Știri 18 martie 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Apoi, de la ora 12.15 se va merge într-o procesiune a icoanelor, numită „Calea Sfinților”, pe următorul traseu: faleza Cazinoului, str. Remus Opreanu, str. 9 Mai, str. Arhiepiscopiei, catedrală. Icoanele vor fi aduse și purtate în mâini de către credincioși, în semn de mărturisire a importanței cultului icoanei în viața Bisericii.
La ora 16.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia la catedrală slujba Vecerniei, urmată de o seară filocalică dedicată tinerilor, în care Ierarhul va susține o meditație teologică pe tema: „Ortodoxia, credință și împlinire prin trăire”.
Procesiunea „Calea Sfinților” și seara filocalică sunt organizate în parteneriat cu Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Constanța.
Dan Puric revine la Constanța.
Maestrul va susține un spectacol de pantomimă intitulat „Suflet românesc”.
Evenimentul va avea loc mâine la Casa de Cultură din Constanța, de la ora 18.
Prețul unui bilet este de 35 de lei, iar banii obținuți vor fi donați pentru așezământul monahal de la Aiud, închinat memoriei foştilor deţinuţi politici decedați în temniţele comuniste.
Programul Cornul şi laptele ar putea fi înlocuit cu o masă caldă.
Propunerea Ministerului Educaţiei vine după ce, în ultimele săptămâni, mai mulţi elevi din diferite judeţe s-au intoxicat cu laptele primit la şcoală.
S-a întâmplat în şcoli din 6 localităţi diferite: Braşov, Codlea, Pechea, Galaţi, Dragoslavele și Ziduri.
Elevii au ajuns la spital unde au fost diagnosticaţi cu toxiinfecţie alimentară, iar până acum nu a fost găsită cauza îmbolnăvirilor.
Marea Britanie va introduce o taxă pe băuturile răcoritoare cu zahăr pentru a reduce obezitatea la copii.
Anunţul a fost făcut de ministrul finanţelor.
Taxa va fi introdusă în doi ani pentru a lăsa timp companiilor să schimbe compoziţia produselor.
Aceasta ar urma să aducă în bugetul britanic 520 de milioane de lire sterline, iar banii vor fi folosiţi pentru a dubla fondurile alocate sportului în şcoli.
Ministerul Sănătății a publicat, spre dezbatere publică, normele metodologice de aplicare a Legii autismului.
Potrivit acestora, fiecare persoană diagnosticată cu tulburare de spectru autist şi tulburări de sănătate mintală asociate beneficiază de servicii de sănătate medicale şi conexe actului medical prevăzute în pachetul de servicii de bază a asigurării sociale de sănătate.
Astfel, depistarea precoce a bolii va fi făcută de către medicul de familie și se efectuează pentru copiii cu vârste cuprinse între 0 şi 3 ani, pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 18, 24, 36 de luni.
Ucraina intenționează să legalizeze căsătoriile gay anul viitor.
Cabinetul Miniștrilor din Ucraina vrea să dezvolte un proiect de lege care să vizeze legalizarea “căsătoriei” între persoane de același sex.
Acest lucru a fost menționat în “Planul de măsuri pentru punerea în aplicare a Strategiei naționale în domeniul drepturilor omului în perioada de până în 2020”, care a fost oferit publicității, de către Guvernul Ucrainean.
Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a aprobat în noiembrie 2015, modificări la legislația muncii, care interzic încălcarea drepturilor minorităților sexuale în domeniul ocupării forței de muncă.
Majoritatea adolescenților români consideră că România este o țară în care pot avea succes.
Astfel, 84% dintre adolescenții cu vârste între 14 și 18 ani sunt hotărâți să își construiască viitorul în țară, în timp ce doar 16% sunt de părere că pot avea un trai mai bun dacă pleacă în străinătate.
Mai mult, 73% dintre adolescenți își doresc foarte mult să contribuie, prin muncă, la schimbarea în bine a societății românești.
Studiul a fost realizat în perioada septembrie-octombrie 2015, pe un eșantion de circa 360 de adolescenți.
Peste 1.000 de copii au fost aduși la medic pentru tratarea dependenței de tabletă sau smartphone, anul trecut.
La Timișoara, medicii se confruntă cu două-trei cazuri de acest fel pe săptămână.
De asemenea, la Institutul de Psihiatrie de la Socola din Iași sunt aduși, în medie, trei copii care suferă de dependență de calculator, tabletă sau telefon.
Specialiștii afirmă că numărul acestora crește în fiecare an și susțin că un copil de patru-cinci ani nu ar trebui să cunoască calculatorul, tableta sau smartphone-ul.
Metoda de terapie clasică este psihoterapia cognitiv-comportamentală prin care se înlocuiește un comportament prin alt comportament.
Specialiștii recomandă părinților să se implice cât mai mult în viața copiilor, să-i lase cât mai mult în natură sau la țară la bunici.
Jumătate dintre români își pierd dinții până la vârsta de 40 de ani.
Principala cauză este lipsa prevenției, dar și igiena dentară precară.
9 din 10 pacienţi au peste 25 de ani, vârstă la care unele dintre problemele stomatologice sunt deja ireversibile şi pot genera o pierdere masivă şi rapidă a danturii.
33% dintre români şi-au pierdut deja 3 dinţi până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi.
Studiul mai arată că mai puţin de 2% dintre părinţi îşi duc copiii la dentist înainte de împlinirea vârstei de 7 ani, iar între 8 şi 18 ani procentul urcă până la 3%.
Luna februarie a acestui an a fost cea mai caldă înregistrată de când au început măsurătorile de temperatură, în 1880.
Anunțul a fost făcut de Agenția Americană pentru Oceane și Atmosferă.
Temperatura la suprafața oceanelor și a uscatului depășește cu 1,21 grade Celsius media secolului 20, fiind cea mai ridicată a unei luni din perioada 1880-2016.
Totodată, depășește recordul lunar stabilit în decembrie 2015, care era mai mare decât media cu 0,09 grade.