Știri 4 martie 2016
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 9, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel din Constanța.
Apoi, de la ora 17, Ierarhul nostru va susține o conferință cu tema ’’Misiunea femeii creștine astăzi’’, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Medgidia.
Duminică va avea loc comemorarea preotului căpitan Nicolae Coadă.
Evenimentul se va desfășura de la ora 11:00, la biserica Sf. Nicolae din comuna Rasova.
Astfel, se încheie prima parte a proiectului Arhiepiscopiei Tomisului: „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial”.
Preotul Nicolae Coadă s-a născut în anul 1888 și a slujit la parohiile Pantelimonul de Jos, Rasova, Hârşova și la biserica Sfantul Nicolae – Coiciu, din oraşul Constanta.
Odată cu începerea Primului Război Mondial, a fost mobilizat ca preot-locotenent la Spitalul de boli contagioase nr. 5 și la Spitalul Mobil Nr. 9, din Constanța.
Pe 1 ianuarie 1918 a fost avansat la gradul de preot-căpitan.
Şomerii pot fi cooptaţi în programe de ocupare temporară.
Guvernul a decis că șomerii înregistraţi la agențiile teritoriale de ocupare a forței de muncă județene, indiferent dacă beneficiază sau nu de indemnizație de șomaj, pot fi cooptaţi în programele de ocupare temporară a forței de muncă pentru executarea de lucrări și activități de interes local.
Potrivit Executivului, subvenția pentru angajatorii care încadrează în muncă persoane în cadrul unor astfel de programe se acordă în baza schemei de ajutor de minimis, instituită prin ordin al președintelui Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Laptele produs în fermele din România este sigur, inclusiv cel de la rafturi.
Primele rezultate arată că laptele produs în județele Argeș și Dolj nu este contaminat cu bacteria e.coli.
Declarațiile au fost făcute de șeful ANSVSA, Andrei Butaru și vin în contextul în care tot mai mulți fermieri au spus că vânzările de lapte au scăzut în ultimele zile.
Şcolile particulare şi confesionale vor primi finanţare de la stat.
Guvernul a adoptat o hotărâre potrivit căreia unităţile de învăţământ preuniversitar particular şi confesional acreditat vor primi finanţare de bază de la bugetul de stat, prin bugetele locale, la un nivel similar celei acordate pentru învăţământul preuniversitar de stat.
Pe baza costului standard per elev, statul alocă finanţarea cheltuielilor cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, stabilite prin lege.
Proprietarii din clădirile cu bulină ar putea fi evacuați cu forța dacă refuză consolidarea.
La Parlament a fost depus un proiect care prevede că autoritățile vor putea începe lucrările fără să mai țină cont de împotrivirea locatarilor.
Odată mutați, proprietarii ar urma să scape de orice plată pentru lucrările de consolidare.
De cele mai multe ori, locatarii s-au opus consolidării pentru că aveau de achitat zeci de mii de euro pentru intervenții sau pentru că nu aveau unde să se mute pe durata lucrărilor.
Românii din străinătate vor obţine mai uşor cazierul judiciar.
Guvernul a aprobat modelul de cerere pentru obţinerea de către cetăţenii români aflaţi în străinătate a cazierului judiciar.
Mai exact, misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate vor avea competența să elibereze adeverințe cu valoarea juridică a unor certificate de cazier judiciar, pe baza verificărilor efectuate în evidențele autorităților române competente.
Aceste adeverințe se vor elibera în maxim 10 zile de la data solicitării, vor fi valabile 6 luni de la data eliberării și se vor utiliza exclusiv în străinătate.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua femeii și a celei de 19 noiembrie – Ziua bărbatului.
Legea a fost adoptată de Camera Deputaților la începutul lunii februarie.
Propunerea legislativă are ca scop eliminarea discriminării dintre femei și bărbați și creșterea gradului de conștiențizare prin concilierea vieții de familie cu cea personală.
Toți românii, chiar și cei neasigurați, ar urma să beneficieze de servicii gratuite pentru prevenirea bolilor.
Așa prevede noul proiect al Legii Prevenției, potrivit căruia multe ministere și autorităţi vor elabora curricula de educație pentru sănătate.
Nu mai sunt prevăzute sancțiuni pentru cei care refuză programele preventive, dar aceștia trebuie să-și motiveze în scris refuzul și să depună declarații pe propria răspundere că știu la ce riscuri se supun.
Potrivit proiectului, guvernul trebuie să prezinte, înainte de 30 septembrie, planurile pentru prevenție.
Programul ar începe anul viitor, cu o finanțare de 0,25 la sută din PIB.