Știri 9 martie 2016
Este vorba despre volumul intitulat „Ceauşescu ultimul stalinist. Experimentul colonial sovieto-comunist, ilegitim şi criminal, din România”, al autorilor Alexandru Mihalcea şi Marian Moise.
Moderatorul va fi Prof. Univ. Dr. Valentin Ciorbea.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 18, la Curtea Brâncovenească.
Intrarea va fi liberă.
ANM a emis o informare meteorologică de ploi moderate cantitativ și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă de la ora 15 până vineri, la ora 7.
În intervalul menţionat, va ploua în cea mai mare parte a ţării.
În Banat, în Oltenia şi în vestul Munteniei se vor cumula cantităţi de apă de 20…25 l/mp şi izolat de peste 35…40 l/mp.
La munte, în special în Carpaţii Meridionali, la peste 1800 m altitudine precipitaţiile vor fi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.
Vântul va avea intensificări locale şi temporare în regiunile sudice şi sud-estice, cu viteze de 50-60 km/h.
Indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea fi acordată integral până la doi ani, iar plafonul maxim de 3400 de lei pe lună eliminat.
Acestea sunt prevederile unui proiect de lege adoptat de deputaţii din Comisia pentru Muncă, în care se mai precizează şi că această indemnizaţie se va raporta la salariul minim brut pe ţară.
Prin modificările aduse de comisie, indemnizaţia minimă va creşte de la 600 de lei cât este în prezent la peste 1.000 de lei, dacă legea intră în vigoare
Proiectul de lege va merge în plenul Camerei Deputaţilor pentru votul final și ar intra în vigoare de la 1 iulie.
Ministerul Sănătăţii va cumpăra aproape 600 de incubatoare, pentru toate spitalele de stat care au secţii de Ginecologie şi Neonatologie.
Ministrul Patriciu Achimaş Cadariu a precizat că astfel va fi acoperit tot necesarul de incubatoare al acestor instituţii medicale.
Pentru acoperirea acestui necesar, Ministerul Sănătăţii a alocat un buget de 33 de milioane de lei.
Potrivit legislaţiei în vigoare, 10% din totalul achiziţiilor va proveni din bugetele locale.
Şcolile şi cafenelele din Germania au şters din meniul lor carnea de porc pentru a nu ofensa migranţii musulmani.
Numărul cantinelor publice, al grădiniţelor şi al şcolilor care au decis să nu mai comercializeze cârnaţi, şuncă sau alte produse din carne de porc din motive religioase sunt într-o continuă creştere.
Membrii partidului cancelarului german Angela Merkel luptă pentru a păstra carnea de porc în meniuri, aceasta făcând parte din cultura germană.
Un reprezentant al partidului, Daniel Gunther susţine că produsele din porc au fost scoase din meniurile şcolilor, creşelor şi cantinelor de pe întreg teritoriul ţării.
România este una dintre cele 13 țări europene care suferă din cauza suprapopulării închisorilor.
Aceasta în condițiile în care în 2014 avea un număr de 109 deținuți pentru fiecare 100 de locuri disponibile, în timp ce la nivelul Europei media este de 94 de deținuți la 100 de locuri.
Potrivit statisticilor, un număr mare de țări din Europa au avut în 2014 o rată a populației penitenciare ridicată, care a fost în medie de 124 la nivelul tuturor țărilor europene.
De asemenea, România a avut și una dintre cele mai mari rate europene de deținuți condamnați pentru furt din 2014, alături de Georgia, Ucraina, Polonia și Bulgaria.
Ministerul Educației a anunțat implementarea unui program de pregătire suplimentară pentru elevii de clasa a VIII-a.
Măsura vine după ce doar o treime dintre elevii participanți la simulările Evaluării Naționale au primit note peste 5.
Programul constă în ore suplimentare gratuite, în cadrul școlii, după orele de curs.
Totodată, Ministerul Educaţiei anunţă inspecţii şcolare de specialitate la nivel naţional, care se vor desfăşura pe toată perioada de dinaintea evaluărilor naţionale şi vor urmări aplicarea planurilor remediale la nivelul unităţilor de învăţământ.
Șoferii prinși băuți la volan pot rămâne fără permis pe viață.
Un proiect de lege prevede că toți conducătorii auto depistați băuți la volan rămân fără permis pentru 2 ani sau 5 ani, iar
amenzile sunt cuprinse între 5.000 și 15.000 de lei.
Suspendarea permisului și amenzile diferă în funcție de alcoolemia depistată la conducătorul auto și de infracțiunea pe care acesta a comis-o.
Comercianții vor fi obligați să doneze alimentele în curs de expirare.
Așa arată o inițiativă legislativă avizată de deputații din Comisia de industrii și servicii, care propune, totodată, TVA zero pentru alimentele donate.
Alimentele apropiate de data expirării nu vor mai putea fi distruse, ci vor fi obligatoriu donate către fundații și asociații umanitare, spitale, orfelinate sau cămine de bătrâni.
Inițiativa are drept scop obligarea comercianților să doneze astfel de alimente, în condițiile în care, anual, în România sunt distruse cantități foarte mari de alimente.
Potrivit datelor, anul trecut au fost distruse 15 milioane de kilograme de alimente.
Proiectul va fi votat în plenul Camerei Deputaților.
Prețul laptelui crește de 4-5 ori de la poarta fermei până în magazine.
Crescătorii de bovine afirmă că afacerea este din ce în ce mai puțin rentabilă și sunt amenințați cu închiderea.
Prețul mediu de achiziție al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, este de 1,18 lei pe litru, iar pe rafturi ajunge la 4 lei.
Potrivit președintelui Asociației Patronale Române din Industria Laptelui, Dorin Cojocaru, supermaketurile refacturează multe servicii către furnizor, cum ar fi servicii de marketing, manipulare sau apariții în cataloage de promoții.
Conform unui studiu realizat de Eurostat, doar 22% din laptele produs de fermierii români ajunge să fie procesat în fabricile locale.