Știri 17 iunie 2016
Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia mâine dimineață, de la ora 8, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica Sfânta Treime din Culmea Nord.
Biserica se roagă, astfel, pentru cei răposați ca și aceștia să se bucure de darurile Duhului Sfânt a cărui Pogorâre este prăznuită la 50 de zile de la Înviere.
Practica pomenirii în această sâmbătă este veche, fiind generalizată în secolul al VIII-lea
Biserica Ortodoxă prăznuiește duminică Pogorârea Sfântului Duh.
Cu acest prilej, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, începând cu ora 8.30.
La sfârșitul slujbei, ierarhul Tomisului va citi rugăciunea de binecuvântare a frunzelor de nuc, care simbolizează „limbile de foc” pogorâte peste Apostoli.
Duminica Cincizecimii, numită în popor şi Duminica Rusaliilor, este sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh peste Sfinţii Apostoli.
Conform Noului Testament, aceștia stăruiau în rugăciune în Ierusalim când s-a făcut un vuiet mare, iar deasupra lor S-a pogorât Duhul Sfânt în formă de limbi de foc.
Pe moment s-a iscat confuzie căci nimeni nu înțelegea ce s-a întâmplat.
Apostolii au început a grăi în toate limbile pământului, dobândind putere şi înţelepciune duhovnicească.
Sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh marchează întemeierea Bisericii creștine.
Subofițerul Areta Teodorescu va fi comemorat duminică în parohia Grivița din județul Ialomița.
La eveniment va participa și nepotul lui Areta Teodorescu, Ion Ionescu.
Areta Teodorescu a murit în Primul Război Mondial, în timpul luptelor din Dobrogea, în toamna anului 1916.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Departamentul Cultural-Educațional, în colaborare cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor, Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”, Filiala Constanța a Muzeului Militar Național, A.S.C.O.R – Filiala Constanța și Filiala Județeană Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, in cadrul proiectului „Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial.
Guvernul Cioloș aduce schimbări majore la organizarea nunților și botezurilor.
Așadar, organizatorii de nunți și botezuri vor avea dreptul să ceară Fiscului depășirea plafonului de încasări în numerar de la persoane fizice, fixat în prezent la 10.000 de lei/persoană zilnic.
Argumentul adus de către aceștia este că serviciile prestate sunt plătite în cele mai multe cazuri cu bani în numerar, obținuti din daruri.
Facilitatea va fi introdusă de Guvern prin ordonanță de urgență și se va aplica din luna august.
În prezent, legea limitează operațiunile în numerar în relația operatori economici-persoane fizice la 10.000 de lei/zi/de la /către o persoană.
Astăzi este ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei.
În 1994, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a declarat ziua de 17 iunie, Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei, în vederea conștientizării publice a acestei probleme, precum și pentru promovarea punerii în aplicare a Convenției Națiunilor Unite pentru combaterea deșertificării, în țările care se confruntă cu o gravă secetă sau deșertificare, în special în Africa.
În acest an, marcarea evenimentului la nivel mondial are loc la Beijing.
Deșertificarea se numără printre cele mai mari probleme de mediu ale timpului nostru.
Turiștii sunt așteptați în număr mai mare în acest weekend pe litoral, mai ales că luni este zi liberă, de Rusalii.
În stațiuni au fost luate măsurile de asigurare a ordinii publice și prevenire a evenimentelor care ar putea afecta vacanța turiștilor.
Peste 1.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne se vor afla în perioada sezonului estival pe litoralul românesc.
Traficul greu pe Autostrada Soarelui şi pe DN39 va fi restricţionat în zilele de sărbătoare legală.
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a anunţat că traficul mașinilor de mare tonaj, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, este interzis mâine, duminică şi luni, când se sărbătoresc Rusaliile.
Astfel, pe DN39, pe relaţia Agigea și Mangalia circulaţia pe ambele sensuri va fi restricţionată mâine, între orele 16 și 22, duminică, între 6 și 22 şi luni, în intervalul 6 – 22.
Restricția se aplică pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone.
Totodată, pe Autostrada Soarelui, pe relaţia Bucureşti – Feteşti – Cernavodă – Murfatlar, circulaţia autovehiculelor mai grele de 3,5 tone va fi restricţionată pe ambele sensuri mâine, în intervalul 16 – 22, duminică, între orele 6 și 22 şi luni, în intervalul 6 – 22.
Un val de caniculă cuprinde România zilele acestea.
Administrația Națională de Meteorologie anunţă că sfârşitul de săptămână vine cu valori chiar şi de 50 de grade la soare.
„De astăzi se instalează canicula în toată ţara şi vorbim aici de maxime de 37 de grade Celsius la umbră, în special în Sudul ţării, au spus reprezentanții ANM care au explicat că valul acesta de căldură vine dinspre nordul Africii.
ANM a transmis și o informare meteorologică de caniculă valabilă în toată țara de azi de la ora prânzului până mâine seară, la ora 23.
Disconfortul termic va fi accentuat în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în zonele de câmpie şi podiş.
Pompierii constănțenii și medicii SMURD au câteva recomandări pe timp de caniculă.
Specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea îi sfătuiesc pe cetățeni să respecte unele măsuri preventive, cum ar fi limitarea utilizării aparatelor electrocasnice și a surselor de căldură și închiderea geamurilor când temperatura exterioară este mai mare decât cea din spațiul închis.
Totodată, aparatul de aer condiționat ar trebui reglat cinci grade sub temperatura ambientală.
În spații deschise, deplasările sunt recomandate dimineața sau seara, sau pe cât posibil în zonele cu umbră.
Specialiștii recomandă hainele lejere, subțiri, deschise la culoare, pălării, ochelari de soare și consumul de cel puțin doi litri de lichide pe zi.