătire pentru Situaţiile de Urgenţă, care ar putea prelua SMURD-ul.
Inițiatorii doresc să aducă un plus de încredere cetăţenilor, mai exact să fie siguri că în cazul unei situaţii de urgenţă cei care intervin au o pregătire şi ştiu ce să facă în momentul respectiv.
Institutul va funcționa la Târgu Mureș și se va finanţa din donaţii, sponsorizări şi alte activităţi realizate conform legislaţiei în vigoare.
Proiectul a fost deja depus în Camera Deputaţilor.
Perioada de suspendare a permisului ar putea fi redusa la jumătate.
Cinci parlamentari au propus un nou proiect de lege.
Potrivit acestuia, şoferii care achită în termenul legal jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege, să beneficieze şi de înjumătăţirea perioadei de timp pentru care s-a dispus suspendarea permisului.
Parlamentarii spun că astfel cetăţeanul este încurajat să achite amenda în termenul prevăzut de lege prin bonificarea atitudinii sale de conformare față de norma juridică.
Academia Română atrage atenţia asupra pericolului reducerii orelor de limba română.
Reprezentanţii Academiei Române consideră periculoasă reducerea orelor de limba română şi eliminarea orei de latină la gimnaziu, măsuri propuse de Ministerul Educaţiei pentru noul plan-cadru pentru clasele V-VIII.
Aceştia sunt de părere că acestea sunt discipline fundamentale de studiu, menite să formeze atât cultura generală, cât şi conştiinţa istorică şi identitară a noilor generaţii.
Conducerea Academiei Române solicită ministrului Adrian Curaj să reanalizeze cele trei variante ale planului.
70 de spitale vor fi incluse în Planul Național de supraveghere a infecțiilor nosocomiale.
Astfel, a fost constituit un grup tehnic de lucru, alcătuit din specialiști care au adoptat direcții de acțiune în perioada următoare.
Într-o primă etapă, se va face o evaluare a spitalelor în baza unor chestionare care vor fi analizate de specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică.
Datele arată că în Europa, în ultimii zece ani, 5,5-7,5% din totalul pacienților internați contractează astfel de infecții.
Potrivit Ministerului Sănătății, circa 100.000 de cazuri sunt înregistrate anual în România.
Ministerul Culturii și cel al Mediului fac demersuri pentru înscrierea Roşiei Montane în UNESCO.
Roşia Montană îndeplineşte cinci dintre criteriile stabilite de UNESCO pentru ca un sit să poată fi înscris în Lista Patrimoniului Mondial.
Acesta este un prim pas, care va deschide calea spre dezvoltarea zonei respective prin activarea resurselor sale perene, patrimoniul cultural şi cel natural.
Cei care muncesc legal în România ar putea beneficia de o masă caldă la prânz oferită de către angajator.
Așa prevede o lege depusă în Parlament de senatorul Constantin Popa.
Ideea proiectului legislativ a apărut după ce s-a constatat că sunt angajați care mănâncă hrană rece la serviciu sau nu mănâncă deloc, din lipsa banilor.
Senatorul vrea ca valoarea mesei să fie de 15 lei pe zi, iar angajatul să o primească la locul de muncă, în așa fel încât să nu mai fie nevoit să plece pentru a-și cumpăra mâncare.
Pe lângă beneficiile aduse salariatului, senatorul spune că, prin această inițiativă, angajatorul își va fideliza angajatul și se vor crea noi locuri de muncă în industria alimentară.