Știri 25 februarie 2016
Cu acest prilej, sâmbătă, de la ora 8.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va pune piatra de temelie a bisericii mari a schitului „Sfântul Gherman”, din apropierea localității Băneasa, după care va oficia Sfânta Liturghie.
Biserica va avea hramurile „Adormirea Maicii Domnului și Sfintele Femei Mironosițe”.
Duminică, mănăstirea „Sf. Ioan Casian” din județul Constanța (de lângă localitatea Târgușor) își va sărbători hramul.
Astfel, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia prima Sfântă Liturghie în biserica cea mare a mănăstirii.
Totodată, Ierarhul nostru va sfinți și crucile ce se vor așeza pe turlele bisericii mari.
Credincioșii se vor putea închina în fața icoanei Maicii Domnului „Grabnic Ascultătoare”, adusă de la mănăstirea „Sf. Dionisie Exiguul și Sf. Efrem cel Nou”, din apropiere.
Luni, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Cuv. Gherman” din Constanța (zona Poarta 6).
Duminică va avea loc comemorarea preotului căpitan Constantin Sădeanu.
Evenimentul se va desfășura de la ora 11:00, la biserica „Adormirea Maicii Domnului II” din Constanța, în cadrul proiectului Arhiepiscopiei Tomisului: „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.
La eveniment vor lua cuvântul: Mihail Sădeanu, nepotul preotului Constantin Sădeanu, protosinghelul Maxim Vlad, , Directorul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Filiala Constanța, Costin Scurtu, Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche și consilier superior în cadrul Direcţiei de Cultură a Consiliului Judetean Constanta, Mihaela Burlacu.
Părintele Constantin Sădeanu s-a născut pe 8 aprilie 1878, în comuna Crăciuneii de Jos, jud.Olt.
Din anul 1912 a fost numit preot la „Biserica Adormirea Maicii Domnului II” din Constanța, unde a slujit până în 1944.
În anul 1916 a căzut prizonier de război în bătălia de la Turtucaia, în Bulgaria.
S-a mutat la Domnul în anul 1969 și este înmormântat în Cimitirul Mănăstirii Cernica.
Preoții din statul american Georgia nu pot fi constrânși să oficieze cununii pentru homosexuali.
Camera Reprezentanților a adoptat un proiect de lege care prevede că “liderii religioși nu ar trebui să fie forțati să oficieze ceremonii de căsătorie, ritualuri sau Taine cu încălcarea dreptului lor legitim de profesare liberă a credinței”.
Proiectul de lege protejează, astfel, Biserica, în fața unor forțări, din ce în ce mai dese, de oficiere a ceremoniilor dedicate cuplurilor între persoane de același sex.
Adoptarea proiectului a venit la o zi după discursul pastorului Franklin Graham, care le-a cerut creștinilor să participe activ și să ia poziţie în procesul politic.
Supermarketurile ar putea fi închise în weekenduri.
Deputaţii din Comisia de Agricultură vor analiza mai multe propuneri care ar schimba regulile în comerţ: este vorba despre etichetarea laptelui, închiderea în weekend a supermarketurilor, dar şi o prezenţă mai mare a produselor româneşti pe rafturi.
Ministerul Agriculturii a declarat că susţine ultimele două propuneri și a venit cu completări.
În majoritatea ţărilor europene, supermarketurile sunt deschise în weekend.
În Marea Britanie sunt deschise de luni până duminică între orele 9 şi 22, în timp ce în Germania, programul este doar cu o oră mai scurt.
Taxa pentru locul de parcare va ajunge anul acesta în cutia poştală pentru constănţeni, odată cu înştiinţările de plată pentru impozitul pe casă.
Serviciul Public de Impozite şi Taxe a preluat de la direcţiile din cadrul Primariei Constanţa responsabilitatea privind încasarea taxei pe deşeuri, a locului de parcare şi a întreţinerii locului de veci.
Plata taxei pentru locul de parcare prelungeşte automat autorizaţia de rezervare a locului, fără a mai fi nevoie ca proprietarul să depună alte documente la Primărie, ca până acum.
Apometrele constănțenilor vor fi schimbate.
RAJA a demarat o amplă campanie de verificare şi înlocuire a contorilor la abonaţii casnici.
Activitatea se va desfăşura în următoarele luni în tot judeţul şi demarează astăzi, la Constanţa.
Noile contoare vor avea valabilitate timp de şapte ani.
În ultima perioadă, mai multe echipe ale RAJA au efectuat o amplă acțiune de verificare a abonaților și au constatat că, în unele cazuri, la nivelul blocurilor, contoarele aveau verificarea metrologică expirată, astfel că toate aceste aparate de măsură înregistrau eronat consumul de apă.
Premierul Dacian Cioloş a anunţat noi măsuri în ceea ce priveşte regionalizarea.
Astfel, conform noului proiect, ar urma să dispară judeţele.
În precedentul proiect, al guvernului Ponta, judeţele erau păstrate şi apărea un nou etaj de funcţionare, regiunea.
Baza de plecare ar putea fi actualul sistem al regiunilor de dezvoltare, cu eliminarea celor 41 de consilii judeţene.
La nivel judeţean ar urma să fie menţinut doar un oficiu prefectural, însă există şi posibilitatea unei reforme administrative care ar ţine măcar într-o anumită măsură de dezvoltările organice.
Agresivitatea în trafic reprezintă o cauză a accidentelor mortale.
Așa arată un studiu realizat de psihologi.
Potrivit acestuia, 65% dintre cei 127 de șoferi chestionați au recunoscut că se enervează atunci când traficul este aglomerat și își asumă riscuri majore când sunt la volan.
Psihologii au mai constatat că 88% dintre șoferii de până în 25 de ani sunt convinși că riscul de a face un accident este mai mic dacă ai o mașină bună.
Realizatorii studiului cred că educația rutieră în școli și aplicarea unor amenzi mai drastice ar putea tempera comportamentul agresiv la volan.
Ministrul Sănătății vrea o nouă materie obligatorie în școli și grădinițe, respectiv “Educație prin sănătate”.
Potrivit acestuia, copiii ar putea să învețe despre alimentația sănătoasă, igienă și lupta împotriva alcoolului și fumatului.
Orele ar putea fi ținute de medicii și asistentele cabinetelor din școli.
El a mai spus că medicii și asistentele școlare ar putea deveni “educatori excelenți„ cu ajutorul unor cursuri de pregătire pedagogică de scurtă durată”.
Timbrul de mediu a fost declarat ilegal de judecători.
După mai mulți ani de procese, şoferii români au obţinut o importantă victorie împotriva timbrului de mediu perceput de statul român la înmatricularea unui autoturism.
Judecătorii au stabilit că această taxă este discriminatorie şi are aceleaşi prevederi şi scopuri ca toate celelalte taxe anterioare (de poluare şi de înmatriculare) declarate nelegale de Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
Simpla schimbare a denumirii taxei şi transformarea ei în „timbru de mediu” nu poate determina intrarea ei în legalitate.