Știri 21 iulie 2016
Sfântul Rafael a trăit în secolul 16 și a avut o viaţă de sihastru.
Sfântul Partenie a trăit în secolul 17 și a sihăstrit în zonă, pe muntele Scaunele.
Datorită rugăciunii şi povăţuirii sale blânde, mulţi călugări şi pustnici s-au mântuit și a fost învrednicit cu darurile tămăduirii şi scoaterii demonilor.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfânta Mironosiță întocmai cu Apostolii, Maria Magdalena.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8, Sfânta Liturghie la mănăstirea Maria Magdalena din apropierea localității Cobadin.
Duminică, de la ora 8.30, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Pantelimon și Sf. Mina” din Mangalia.
Sâmbătă va avea loc un simpozion intitulat ’’Dobrogea în timpul Primului Război Mondial’’.
Acesta se va desfășura de la ora 11, la mănăstirea Dervent și va debuta cu o slujbă de pomenire a eroilor, oficiată de la ora 10.30.
În deschidere, vor lua cuvântul, directorul Editurii Arhiepiscopiei Tomisului, Ionuț Druche, starețul Mănăstirii Dervent, Arhim. Andrei Tudor și comandantul Flotei, Contraamiral de flotilă Daniel Căpățână.
Lucrările vor fi susținute de Prof. univ. dr. Stoica Lascu, Expert dr. Andreea Croitoru, directorul Muzeului Marinei Române, comandor Marius Laurențiu Rohart, Prof. Florin Dionisi Bătrânac și preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria” Constanţa, Colonel Remus Macovei.
De asemenea, vor vorbi Protos. Maxim Vlad, directorul Asociației Culturale „Astra Dobrogeană”, Prof. Daria Nicolae, directorul Filialei Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, Dr. Costin Scurtu, Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Dr. Virgil Coman și directorul Bibliotecii Judeţene I. N. Roman, Dr. Corina-Mihaela Apostoleanu.
Evenimentul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului și face parte din cadrul proiectului ’’Preoți militari dobrogeni în Primul Război Mondial.’’
Constituția României poate fi modificată pentru a bloca mariajele homosexuale.
Curtea Constituţională a decis că iniţiativa cetăţenească de modificare a definiţiei familiei îndeplineşte condiţiile legale.
Trei milioane de români susţin că în loc de „soţi” în Constituţie ar trebui să scrie clar „bărbat şi femeie”, iar demersul este susţinut de bisericile ortodoxă, catolică şi protestantă din România.
Coaliția pentru Familie, inițiatoarea procesului constituțional avizat de CCR, a cerut prompt Parlamentului să discute acest proiect de lege.
Curtea a amânat pentru 20 septembrie soluţionarea solicitării de recunoaştere în România a căsătoriei între persoane de acelaşi sex, oficiată în străinătate.
Ministrul Educației, Mircea Dumitru, a aprobat prin ordin, structura anului școlar 2016-2017.
Potrivit documentului, acesta are 35 de săptămâni de cursuri și va începe luni, 12 septembrie.
Vacanțele elevilor sunt programate astfel: vacanța de iarnă (24 decembrie — 8 ianuarie), vacanță intersemestrială (4—12 februarie), vacanța de primăvară (19 — 30 aprilie) și vacanța de vară (17 iunie — 10 septembrie).
De asemenea, în săptămâna 29 octombrie — 6 noiembrie, clasele din învățământul primar și grupele din învățământul preșcolar sunt în vacanță.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar se încheie în data de 26 mai 2017, iar pentru clasa a VIII-a, în data de 9 iunie.
Programul „Şcoala Altfel” are o durată de cinci zile consecutive lucrătoare în timpul anului şcolar şi poate fi derulat pe baza unei planificări ce rămâne la decizia şcolilor.
Președintele Klaus Iohannis vrea reexaminarea legii privind noul impozit în turism și alimentație publică.
Şeful statului consideră că actul normativ nu asigură o creştere a încasărilor la buget şi ignoră chiar capacitatea de plată a contribuabilului la sfârşitul exerciţiului financiar.
În plus, în cazul anumitor agenţi economici legea asigură avantaje ce pot fi interpretate drept ajutor de stat, motiv pentru care preşedintele Iohannis recomandă Parlamentului să se consulte cu experţi ai Comisiei Europene.
Actorul Radu Beligan a încetat din viață, la vârsta de 97 de ani.
Acesta s-a născut pe 14 decembrie 1918, în comuna Galbeni, din județul Bacău.
În anii comunismului, a făcut parte din Comitetul Central al Partidului Comunist Român şi a fost deputat al Marii Adunări Naţionale.
Debutul pe scenă a fost în spectacolul „Crimă şi pedeapsă”, după Dostoievski.
În 2004, a fost ales membru de onoare al Academiei Române, iar în 2011 a primit o stea pe Walk of Fame Bucureşti.
Pe 15 decembrie 2013 a fost inclus în Cartea Recordurilor, ca fiind cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru.
De-a lungul carierei sale a jucat peste 80 de roluri în teatru şi 30 în filme.
De asemenea, în anul 2014 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al facultății de Arte din cadrul Universității Ovidius din Constanța.
Dumnezeu să-l odihnească!
Taxele şi impozitele vor putea fi plătite cu cardul, din toamnă.
ANAF a lansat licitaţia pentru achiziţia de servicii de acceptare a plăţilor de impozite, taxe, contribuţii şi alte sume cuvenite bugetului general consolidat, efectuate cu carduri în sistem online, prin intermediul Ghiseul.ro.
Serviciul de plată cu cardul este estimat a deveni funcţional la finalul lunii septembrie.
Toate sumele încasate vor fi transferate integral în contul ANAF, însă va exista un comision pentru tranzacţiile online, stabilit la nivelul de 2% din valoarea tranzacţiei, dar nu mai mare de 30 de lei, care va fi suportat de Fisc.
Luna iunie a acestui an a fost cea mai călduroasă de pe glob de când a început măsurarea temperaturii, în 1880.
Agenţia americană oceanică si atmosferică a anunţat că Termometrul a atins niveluri fără precedent, și în primele şase luni, cu o temperatură care a depăşit cu 0,2 grade Celsius recordul înregistrat în 2015.
Temperatura medie mondială a fost, în luna iunie 2016, cu 1,23 grade mai mare decât media secolului trecut şi foarte apropiată de recordul absolut din iunie 2015.