Știri 30 mai 2016
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, la Catedrala Patriarhală.
Pericopa Evanghelică rânduită de Biserică, citită ieri în toate locașurile de cult la Sfânta Liturghie relatează convorbirea Mântuitorului Iisus Hristos cu femeia samarineancă.
Iisus Hristos, pe lângă faptul că rupe bariera mentală a superiorității și inferiorității dintre iudei și samarineni, mai rupe o barieră mentală, aceea că bărbatul ar fi superior femeii, a explicat Preafericitul Părinte Daniel.
Sf. Iustin Martirul și Filosoful este cinstit, miercuri 1 iunie, în calendarul Ortodox.
Cu acest prilej, mânăstirea „Sfinților Români” – Poarta Alba-Galeșu își va sărbători cel de-al doilea hram.
IPS Teodosie va săvârși de la ora 7.30 Sfânta Liturghie.
La finalul slujbei, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de parastas pentru părintele Arhim, Iustin Pârvu, unul din miile de deținuți politici care au trecut prin colonia de la Galeșu, locul pe care există actuala mânăstire.
Un sobor de preoți a programat, astăzi, un Parastas la Clubul Colectiv.
Evenimentul a fost planificat și în contextul apropierii Zilei Internaționale a Copilului și a Duminicii părinților și copiilor, pe 5 iunie.
În data de 30 mai 2016 se împlinesc șapte luni de la tragicul eveniment ce a avut loc în Clubul Colectiv din Capitală.
Peste 60 de persoane, majoritatea tineri, şi-au pierdut viaţa în incendiu.
Președintele rus Vladimir Putin a vizitat sâmbăta trecută, Sfântul Munte Athos.
Vizita șefului de stat s-a desfășurat în contextul aniversării a 1000 de ani de monahism rus athonit, informează Biroul de presă al Patriarhiei Moscovei.
În cuvântarea rostită aici, Președintele Rusiei a afirmat rolul deosebit al Muntelui Athos în păstrarea tradiției ortodoxe duhovnicești și a subliniat faptul că pentru multe veacuri credincioșii ortodocși din Rusia au primit putere și întărire duhovnicească din Muntele Athos.
Elevii de clasa a IV-a au început astăzi testarea la Limba română din cadrul Evaluării Naționale.
De asemenea, mâine, 31 mai va avea loc proba la Matematică, iar proba de evaluare a cunoștințelor în limba maternă pentru elevii care aparțin minorităților naționale va avea loc pe 2 iunie.
Rezultatele obținute nu se înregistrează în catalogul clasei.
Astăzi au început înscrierile pentru prima sesiune de Bacalaureat.
Elevii de clasa a XII-a se pot înscrie la examenul național, începând de azi, până vineri, 3 iunie, la secretariatele liceelor.
Înscrierile se fac atât pentru absolvenţii din anul şcolar 2015-2016, cât şi pentru cei din promoţiile anterioare, care nu au promovat examenul de Bacalaureat.
Prima probă va avea loc în data de 13 iunie, cea de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, susţinută până în 15 iunie.
Între 21 și 24 iunie se va desfăşura proba de evaluare a competenţelor digitale, urmată, între 27 iunie – 1 iulie, de proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Programul Rabla a început astăzi.
În acest an, valoarea totală a programului este de 220 de milioane lei, din care 75 de milioane de lei sunt alocate extensiei „Rabla Plus”, prin care românii pot cumpăra mașini electrice 100%.
Cuantumul tichetului valoric este tot de 6.500 de lei ca și în anul anterior, în program fiind admise la casare mașinile mai vechi de 8 ani.
Termenul-limită de depunere a dosarelor în vederea validării este 3 iunie.
Constănțenii cărora le expiră documentele de identitate până la alegeri au toată săptămâna la dispoziție pentru preschimbarea lor.
Cetățenii care vor să își exprime votul la alegerile locale din cinci iunie trebuie să se asigure că au actul de identitate valabil.
În acest sens, programul Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor din cadrul Primăriei Constanța se prelungește de astăzi.
Documentele pentru eliberarea actelor de identitate se pot depune azi, maine, miercuri si vineri, între orele 8.30 și 14.30.
Prima bacterie rezistentă la orice antibiotic a fost depistată în Statele Unite ale Americii.
Autoritățile americane au înregistrat primul caz de pe teritoriul lor de infecţie cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele.
Oficialii din sistemul sănătăţii trag un semnal de alarmă că această descoperire ar putea marca “începutul sfârşitului pentru antibiotice.
Pacientul este o femeie de 49 de ani din statul Pennsylvania, care a fost infectată cu o tulpină rară de E.Coli, ce nu a putut fi controlată nici cu cel mai puternic antibiotic existent.
De altfel, în Statele Unite deja se înregistrează, anual, două milioane de îmbolnăviri şi peste 20 de mii de decese cauzate de bacterii care sunt rezistente la unele antibiotice.