Știri 25 mai 2016
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 8 la biserica Sf. Ioan Rusul din localitatea Ovidiu, situată lângă podul de cale ferată.
Tot vineri, de la ora 10.30, la hotel Ibis se va desfășura festivitatea de încheiere a Proiectului Național „Unde-i lege, nu-i tocmeală”, la care va participa și Ierarhul Tomisului.
Proiectul este dedicat copiilor din clasele V-XII și a avut ca scop analiza aspectelor moralității din perspectiva Religiei și a Codului Penal.
Sâmbătă, de la ora 8, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.
Duminică, de la ora 7.45, Arhiepiscopul Tomisului, va resfinți biserica „Sfântul Mare Mc. Dimitrie” din satul Dulcești, comuna 23 August.
Apoi, de la ora 18.15, Ierarhul nostru va săvârşi slujba sfinţirii celei mari a bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea Dorobanţu, iar de la ora 23:00, va oficia aici Sfânta Liturghie.
Profesorul Dr. Radu Ciuceanu va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius.
Acesta este cunoscut ca Directorul Institutului Național pentru Studiul Totalitarismului al Academiei Române,
Evenimentul se va desfășura mâine, de la orele 12 în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius.
Biserica din Scoția le permite preoţilor să înregistreze căsătoriile între persoane de același sex.
Decizia a fost adoptată sâmbăta trecută, printr-un vot al Consiliului Bisericii, în Edinburgh.
Cu toate acestea, Biserica Prezbiteriană din Scoția a confirmat poziția de “susținere a viziunii tradiționale asupra căsătoriei, ca uniune între un bărbat și o femeie”.
Problema interpretării teologice a “căsătoriilor între homosexuali” va fi discutată pe larg, în Biserica Scoției, în perioada următoare.
Noile plaje vor fi monitorizate cu drone.
Anunțul a fost făcut de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral.
Obiectivul general al proiectului a inclus realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată, care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de 7,3 kilometri.
Scopul proiectului a constat în reducerea eroziunii costiere, în zonele cele mai expuse la risc, în vederea protejării mijloacelor fixe şi creşterea siguranţei caselor şi rezidenţilor din zonă.
România se află pe ultimul loc din Europa la eficiența sistemului de sănătate.
Un raport Eurostat arată că aproape jumătate din decesele care au avut loc în spitalele româneşti, în anul 2013, ar fi putut fi evitate având în vedere evoluţia tehnologică şi cunoştinţele medicale actuale.
Astfel, raportul plasează țara noastră pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește eficiența sistemului de sănătate.
În aceeași situație se află și ţări precum Letonia, Lituania şi Slovacia.
22 de străzi din Constanța vor fi reabilitate până în 15 septembrie.
Primarul interimar Decebal Făgădău, a anunțat că au fost demarate lucrările premergătoare asfaltării străzilor din cartierele Compozitorilor, Baba Novac și Palazu Mare.
Printre acestea se numără Haricleea Darclee, Dinu Lipatti și Rapsodiei în Compozitorilor, străzile Liviu Rebreanu și George Topârceanu în Palazu Mare, iar în cartierul Baba Novac, A.D. Xenopol, Prelungirea Meșterul Manole și Vrâncioaiei.
Secretariatul Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe a lansat ieri, pagina oficială de internet a evenimentului care se va desfășura în luna iunie în insula Creta.
Pagina prezintă documentele care se vor discuta la lucrările sinodale, istoricul pregătirii acestei întruniri panortodoxe, link-uri la paginile oficiale ale tuturor Bisericilor Ortodoxe Autocefale, precum şi modalităţile de acreditare a jurnaliştilor.
Pagina de internet, care poate fi accesată la adresa holycouncil.org, este realizată în cele patru limbi oficale în care se vor desfășura lucrările Sfântului şi Marelui Sinod: engleză, franceză, rusă şi greacă.
Site-ul Sinodului anunţă că lucrările oficiale vor începe în ziua Pogorârii Duhului Sfânt, pe 19 iunie şi se vor încheia în Duminica Tuturor Sfinţilor, pe 26 iunie.
CNA nu este de acord cu interzicerea publicității la jocuri de noroc.
De asemenea, CNA a dat aviz negativ și pentru o iniţiativă legislativă ce ar obliga toate posturile să difuzeze Imnul Naţional.
Reprezentanții Consiliului au argumentat că Televiziunea Română are rolul de a difuza imnul, rol pe care îl respectă.
Guvernul a făcut o nouă propunere sindicaliştilor din învăţământ, prin care salariile dascălilor ar urma să crească în trei etape.
Legea salarizării, care ar urma să se aplice de la 1 august 2017, vine cu majorări salariale de 10% pentru dascăli.
Sindicaliştii vor ca această lege să se aplice mai devreme, această ordonanţă să vină cu majorări de la 1 august anul acesta sau, cel mai târziu, de la 1 ianuarie 2017.
Sindicaliştii ameninţă cu un protest de amploare dacă nu vor ajunge la o înţelegere cu Executivul.
Astfel, la 1 iunie, 15.000 de dascăli vor porni într-un marş de protest din faţa Guvernului către Palatul Cotroceni.
Până atunci însă, va mai urma încă o întâlnire la sfârşitul acestei săptămâni.
Polițele RCA vor avea prețuri mai mari dacă firmele de asigurări vor fi nevoite să emită polițe pe durate mai scurte de șase luni.
Așa prevede noua lege RCA, întrucât firmele vor înregistra costuri în plus cu angajarea de personal suplimentar.
Președintele Uniunii Naționale a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări, Bogdan Andriescu a declarat că proiectul de lege RCA, în forma care a ajuns în Parlament, ar putea genera riscuri suplimentare, atât pentru asigurători, cât mai ales pentru consumatori.