Știri 18 aprilie 2016
Cu acest prilej, Mănăstirea Sf. Teotim din orașul Murfatlar, jud. Constanța își va sărbători hramul.
Astfel, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.45, Sf. Liturghie la acest lăcaș de cult.
Vineri, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la biserica Sf. Gheorghe din Mangalia, cu prilejul hramului.
Apoi, de la ora 17, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, urmată de Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Gheorghe din Constanța.
Moaștele sfinților Gheorghe, Teodor Tiron, Trifon și Luca al Crimeei, precum și Icoana Maicii Domnului Odighitria vor fi aduse la biserica cu hramul Duminica tuturor sfinților din Constanța.
Cu acest prilej, miercuri, de la orele 18, va fi oficiată Taina Sf. Maslu.
Biserica cu hramul Duminica tuturor sfinților este situată pe strada Răzvan Vodă din cartierul I.C. Brătianu.
Patriarhia Română a emis un set de reguli către toate parohiile în ceea ce privește desfășurarea slujbei de Înviere.
Astfel, Biserica Ortodoxă Română recomandă ca slujba de Înviere să se desfăşoare în afara lăcaşurilor de lemn, iar slujbele în bisericile acoperite de schele vor fi complet interzise. Mai mult, toate bisericile vor fi obligate să se doteze cu extinctoare, iar ieșirile să fie marcate cu înscrisuri.
Meteorologii anunță ploi în majoritatea regiunilor de Florii şi de Paşte.
De Florii, vremea va fi instabilă, iar temperaturile nu vor mai depăşi 8 grade la nivelul staţiunilor montane.
Pe litoral, vineri vor fi temperaturi între 15-17 grade.
De Paşte vremea va fi închisă, astfel că pe 1 mai sunt anunţate precipitaţii în multe regiuni.
Pentru luna mai, ANM anunţă că temperatura medie lunară a aerului se va situa, în general, în limitele mediilor climatologice, iar în nordul şi centrul ţării va putea avea valori sub normalul perioadei.
Media lunii mai se va situa la 15 grade Celsius.
Indemnizaţiile pentru adulţii cu handicap ar putea fi majorate.
Parlamentarii au iniţiat două proiecte de lege prin care adulţii cu handicap vor avea indemnizaţii mai mari, iar aparţinătorii acestora vor fi scutiţi de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe maşini.
Adulţii cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adulţii cu handicap accentuat 50% din salariul minim, iar cei cu handicap mediu în cuantum de 25% din salariul minim.
Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este for decizional.
În orașul Constanța vor fi amenajate mai multe locuri de parcare.
Acestea vor fi realizate în special în apropierea blocurilor lângă care nu mai există garaje.
De asemenea, conform reprezentanților Confort Urban, în cartierul Inel II, în apropierea sensului giratoriu de la intersecția dintre străzile Dezrobirii și Eliberării, șoseaua va fi lărgită cu o bandă.
Astăzi debutează programul Școala Altfel.
Acesta se desfășoară până pe 22 aprilie și urmărește implicarea elevilor, a cadrelor didactice și a comunității, în activități extrașcolare, care să valorizeze aptitudinile şi competenţele copiilor în domenii diverse.
Oferta de acțiuni pentru această perioadă a fost stabilită după o consultare prealabilă a tuturor factorilor implicați în demersul educațional: părinte, elev, cadru didactic și comunitate.
CNADNR a anunţat modul în care se va circula pe podul de la Agigea.
Astfel, se va menţine măsura de restricţionare a circulaţiei pentru autovehiculele cu masa totală maximă mai mare de 5 tone până la data de 4 mai.
În schimb, va fi permis exclusiv traficul autovehiculelor destinate transportului de persoane şi a celor cu regim de circulaţie prioritară.
Traficul rutier se va desfăşura pe benzile centrale ale podului, iar viteza de deplasare va fi limitată la 50 km/h.
Vaccinurile împotriva poliomielitei trebuie schimbate în 2 săptămâni în toată lumea.
Anunțul a fost făcut de Organizația Mondială a Sănătății.
Poliomielita este o boală contagioasă cauzată de un virus care invadează sistemul nervos, poate provoca paralizia totală în câteva ore și îi afectează în principal pe copiii sub cinci ani.
Pentru a reduce riscul de infectare cu acest vaccin de tip 2, experții OMS recomandă ca țările să folosească de acum o versiune numită „bivalentă” a vaccinului, care nu mai conține decât tulpini de tipurile 1 și 3.
Astfel, aproximativ 300 de milioane de doze de vaccin bivalent vor fi utilizate în programele de imunizare de rutină din lume.
Dintre cele 3 tulpini de poliovirus sălbatic, cea de tip 2 a fost eradicată în anul 1999.
Grădinițele ar putea fi obligate să aibă camere de supraveghere video și audio.
Măsura face parte dintr-un proiect legislativ care va fi depus de deputatul Ovidiu Raețchi.
Dacă proiectul va fi votat, Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului vor fi obligate să dispună controale o dată la șase luni în grădinițe.
De asemenea, orice instituție de acest gen va fi obligată să ceară Agenției de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, în termen de 60 de zile de la deschidere, autorizarea provizorie.