Știri 14 iunie 2016
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a propus, în urma ședinței de urgență, care a avut loc ieri, amânarea datei de organizare a Sfântului și Marelui Sinod panortodox, care fusese programat pentru perioada 16 – 26 iunie, în Creta.
Și asta din cauza refuzului unui număr de Biserici locale de a participa la viitoarea reuniune, în urma constatării unor documente și proceduri neconforme ale viitorului Sinod.
Anterior, au mai refuzat să participe la Sinod și Bisericile din Bulgaria, Antiohia, Georgia și Serbia, care au cerut, de asemenea, ca Sinodul sa fie amânat.
În altă ordine de idei, Biserica Rusă a propus și participarea tuturor episcopilor Bisericilor Ortodoxe locale ale lumii.
Numărul lor se ridică la aproximativ 700 de persoane.
Punerea în aplicare a acestei propuneri “va spori credibilitatea deciziilor generale luate de Sfântul și Marele Sinod panortodox, se arată în declarația oficială a Sinodului Bisericii Ortodoxe Ruse.
Parcarea supraetajată de la Spitalul Județean de Urgență Constanța intră în reparații la acest sfârșit de săptămână.
Primăria Municipiului Constanța anunță că de sâmbătă, 18 iunie, de la ora 7, până duminică dimineață, la ora 7, accesul către etajele unu, doi, trei și terasa parcării verzi din zona unității sanitare, va fi oprit.
Măsura a fost dispusă pentru efectuarea de reparații curente la rampele de urcare – coborâre.
Elevii de clasa a opta intră de vineri în vacanță.
Înscrierile pentru Evaluarea Națională se fac de mâine până vineri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.
Pe 27 iunie va avea loc proba scrisă la Limba și literatura română, pe 28 iunie — cea la Limba și literatura maternă, iar pe 29 iunie — proba la Matematică.
Rezultatele se vor afișa pe 1 iulie până la ora 16 și tot în aceeași zi vor putea fi depuse contestațiile, între orele 16 — 20.
Rezultatele finale după contestații vor fi făcute publice pe 5 iulie.
Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat pentru absolvenții de gimnaziu va fi pe 19 iulie.
În fiecare an, în data de 14 iunie, țări din întreaga lume sărbătoresc Ziua mondială a donatorului de sânge.
Decizia marcării anuale a acestui eveniment s-a luat la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.
Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari, dar și de a crește gradul de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie.
Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an.
Tema Zilei din anul 2016 este “Sângele ne unește pe toți”.
Peste 25.000 de locuri de muncă sunt vacante la nivel naţional, potrivit datelor furnizate de agenţii economici, anunţă Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
Potrivit ANOFM, cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în Bucureşti – aproximativ trei mii.
În județul Constanța, în această perioadă sunt disponibile aproximativ 350 de joburi.
Persoanele care doresc să ocupe un loc de muncă se pot adresa agenţiilor teritoriale de domiciliu sau de reşedinţă ale ANOFM.
Aproape o sută de mii de cetățeni din județul Constanța vor primi ajutoare alimentare de la Guvern.
Potrivit unui comunicat de presă trimis de Prefectura Constanța, de ieri a început livrarea la nivelul primăriilor din județ a produselor alimentare care se vor distribui prin Programul Operațional de Ajutorare a Persoanelor Defavorizate.
Fiecare beneficiar va primi două cutii de carton, cu conținut identic.
Pachetele conțin făină, zahăr, orez, mălai, ulei, paste, fasole și conserve de carne, pateu și pastă de tomate.
Conform Prefecturii, numărul estimativ de beneficiari ai programului la nivelul județului nostru pentru acest an este de 95 de mii.
Sesiunea iunie – iulie a Bacalaureatului continuă astăzi în toată țara cu a doua zi a probei orale la limba română.
Peste 5.100 de absolvenți de liceu din județul Constanța sunt înscriși pentru prima sesiune a examenului național, dintre care aproximativ 4.100 aparțin seriei curente.
În județul Constanța sunt 51unu de centre de examen.
Până mâine inclusiv are loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar de mâine până vineri se va desfășura și proba orală la limba maternă.
Informarea de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă și azi în toată țara.
Potrivit Adminstrației Naționale de Meteorologie, până diseară, la ora 21 instabilitatea atmosferică va fi accentuată, mai ales în nord-vestul şi vestul ţării, precum şi în zona Carpaţilor Occidentali şi Meridionali şi dealurile aferente.
Vor fi averse, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua şi aspect de vijelie, precum şi căderi de grindină.
Astfel de fenomene se vor semnala pe arii şi intervale de timp mai restrânse şi în regiunile sudice şi sud-estice.
Cuprul ar putea fi o soluție împotriva obezității.
Un studiu realizat recent de cercetători americani atribuie cuprului calități legate de arderea grăsimilor, astfel încât se recomandă consumul de stridii și ficat, care conțin din plin acest element.
Cuprul este un oligoelement cu multe fațete: el ajută în lupta împotriva infecțiilor, întărind sistemul imunitar, intervine în mineralizarea oaselor, în absorbția de fier și formarea globulelor roșii.
Studiul desfășurat de cercetători de la Universitatea Berkeley din California și publicat în revista Nature Chemical Biology arată că este indispensabil pentru descompunerea celulelor de grăsime.
Cuprul se găsește în principal în stridii, crabi, ficat, cereale complete, musli, ciocolată neagră, nuci, leguminoase, dar și în apa minerală.
Autoritățile acordă fonduri europene pentru reabilitarea termică a clădirilor publice din România.
O sumă de 439 de milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională este alocată eficienței energetice a clădirilor publice din țara noastră în cadrul Programului Operațional Regional și este decizia suverană a României cum alege să prioritizeze și să utilizeze acești bani pentru perioada 2014-2020, a transmis ieri comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu.
Ea a precizat că suma poate fi folosită în România pentru reabilitarea termică a tuturor clădirilor publice.