Știri 2 aprilie 2016
Cu acest prilej, astăzi, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia de la ora 16.45, slujba Privegherii la mănăstirea Dervent, din județul Constanța, în timpul căreia va fi scoasă din Sfântul Altar Sfânta Cruce și așezată în mijlocul bisericii.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Duminica Sfintei Cruci, așezată de către Biserică la mijlocul Postului Mare, are rolul de a ne întări duhovnicește în lupta cu răul, avându-l ca exemplu pe Iisus Hristos care, nevinovat fiind, a pătimit pe Cruce.
Totodată, prezența Crucii în mijlocul bisericii are rolul de a îndemna credincioșii să poarte până la capăt crucea vieţii, asemenea Mântuitorului pe dealul Golgotei.
De aceea, Sfânta Cruce este un simbol important al creștinismului.
Această duminică a Sfintei Cruci are dată variabilă și a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea.
Mâine va avea loc o conferință dedicată părintelui Dimitrie Chirescu.
Aceasta se intitulează „Preotul Dimitrie Chirescu și compozitorul Ioan D. Chirescu, valori ale spiritualității și culturii dobrogene” și se va desfășura de la ora 11 la Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Cernavodă.
În cadrul conferinței, vor lua cuvântul preotul paroh Răzvan Neagu, protosinghelul Maxim Vlad, Șeful Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” Costin Scurtu și Directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural, în colaborare cu Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”.
Părintele Dimitrie Chirescu s-a născut în anul 1842 la Rasova, și a fost numit preot la Cernavodă în anul 1872.
Membru al „Societății de cultură și limbă”, preotul Chirescu a înființat școli la Aliman, Seimeni, Topalu, Dunăreni, iar la Cernavodă a zidit din temelii sediul pentru școală.
S-a mutat la Domnul pe 13 decembrie 1890.
Fiul său, Ioan D. Chirescu s-a născut pe 5 ianuarie 1889 si este autorul a peste 400 de piese corale.
Compozitor, profesor universitar și dirijor, Ioan D. Chirescu a trecut la cele veșnice pe 25 martie 1980.
Arhiepiscopia Tomisului îi va premia pe elevii olimpici la Religie.
Evenimentul se va desfășura mâine, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, unde vor fi premiați elevii din județul Constanța care s-au calificat la etapa națională a Olimpiadei de Religie.
Aceasta va avea loc în perioada 18-22 aprilie 2016, la Timișoara.
La eveniment va participa și Inspectorul de specialitate pentru Religie, Prof. Daniela Stan.
După oficierea Sf. Liturghii, IPS Teodosie va rosti o rugăciune de binecuvântare, mulțumire și ajutor la învățătură pentru cei care au obținut rezultate meritorii la etapa județeană.
Apoi, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu directorul Seminarului Teologic din Constanța și paroh al bisericii „Sf. Mc. Dimitrie” din Constanța, părintele Ilie Petre, va oferi câte un premiu în valoare de 200 de lei fiecăruia dintre cei șase olimpici constănțeni.