Știri 17 februarie 2016
Acesta a fost ostaş în ceata Tironilor sau recruților din legiunea condusă de generalul Vringa.
Atunci când a venit poruncă ca toţi soldaţii să jertfească idolilor, Teodor nu a intrat în templu.
Pentru multa dragoste pe care ostaşii o aveau faţă de Teodor, Vringa l-a lăsat câteva zile să se hotărască.
În acest timp, Teodor s-a rugat lui Dumnezeu să-i dea răbdare, iar ca să arate neputinţa zeilor a dat foc noaptea templului păgân.
Însă, din porunca dregătorului Puplie, a fost supus la chinuri și de fiecare dată rămânea nevătămat.
Atunci, dregătorul plin de mânie a poruncit să fie aruncat într-un cuptor cu foc și astfel şi-a dat sufletul în mâinile lui Dumnezeu.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.30 Sf. Liturghie la biserica Sf. Ierarh Nectarie Taumaturgul din Constanța care își serbează cel de-al doilea hram.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sf. Nectarie aduse de la biserica Sf. Nectarie din Insula Eghina, precum și moaștele Sf. Ierarh Luca al Crimeei, ale Sf. Mare Mc. Teodor Tiron, ale Sf. Trifon, ale Sf. Mare Mc. Gheorghe și Veșmântul Cuv. Parascheva.
Astăzi este Ziua Bunătăţii Spontane.
Aceasta îndeamnă oamenii să facă fapte bune, fără să aştepte ceva în schimb.
Ziua a debutat în Noua Zeelandă, după ce Josh de Jong, blocat în trafic şi înconjurat de şoferi nervoşi şi agresivi s-a gândit că ar fi bine dacă măcar o zi pe an oamenii ar fi mai buni unii cu alţii, fără să aştepte răsplată.
Această zi creşte în popularitate de la an la an, sărbătorită de indivizi, grupuri şi organizaţii, subiect de carte şi film și se regăseşte inclusiv în parabola bunului samaritean.
Elevii constănțeni au acumulat peste un milion de absențe în primul semestru al anului școlar 2015-2016.
Dintre acestea au fost motivate nici jumătate, mai exact 420.000.
Inspectorul de specialitate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Prof. Cristina Ivan, a declarat că 42 de elevi au pierdut bursa „Bani de liceu” din cauza cumulului de absențe.
Un program de educaţie pentru sănătate va fi lansat la semnarea protocolului cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii din 24 februarie.
Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu.
Potrivit acestuia, anul acesta va fi implementat un proiect-pilot pentru cancerul colo-rectal şi va fi dezvoltat proiectul-pilot privind cancerul de sân.
Demersuri în sensul iniţierii unui program de screening se fac din 2009.
Ministrul a declarat că la cancerul de col uterin, situația este mai avansată, însă în ceea ce priveşte cancerul de sân, lipsesc aparatura şi mai ales specialiştii.
Femeile care au născut şi au crescut cel puţin trei copii ar putea primi o indemnizaţie viageră lunară, toată viaţa.
De asemenea, deputatul Ninel Peia a iniţiat un proiect de lege în care mai propune ca femeile care au cinci copii sau mai mult să primească şi medalia de „Mamă-eroină”.
Pentru mamele care au trei copii se acordă indemnizaţie de 30% din salariul mediu net pe economie, pentru mamele care au patru copii se acordă 40% din salariul mediu net, pentru mamele care au cinci sau mai mult de cinci copii – 50% din salariul mediu net.
Acţiunea parlamentarului vine după ce a intrat în posesia unui studiu din care reiese că, din 1990 şi până în zilele noastre, în România, natalitatea a scăzut la jumătate.
O nouă metodă de tratare a cancerului a dat “rezultate fără precedent” la bolnavii în stadiu terminal.
Ultimele descoperiri au fost prezentate la Washington, în cadrul adunării anuale a Asociației Americane pentru Progres Științific.
Noua metodă constă în prelevarea de celule din sistemul imunitar al pacientului, numite celule T, care distrug țesuturile infectate.
Aceste celule au fost modificate genetic în așa fel încât, reintroduse în corpul bolnavului, să recunoască și să lupte cu celulele canceroase.
La unul dintre studii, pentru 94% din participanţii cu leucemie simptomele au dispărut complet.
Pacienţii cu alte tipuri de cancer al sângelui au avut o rată de răspuns pozitiv de peste 80%.
Efectele secundare ale noului tratament sunt însă mult mai mari decât ale chimioterapiei sau radioterapiei folosite contra leucemiei.
Metoda urmează a fi testată și pe persoane cu tumori solide.
Tații ar putea beneficia de 10 zile lucrătoare de concediu paternal.
Așa prevede un proiect de lege adoptat, ieri, de deputaţii din Comisia de Muncă.
Concediul paternal se acordă, la cerere, în primele două luni de la naşterea copilului, în baza certificatului de naştere al acestuia.
Potrivit proiectului, indemnizaţia pentru concediu paternal se plăteşte integral din fondul de salarii al unității și este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.
Toate localitățile ar putea avea acces gratuit la internet wireless.
Comisiile juridică și de administrație ale Senatului au avizat favorabil un proiect de lege în acest sens.
Propunerea legislativă aparține senatorului Alexandru Cordoș, care a arătat că aceasta duce la o mai bună informare a populației.
Potrivit proiectului, consiliile locale vor putea asigura accesul gratuit la wireless în spațiile publice administrate sau aflate în proprietatea unităților administrativ-teritoriale.
Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Senatului, care este for decizional.
Luna ianuarie a acestui an a fost cea mai caldă de la începerea măsurătorilor meteorologice, în urmă cu 136 de ani.
Potrivit NASA, temperatura medie la nivel global a fost în ianuarie cu 1,13 grade mai ridicată decât valoarea normală, stabilită pe baza datelor colectate în intervalul 1951-1980.
Specialiștii au explicat că “tendința de încălzire a climei va continua până când se va renunța la combustibilii fosili”.
Clădirile cu bulină roșie vor intra în consolidare.
Potrivit unui proiect al Ministerului Dezvoltării aflat în dezbatere publică, reparaţiile vor fi gratuite doar pentru cei care câştigă sub 2.000 de lei pe lună.
În paralel, în Parlament, se ia în calcul înăsprirea legii şi evacuarea forţată a proprietarilor care refuză consolidarea.
Clădiri cu risc seismic ridicat din mai multe oraşe din ţară ar urma să fie consolidate anul acesta cu bani de la bugetul de stat şi de la primării.
Ministerul Dezvoltării a ales 80 de imobile cu risc seismic ridicat care vor intra anul acesta în programul naţional de consolidare.
În Bucureşti, peste 370 de clădiri sunt încadrate în clasa întâi, iar 181 reprezintă pericol public.