Știri 23 februarie 2016
În perioada 10-25 martie, Inspecţia Sanitară de Stat va efectua o acţiune de control în toate unităţile sanitare cu paturi publice şi private, în contextul situaţiei epidemiologice înregistrată în Argeş.
Totodată, conducerea Ministerului a cerut verificarea măsurilor care se iau de către unităţile sanitare în această perioadă în privinţa supravegherii şi controlului infecţiilor respiratorii şi gripei.
Clădirile sau terenurile neîngrijite din municipiul Constanţa care strică aspectul peisagistic al oraşului au intrat în atenţia administraţiei publice locale.
În vederea identificării imobilelor, teren sau construcţie neîngrijite, Poliţia Locală va efectua verificări şi va întocmi o fişă de evaluare şi o notă de constatare.
Ulterior, proprietarul va fi somat ca în termen de 30 de zile să efectueze lucrările de salubrizare a terenului şi, în şase luni să efectueze lucrările de întreţinere necesare şi să menţină în continuare imobilul în stare îngrijită.
Dacă după expirarea termenelor, proprietarul nu se va conforma, primarul va întocmi un proiect de hotărâre prin care impozitul va fi majorat.
Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru păr sunt extrem de toxice.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor continuă Campania națională intitulată „SOS – produsele cosmetice și de îngrijire personală”.
Astfel, în perioada 10 – 15 februarie au fost analizate 48 de tipuri de vopsea pentru colorarea părului.
Specialiștii au constatat că mai mult de jumătate dintre aceste produse trebuie retrase de pe piață, deoarece conțin substanțe chimice periculoase.
Acestea pătrund în firele de păr și afectează proteinele din piele, favorizând apariția reacțiilor alergice.
Reacțiile alergice pot include și dificultăți în respirație, iar pe termen lung, pot genera astm, lupus, cancer de sân și de vezică urinară.
Specialiștii nu recomadă produsele care conțin amoniac, toluen, parabeni, fenoxietanol, propilenglicol, silicon și alte materii prime derivate din uleiuri minerale.
Românii din străinătate vor vota la următoarele alegeri, pentru prima dată şi prin poştă.
Prima condiţie este ca aceștia să se înscrie în noul registru electoral.
Înscrierea se va face personal la ambasade şi consulate.
Aproape 90 de mii de români au stat la coadă în Spania ca să voteze la ultimele alegeri prezidenţiale şi unii reprezentanţi ai comunităţii cred că situaţia s-ar putea repeta.
Autoritatea Electorală Permanentă îi îndeamnă pe românii din străinătate să opteze pentru votul prin poştă, iar campania de informare se va face prin întâlniri periodice în diaspora.
Perioada de înscriere în registrul electoral din străinătate începe la 1 aprilie.
Consumul de etnobotanice a crescut alarmant.
Cel mai recent studiu realizat de Agenţia Antidrog, a relevat că pe primul loc se situează consumul acestor noi substanţe, comparativ cu celelalte tipuri de droguri, cu cea mai ridicată prevalenţă de-a lungul vieţii, de 5,1% pentru consumatorii cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani şi de 3,3% pentru cei cu vârste între 25 şi 34 de ani.
Agenţia Naţională Antidrog a întreprins, în acest sens, o serie de activităţi care au vizat utilizarea celor mai moderne metode de prevenire, prin cele mai răspândite mijloace de comunicare.
Polița RCA se va putea plăti în rate lunare.
Proiectul legii va ajunge mâine în comisia de buget finanţe de la Senat.
Ultima formă prezentată de Autoritatea de Supraveghere Financiară arată că poliţa de asigurare auto obilgatorie RCA va putea fi plătită în tranşe, dar nu mai mici de 30 de zile, în baza unui contract anual cu prelungire automată.
Acesta poate fi reziliat la cererea asiguratului pe baza unei cereri depusă cu cel puţin 30 de zile înainte de expirarea acestuia.
Primarii au un rol determinant în combaterea sărăciei.
Declarația aparține premierului Dacian Cioloș.
Potrivit acestuia, din pachetul de măsuri pentru combaterea sărăciei, se urmărește modul în care se organizează programele sociale și distribuţia tichetelor pentru grădiniţe.
Premierul a dat exemplul unei comune în care programul destinat grădiniţelor a adus noi copii în sistemul educaţional primar.
Doi din cinci români trăiesc în sărăcie.
Țara noastră se numără printre statele europene cu cel mai mare număr de persoane nevoiașe.
Datele arată că aproape o treime din populaţie se confruntă cu lipsuri majore – un procent de aproape trei ori mai mare decât media Uniunii Europene, deşi rata sărăciei a scăzut în ultimii 10-15 ani.
Prin comparaţie cu media europeană, preţurile sunt de două ori mai mici, dar salariul reprezintă doar 20% din media celor 28 de ţări membre.
Şoferii care primesc acasă amenzi de la CNADNR pentru neplata rovinietei nu mai au obligativitatea să plătească sumele pretinse.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis marţi, 17 februarie, un recurs în interesul legii formulat de Avocatul Poporului, ca urmare a petiţiilor transmise de cetăţeni.
Documentele de acest tip au fost declarate nule, pentru că semnătura electronică nu este considerată legală.
Potrivit deciziei Curții, singurele procese-verbale de amendă, ce pot fi acceptate, sunt cele întocmite de un controlor de trafic care constată contravenţia la momentul comiterii ei şi poartă atât semnătura acestuia, cât şi semnătura contravenientului sau a unui martor, după caz.
Securitatea României va fi sporită prin prezența a încă aproape o mie de militari străini.
Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Mihnea Moțoc.
El a mai spus că cei aproape o mie de militari americani vor face parte din cele trei brigăzi pe care Statele Unite au anunțat că le vor trimite în Europa din 2017 pentru securizarea suplimentară a aliaților din Estul Europei.
Forțele americane se vor roti însă tot timpul și vor participa la exerciții.
Reamintim că Statele Unite au anunțat că în 2017 vor mări de patru ori bugetul destinat misiunilor din Europa.