Știri 2 iunie 2016
Arhiepiscopul Tomisului va sfinți locul pentru biserica „Sfântul Efrem cel Nou”, ce va fi situată în cartierul Eroilor, lângă podul nou, zona Sanatoriu.
Credincioșii din zonă erau nevoiți să parcurgă aproximativ trei kilometri până la cel mai apropiat locaș de cult.
Biserica va fi construită din lemn, în stilul celor maramureșene.
Biserica Ortodoxă Română îi sărbătorește la acest sfârșit de săptămână pe sfinții dobrogeni Zotic, Atal, Camasie și Filip, de la Niculițel.
Cu acest prilej, sâmbătă, 4 iunie, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și va participa la Sfânta Liturghie oficiată pe o scenă special amenajată lângă Cripta Martirică de la Niculițel, jud. Tulcea, în care au fost descoperite sfintele moaște.
Vara aceasta se împlinesc 45 de ani de la descoperirea Sfintelor Moaște.
Duminică, 5 iunie, începând cu ora 8.30, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții patru martiri de la Niculițel” din cartierul constănțean Faleză Nord, cu prilejul hramului.
Libertatea statelor scandinave constituie o provocare la adresa copilariei.
Afirmația aparține Preasfințitului Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului.
De ziua internațională a Copilului, Preasfințitul Macarie s-a întâlnit la Oslo cu părinții și copii români din Norvegia.
Invitații evenimentului au fost părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului și doctorul Pavel Chirilă.
În zilele următoare, Episcopul Europei de Nord și invitații săi vor vizita mai multe comunități de români în orașele norvegiene.
Sfântul Apostol Andrei ar putea fi un brand turistic al României.
Așa susține Președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism, Alin Burcea, într-un interviu acordat unui post de televiziune.
Alin Burcea a ținut să precizeze că România ar trebui să atragă mai mulți turiști promovând: castelul Dracula, povestea Apostului Andrei, Delta Dunării și istoria sașilor din România.
Biserica Sârbă amenință că rupe toate legaturile cu Biserica Ortodoxă a României.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei a lansat un comunicat oficial, în urma recentei adunări care a avut loc la Belgrad, în perioada 14 – 25 mai 2016.
Comunicatul în cauză face referire, între altele, la relațiile dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Biserica Ortodoxă Română.
Conform comunicatului, Patriarhia Română pătrunde sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe, în estul Serbiei, în special în regiunea Timoc.
Sinodul a solicitat Bisericii Române să înceteze imediat această practică, în caz contrar, Biserica Sârbă va fi forțată să rupă toate relațiile liturgice și canonice cu Biserica Ortodoxă Română, se mai arată în comunicat, semnat de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Episcopul Irineu de Backa.
Ziua națională pentru adopție este marcată, în fiecare an, în data de 2 iunie.
Plenul Camerei Deputaților a adoptat, pe 11 februarie 2014, propunerea legislativă privind instituirea Zilei naționale pentru adopție în data de 2 iunie, cu 292 voturi pentru și 5 abțineri.
Proiectul de lege a fost inițiat în aprilie 2013, având ca scop principal promovarea adopției naționale.
Inițiativa legislativă propune ca autoritățile și instituțiile publice, organismele neguvernamentale, reprezentanțele diplomatice ale României, precum și alte instituții românești din străinătate să organizeze programe și manifestări de promovare a adopției dedicate acestei zile, activitățile urmând a fi coordonate de către Oficiul Român pentru Adopții.
Accidentul cerebral a devenit a treia cauză a mortalității în România, avertizează neurologii.
La fiecare opt minute, un român suferă un accident vascular cerebral, mai exact 65.000 de români anual, iar vârsta celor afectaţi scade de la an la an.
Din acest motiv, ţara noastră ocupă locul trei ca incidenţă a accidentului vascular cerebral în Europa, după Bulgaria şi Macedonia.
Dintre cei afectaţi, doar 5% beneficiază de tratamente moderne, astfel încât cei mai mulţi rămân cu dizabilităţi.
Datele au fost făcute publice la congresul specialiştilor neurologi de la Cluj-Napoca.
Câteva grădiniţe din Constanța au fost amendate pentru nerespectarea regulilor de igienă.
Controalele efectuate în această perioadă în grădinițe de reprezentanții Direcției Județene de Sănătate Publică și cei de la Inspectoratul Școlar au scos la iveală numeroase abateri.
Potrivit DSP Constanța, au fost făcute nouă controale la unități de învățămânr de stat și private.
În urma verificărilor au fost aplicate șase amenzi în valoare totală de peste zece mii de lei.
Printre neregulile depistate s-au numărat supraaglomerarea și nerespectarea normelor de igienă din spaţiile destinate pregătirii alimentelor.
Un proiect legislativ propune acordarea de tichete valorice pentru achiziţionarea de biciclete.
Deputatul UNPR, Valeriu Steriu a depus la Parlament, proiectul de lege care prevede că angajatorii pot acorda angajaţilor subvenții sub forma unor tichete valorice pentru cumpărarea bicicletelor.
Valoarea maximă a subvenției ar fi de 1.500 de lei.
Tichetele ar putea fi utilizate pentru achiziționarea de biciclete, precum și a echipamentului de ciclism, adică orice este necesar echipării bicicletei și a ciclistului: accesorii, piese de schimb, unelte și produse de întreținere sau hainele pe care le poartă ciclistul.
Elveția a ridicat restricțiile pentru imigranții români și bulgari.
De ieri, Elveția a eliminat restricțiile pe piața muncii impuse cetățenilor români și bulgari.
Măsurile de limitare a imigrației pot fi reintroduse doar în cazul în care va exista un aflux de imigranți din cele două țări.
Guvernul Elveției a adoptat în aprilie o ordonanță care prevede accesul pe piața muncii pentru cetățenii români și bulgari de la 1 iunie 2016.
Elveția nu este membră a Uniunii Europene, dar face parte din Zona Economică Europeană și din Spațiul european de liberă circulație Schengen.