Știri 19 februarie 2016
Evenimentul se va desfășura de la ora 11, la biserica „Sfântul Gheorghe” din Oltina și este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, filiala Constanța, în cadrul proiectului ’’Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial’’.
Părintele Ioan Georgescu s-a născut în ziua de 4 martie 1887 și a fost hirotonit preot la parohia Oltina pe 15 noiembrie 1911.
Pentru merite deosebite a fost decorat cu Ordinul „Coroana României”, medaliile „Crucea de război” și „Răsplata muncii cl. a II-a pentru învățămănt”.
Căsătoria religioasă mixtă este posibilă în Biserica Ortodoxă cu o aprobare specială.
Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Române, tradiția canonică a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină.
Cu toate acestea, prin iconomie și din rațiuni pastorale în contexte socioculturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioșilor ortodocși cu persoane de altă confesiune creștină, după obținerea dispensei de la episcopul ortodox al locului.
Condiția este însă ca pruncii care se nasc dintr o căsătorie mixtă să fie botezați în Biserica Ortodoxă.
Un arhiepiscop catolic din Statele Unite s-a convertit la Ortodoxie împreună cu toate cele 60 de parohii.
În ultimele luni, liderul Bisericii independente numită “Biserica Catolică din Est”, Arhiepiscopul Ramzi Mussalam, a convertit peste 60 de parohii, la Ortodoxie, incluzându-i în rândul ortodocșilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor Țării.
Fostul arhiepiscop a fost primit în Biserica Ortodoxă și a fost hirotonit diacon și preot, cu încurajarea și binecuvântarea Mitropolitului Ilarion, Întâistătător al Bisericii Ortodoxe Ruse din Afara Graniţelor Țării.
Fostul arhiepiscop catolic a devenit acum Ieromonahul Elias.
Astăzi se împlinesc 140 de ani de la nașterea sculptorului român Constantin Brâncuși.
În acest an, marcăm pentru prima dată ziua de naștere a lui Brâncuși ca sărbătoare națională, potrivit unei legi adoptate în luna decembrie a anului trecut.
Cu această ocazie, atât în țară, cât și în străinătate au loc manifestări culturale.
Institutul Național al Patrimoniului și Ministerul Culturii au anunțat că vor relua demersurile de înscriere a ansamblul Brâncuși de la Târgu Jiu în lista patrimoniului mondial UNESCO.
Inspectoratele școlare ar putea fi desființate.
Aceasta dacă proiectul de lege inițiat de deputatul Cornel Comșa va trece de Senat.
Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaților și prevede desființarea inspectoratelor școlare și preluarea atribuțiilor acestora de către Ministerul Educației, respectiv Agenția Română pentru Asigurarea Calității în Învățământul Preuniversitar, prin înființarea unui departament pentru inspecție școlară.
De asemenea, activitatea ar fi monitorizată de autoritățile administrației publice locale, prin înființarea unui compartiment de specialitate în cadrul aparatului primarului sau al Consiliului Județean.
O elevă din Constanța a obținut nota maximă la examenul de Bacalaureat american.
Roxana Vătămanu este elevă în clasa a 11-a la Liceul Internațional de Informatică și a obținut nota maximă la proba de Matematică la examenul de Bacalaureat susținut online în rețeaua sistemului educațional din SUA.
Profesorii spun că eleva s-a pregătit pentru acest examen timp de o lună și jumătate.
La rândul său, Roxana Vătămanu a declarat că subiectele acestui examen și metoda de examinare nu se aseamănă cu exercițiile din programa românească, mai ales ca metodă de rezolvare.
Crucea Caraiman va fi restaurată de la bugetul Ministerului Apărării Naționale.
Aceasta va fi trecută din domeniul public al orașului Bușteni în administrarea Ministerului Apărării Naționale în vederea restaurării.
Autoritățile intenționează ca, în cadrul procesului de reabilitare, să amenajeze în interiorul monumentului un muzeu al neuitării.
Crucea Caraiman a fost construită în memoria eroilor români din Primul Război Mondial și a intrat în Cartea Recordurilor ca cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf de munte.
România va acorda Republicii Moldova un ajutor umanitar cu titlu gratuit.
Guvernul a răspuns astfel solicitării primite din partea autorităților de la Chișinău.
Ajutorul umanitar va fi în valoare de circa 17 milioane de lei și va consta în produse alimentare de bază, precum și păcură.
Produsele vor fi scoase din rezervele de stat, gestionate de Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale.
România va primi, de luna viitoare, refugiați aflați pe teritoriul Uniunii Europene.
În urma discuțiilor s-a ajuns la 160 de persoane din Italia și 135 din Grecia, după cum a declarat joi șeful Inspectoratului General pentru Imigrări, chestor principal Viorel Vasile.
15 imigranți din Siria, Pakistan și Irak vor fi cazați în centrele din București.
Anul trecut, țara noastră s-a angajat să primească din proprie inițiativă 1.800 de emigranți, dar a votat împotriva cotelor obligatorii.
Peste un milion de refugiați din Orientul Mijlociu au ajuns în Europa anul trecut, iar majoritatea au venit pe mare și s-au stabilit în Grecia și Italia.
Universitatea din Texas a autorizat portul armelor de foc la cursuri.
Astfel a fost implementat un proiect de lege adoptat de către aleși locali și care pune capăt unei interdicții anterioare în acest sens.
Numeroși membri ai universității au amenințat că vor părăsi instituția în cazul în care va fi autorizat portul armelor de foc în incintă.
Universitatea din Texas a fost în anul 1966, teatrul primului atac armat în masă dintr-un campus universitar.