Știri 13 mai 2016
Evenimentul se va desfășura în Sala de Spectacole a Casei de Cultură din comuna Cumpăna.
Tot mâine, de la ora 14.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba intrării în monahism a fratelui Daniel Petre la schitul „Sfântul Cuvios Gherman”, de lângă localitatea Băneasa.
Duminică, Ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată cu prilejul hramului Catedralei Arhiepiscopale din Râmnicu-Vâlcea.
Brâul Maicii Domnului, Capul Sfântului Mc. Ioan Valahul, precum și moaște ale Sfintei Împărătese Elena vor sosi la Constanța, cu prilejul sărbătoririi patronilor spirituali ai municipiului Constanța, Sfinții Împărați Constantin și Elena.
Acestea vor fi întâmpinate miercuri, 18 mai, de la orele 18, în Zona Campus Universitar de către Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Apoi, se va porni în procesiune pe bulevardul Alexandru Lăpuşneanu, până la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”, situată pe Aleea Capidava nr.7, unde racla cu Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște vor rămâne până vineri, 20 mai.
De la ora 19.00, la această biserică va fi oficiată Taina Sfântului Maslu.
Vineri, 20 mai, de la ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul”.
În aceeași zi, de la ora 18.00, Brâul Maicii Domnului, împreună cu Sfintele Moaște, vor fi duse în procesiune la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”.
Pe 21 mai, de sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena, de la ora 8.30, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Constanța.
La ora 15.00, Brâul Maicii Domnului și sfintele moaște vor fi duse în procesiune, de la biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Absolvenţii instituţiilor de învăţământ în vârstă de minim 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pe o perioadă de şase luni.
Aceasta reprezintă 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare.
Ei trebuie să se înregistreze la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maxim 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică accentuată pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până la ora 21.
În intervalul menţionat, vor fi averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi condiţii de grindină.
Cantităţile de apă vor depăşi local 15…20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.
Potrivit meteorologilor, pe parcursul zilelor de sâmbătă şi duminică, instabilitatea atmosferică va fi accentuată în regiunile intracarpatice, la deal şi la munte.
Produsele româneşti vor fi promovate în capitalele lumii de 12 ataşaţi agricoli.
Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă prin care se înfiinţează un număr de 12 posturi de ataşat agricol.
Cei 12 ataşaţi agricoli vor fi selectaţi, prin concurs, din cei 11.500 de angajaţi ai Ministerului Agriculturii şi vor fi trimişi să promoveze produsele româneşti în cele mai importante capitale ale lumii.
Până acum au fost stabilite opt ţări în care vor fi trimişi ataşaţi agricoli.
Este vorba despre Germania, Spania, Turcia, Israel, Rusia, China, Statele Unite ale Americii şi Egipt.
Medicii de familie din mediul urban își vor putea continua activitatea și după vârsta de pensionare.
Aceștia trebuie să solicite un aviz anual Direcției de Sănătate Publică și Colegiului Medicilor de care aparțin.
Prevederea este cuprinsă într-un proiect de lege, adoptat recent, ca măsură de eliminare a discriminării dintre medicii de familie care lucrează în mediul urban şi cei care lucrează în mediul rural şi care au posibilitatea să îşi continue activitatea după împlinirea vârstei de pensionare.
Totodată, măsura are și rolul de a completa deficitul de medici, la un nivel deja destul de ridicat.
Elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a vor susține în perioada următoare Evaluarea Națională.
Ministerul Educației a publicat manualul de proceduri care reglementează modul în care se desfășoară verificarea cunoștințelor elevilor pe fiecare nivel de clasă.
Astfel, evaluarea competențelor fundamentale la finalul clasei a VI-a va începe pe 23 mai, cu proba de Limbă și Comunicare, următoarea probă fiind pe 24 mai, la Matematică și Științele Naturii.
Evaluarea la clasa a IV-a este programată în perioada 30 mai – 2 iunie.
Ultimii vor fi testați elevii de clasa a II-a, care vor susține examenele între 6 și 10 iunie.
Săptămâna de lucru ar putea avea 38 de ore.
Un proiect de lege prevede că toți salariații ar putea beneficia în viitor de scurtarea cu 2 ore a săptămânii de lucru, prin stabilirea unui program redus de 6 ore pentru ziua de vineri.
Parlamentarii arată că scopul propunerii legislative este de a sprijini salariații în lupta lor cu stresul, prin consolidarea programului de relaxare săptămânal, dar nu în detrimentul productivității muncii.
Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz, iar forul decizional este Camera Deputaților.
Sute de autobuze din Marea Britanie vor purta mesajul „Slavă lui Allah”.
Este vorba despre o campanie publicitară a unui ONG care colectează fonduri pentru ajutorarea victimelor războiului din Siria.
ONG-ul a fost interzis încă din 2014, în Israel și Emiratele Arabe Unite, pentru presupusele sale legături cu Hamas și Al-Qaeda.
Creștinii din Marea Britanie acuză însă folosirea unui dublu standard.
Ȋn perioada Crăciunului, un videoclip al bisericii anglicane, în care oamenii erau îndemnați să se roage, a fost interzis de la difuzare, pe motiv că el ar putea ofensa persoanele de altă religie.
Legea care obliga supermarketurile să comercializeze minim 51% produse românești a fost blocată în Parlament.
Plenul Camerei Deputaților a decis retrimiterea Legii la comisiile avizatoare din cauza unei neconcordanțe pe firul birocratic al inițiativei legislative.
Conform noii legi, marile magazine ar putea fi obligate să vândă mai multe produse locale, altfel primesc amenzi și chiar riscă închiderea.
Fermierii români sunt nemulțumiți de actuala situație și speră că actul normativ va fi adoptat.
Legea dării în plată a intrat astăzi în vigoare.
Pentru a putea beneficia de lege, datornicii băncilor vor trebui să îndeplinească o serie de condiţii: valoarea creditului să nu fie mai mare de 250.000 de euro, creditul să nu fi fost luat prin programul Prima Casă, iar împrumutul să nu fi fost făcut în scopuri comerciale.
Toţi cei care vor să predea imobilul băncii trebuie să meargă la notar, avocat sau executor judecătoresc pentru a face o notificare către bancă.
Încă nu se ştie cine va achita taxele tranzacţiilor, iar notarii au cerut mai multe clarificări Ministerului de Finanţe.