Știri 7 iunie 2016
Membrii Sfântului Sinod s-au întrunit ieri, la București.
Pe ordinea de zi se află teme care privesc viața Bisericii noastre precum și unele probleme cu care se confruntă slujitorii în misiunea pastoral misionară.
Mitropolitul Iacob Putneanul al Moldovei și Cuvioşii Sila, Paisie și Natan de la Mănăstirea Sihăstria Putnei vor fi trecuţi în rândul sfinţilor.
De asemenea, în cadrul şedinței vor fi discutate temele supuse spre aprobare Sfântului si Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe care va avea loc în această lună în insula Creta.
În deschiderea lucrărilor şedinţei, Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală.
Liturghia a fost urmată de slujba Te Deum-ului, oficiată în prezenţa Patriarhului României.
Patriarhia Ecumenică îndeamnă Bisericile Autocefale să participe la Sfântul şi Marele Sinod.
Ieri a avut loc o şedinţă extraordinară pentru a analiza ultimele evoluţii privind Sfântul şi Marele Sinod.
Patriarhia Ecumenică îşi exprimă uimirea şi nedumerirea faţă de unele poziţii contrare Sinodului, luate de unele Biserici Ortodoxe Autocefale şi îndeamnă la respectarea deciziilor luate la nivel panortodox.
De asemenea, Patriarhia Ecumenică îi cheamă pe toţi să se ridice la înălţimea evenimentelor şi să participe la lucrările Sfântului şi Marelui Sinod la data deja stabilită.
Totodată, se aşteaptă ca Întâistătătorii Sfintelor Biserici Ortodoxe să prezinte eventualele „propuneri de amendamente, de corecturi, sau de adăugiri la textele aprobate în unanimitate de Conferințele Panortodoxe Presinodale și de Sinaxele Întâistătătorilor, referitoare la temele de pe ordinea de zi a Sinodului”.
Constănțenii sunt invitați la conferința „Cele șapte păcate ale lumii virtuale” ce va fi susținută de profesorul american Read Schuchardt.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, de la ora 17, în Sala Mică a casei de Cultură din Constanța.
Conferința va analiza impactul duhovnicesc al noilor tehnologii de comunicare asupra vieții, precum și cele șapte pericole ce ne pândesc în utilizarea lor.
Acestea sunt: narcisism, ignoranță, nerăbdare, dependență, desensibilizare, lipsa oricărui scop și deztrupare.
Conferința va fi urmată de lansarea cărții „Procesul lui Darwin”, una dintre cele mai bine argumentate critici ale darwinismului.
Organizatorii evenimentului sunt Arhiepiscopia Tomisului și Colegiul Sfinții Martiri Brâncoveni.
Intrarea va fi liberă.
Un atelier de confecţionat veşminte bisericeşti, unic în Dobrogea, va fi construit la biserica din zona Gării Constanța.
Atelierul va fi amplasat în incinta bisericii „Sfântul Ştefan“.
Acest atelier nu va veni doar în sprijinul preoţilor, ci şi al persoanelor care ştiu meşteşugul dar au fost disponibilizate.
Astfel, vor fi create zece locuri de muncă.
Realizarea veşmintelor specifice cultului ortodox este o tradiţie în ţara noastră, care, din păcate, este întâlnită din ce în ce mai rar.
În toată regiunea Dobrogei nu există un atelier de acest fel, de aceea, construirea unuia era necesară.
Atelierul va fi dotat deocamdată cu o maşină de cusut, o maşină de brodat şi cu un compartiment special unde vor fi spălate veşmintele.
Atelierul va funcţiona după ce lucrările de reabilitare ale bisericii vor fi terminate, în cursul acestei veri.
Credincioșii Greciei sunt invitați să își păstreze calmul și să aibă încredere în deciziile ierarhilor lor, în contextul unei circulare privind Sfântul și Marele Sinod Panortodox, lansată de Biserica Ortodoxă a Greciei.
Făcând referire la proiectele de document ale textelor presinodale ce urmează să fie discutate în Sfântul și Marele Sinod Panortodox, circulara amintește că există posibilitatea de a propune amendamente și de a face adăugiri la acestea, garantând respectarea principiului sobornicității.
În acest scop, Ierarhia Bisericii Greciei s-a întrunit, în perioada 24 – 25 mai, pentru a discuta deciziile și propunerile Sfantului Sinod permanent și a trimis ulterior propuneri ierarhilor, la solicitarea Arhiepiscopului Ieronim, al Atenei.
Aproape 70 la sută dintre americanii în vârstă au crezut întotdeauna în existența lui Dumnezeu.
Conform unui studiu publicat în urmă cu câteva zile, de către sociologi ai UCL din Marea Britanie și Duke University din Statele Unite ale Americii, 68 la sută dintre americanii cu vârste de peste 65 de ani au declarat că nu s-au îndoit niciodată că Dumnezeu există, comparativ cu 45 la sută dintre adulții tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani.
Totodată, 41% dintre persoanele de peste 70 de ani au declarat că participă la slujbele Bisericii cel puțin o dată pe lună.
Cercetătorii au comparat cifrele, cu datele din Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă, iar oamenii de acolo, în mod similar, par să-și piardă și ei credința, odată cu generația tânără.
Elevii de clasa a opta, participanți la loturile naționale de pregătire pentru olimpiadele și concursurile internaționale susțin de azi, sesiunea specială a evaluarii naționale.
Astăzi are loc proba scrisă la Limba și literatura română.
Potrivit ordinului ministrului Educației, proba la Matematică se va desfășura mâine, iar joi, 9 iunie — proba scrisă la Limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale.
Rezultatele finale vor fi afișate pe 10 iunie, după eventualele contestaţii.
Evaluarea Naţională de la clasa a doua continuă astăzi cu proba de citire de la limba română.
Mâine va avea loc testul de la matematică.
De asemenea, elevii din rândul minorităţilor naţionale susţin azi testul scris-citit în limba română pentru minorităţi, iar pe 9 şi 10 iunie vor avea loc testele scris şi citit în limba maternă.
Fiecare testare durează 30 de minute.
În ultimele două săptămâni, au susţinut Evaluările Naţionale şi elevii de clasa a șasea şi cei de clasa a patra.
Rezultatele nu se trec în catalog, ci stau la baza realizării unei fişe pentru fiecare elev în parte.
Guvernul mărește salariile pentru jumătate din bugetari, din luna august.
Executivul aprobă ordonanța de urgență care prevede majorări salariale pentru unii dintre angajații din Sănătate și Învățământ.
Anunțul a venit după ce premierul s-a întâlnit ieri cu sindicatele și patronatele.
În Sănătate, fondul de salarii va crește cu 15%, iar în Educație, majorarea va fi doar de 10 procente: jumatate de la 1 august, cealaltă jumatate de la 1 decembrie 2017.
Autoritățile au câteva sfaturi pentru absolvenții de liceu.
Tinerii care au cel puțin 16 ani pot beneficia de o indemnizaţie de şomaj pentru o perioadă de 6 luni, dacă se înregistrează la agenţia de ocupare a forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul, în maximum 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.
În această perioadă, absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării, adică informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională.
Absolvenții de liceu care vor să se înregistreze la AJOFM au nevoie de actul de identitate, actele de studii și o adeverință medicală.