Știri 21 mai 2016
Aceştia sunt primii împăraţi creştini şi protectori ai creştinismului, care se sărbătoresc în ziua mutării la Domnul a Sfântului Împărat Constantin, pe 21 mai, anul 337.
Ei sunt socotiţi întocmai cu apostolii deoarece s-au făcut remarcaţi prin mari fapte care au susţinut activ creştinismul.
Printre acestea avem Edictul de la Milan cu privire la legalizarea creştinismului, dat de Sfântul Constantin în anul 313.
Tot împăratul Constantin a convocat la Niceea, în anul 325, primul Sinod Ecumenic, unde s-a combătut erezia lui Arie cu privire la Fiul lui Dumnezeu, şi unde s-a elaborat prima parte a Simbolului de credinţă.
La rândul ei, mama împăratului Constantin, împărăteasa Elena este cea care s-a ostenit pentru aflarea lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.
Totodată, ea a iniţiat construirea unor biserici în locurile cele mai importante ale creştinismului, printre care Biserica Învierii din Ierusalim, Biserica Naşterii Domnului din Betleem şi Biserica Tatăl nostru de pe Muntele Măslinilor.
După cei 31 de ani de glorioasă domnie ai împăratului Constantin, istoria consemnează şi alte merite importante, printre care întemeierea Imperiului Roman creştin de răsărit, devenit ulterior Bizanţul, şi întemeierea capitalei acestuia, cetatea Constantinopol, actualul oraş Istanbul.
În ţara noastră numeroase locaşuri de cult îşi sărbătoresc hramul.
Printre acestea se numără catedrala Patriarhala din Bucureşti, biserica sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa şi Mânăstirea Sfânta Elena de la mare, de lângă localitatea Costineşti.
Totodată, peste 1,8 milioane de romani îşi serbează ziua numelui.
Dintre aceştia 1 milion două sute de mii sunt bărbaţi, iar 7 sute de mii sunt femei.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului și Înaltpreasfințitul Nikiphoros, Mitropolit de Amorion, vor târnosi mâine, de la ora 7.45, biserica „Sfântul Nicolae” din Năvodari.
Slujba va fi urmată de oficierea Sfintei Liturghii, la finalul căreia credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar.
Totodată, cei prezenți vor putea cinsti și Brâul Maicii Domnului, ce va fi adus la acest lăcaș de cult.
Arhiepiscopia Tomisului organizează un concert de muzică clasică cu prilejul Zilelor Constanței.
Acesta se numește „Vă place Brahms?” și va fi susținut de către sopranele Bianca Luigia Manoleanu și Stanca-Maria Manoleanu, acompaniate de Remus Manoleanu la pian.
Evenimentul se va desfășura mâine, de la ora 17.00, la Muzeul de Artă și este organizat cu susținerea și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Intrarea se face pe bază de invitație, iar cei interesați o pot obține de la Pangarul „Sfântul Ierarh Nicolae”, situat în apropierea Catedralei arhiepiscopale.
Luni este Ziua Națională a Armânilor.
Cu acest prilej, la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena va fi oficiată Sfânta Liturghie de la ora 9.
Potrivit Asociației Culturale ”Sfântul Antonie de la Iezer, a Makedon-Armânilor din Constanța”, aceste slujbe în limba maternă sunt ținute săptămânal, în acest lăcaș de cult, cu binecuvantarea Înalt Preasfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ziua de 23 mai s-a impus ca zi a armânilor de pretutindeni și este celebrată de armânii din Europa Occidentală, Australia și SUA în fiecare an.