Ştiri 2 mai 2011
Proclamarea canonizării Sfântului Cuvios Irodion a avut loc la mânăstirea Lainici.
Detalii ne spune Angelica Biruţă de la Radio Trinitas.
La eveniment a fost prezent şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
De ieri a intrat în vigoare noul Cod al Muncii.
Printre noile prevederi se găsesc majorarea perioadei de preaviz, majorarea perioade de probă, introducerea agentului de muncă temporară şi obligaţia legală expresă pentru fişa postului.
Totodată, noul cod introduce răspunderea penală a angajatorului.
Astfel, angajatorul riscă închisoarea dacă foloseşte munca la negru pentru mai mult de cinci persoane.
România are voie să îngheţe preţurile la carburanţi.
Anunţul a fost făcut de Comisia Europeană, care a spus că această măsură nu încalcă regulile concurenţei în spaţiul european.
Astfel, guvernul român are practic acceptul Uniunii Europene pentru a îngheţa preţul benzinei şi al motorinei.
Ultima majorare a preţului carburanţilor s-a înregistrat vineri, când companiile Petrom, Rompetrol, şi OMV au majorat preţurile la benzină cu 7 bani pe litru.
Sistemul de educaţie din România este slab, spune un raport european.
Din 5 obiective stabilite, ţara noastră îndeplineşte numai unul.
Astfel, România are probleme în privinţa abandonului şcolar, formării profesionale, gradului de şcolarizare al adulţilor şi al rezultatelor la concursurile internaţionale.
În schimb, numărul absolvenţilor de facultăţi cu profil real este peste media europeană, performanţa fiind de 17 absolvenţi la 1.000 de tineri, în timp ce media europeană este de 12 absolvenţi.
Remediile naturiste au devenit de ieri ilegale, în lipsa unei certificări.
Astfel, din farmacii pot dispărea banalele ceaiuri din plante sau suplimentele alimentare naturale, în cazul în care acestea nu au aviz.
Obţinerea acestui aviz poate costa însă şi 135.000 de euro, ceea ce ar fi un serios obstacol economic pentru păstrarea acestor remedii.
Măsura este prevăzută într-o directivă europeană din 2004 , se regăseşte şi în Codex Alimentarius şi, conform oficialilor europeni, a fost introdusă după ce mai multe studii au demonstrat efecte adverse ale medicamentelor naturiste.
Pe internet, 4 milioane de europeni au semnat o petiţie prin care cer restabilirea drepturilor medicinei naturiste.
Universitatea americană Harvard este cel mai mare proprietar de păduri din România.
Conform unor oficiali americani, celebra universitate deţine, prin intermediul unui fond de investiţii, aproximativ 35.000 de hectare de pădure şi 2.000 de hectare de teren agricol.
Achiziţiile au început în anul 2005, iar americanii spun că acestea ar putea continua în funcţie de dezvoltarea României.
Din ce în ce mai mulţi angajaţi sunt obligaţi de angajatori să îndeplinească mai multe sarcini în acelaşi timp.
Fenomenul poate duce însă la scăderea productivităţii până la jumătate, susţin specialiştii.
Aceasta deoarece creierul nu poate procesa decât un singur fel de informaţii, intr-un anume moment, conform cercetărilor.
Astfel, pentru un angajat este dificil să monitorizeze deodată informaţii legate de mai multe subiecte.
Cercetătorii au mai demonstrat şi că persoanele care susţin că sunt foarte bune la îndeplinirea concomitentă a mai multor sarcini au doar o capacitate mai mare a creierului de a trece rapid de la o sarcină la alta, nu de a procesa simultan informaţiile.
Strămoşii noştri daci plăteau impozite către Imperiul Roman.
Aşa susţin reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice, într-un articol publicat în cotidianul Evenimentul Zilei.
Cele mai precise informaţii provin din perioada de după cucerirea Daciei de către romani, din anul 106, de unde aflăm că dările percepute erau de două feluri: directe şi indirecte
Cele directe erau impozite pe case şi terenuri, sau muncă în folosul comunităţii.
Cele indirecte constau în impozite pe moştenire, taxe pe eliberarea sclavilor sau taxe vamale.
China a interzis fumatul în locurile publice.
De ieri, aproximativ 300 de milioane de fumători chinezi nu mai au voie să fumeze în baruri, restaurante, spitale, şcoli şi alte spaţii socotite publice.
Autorităţile spun că au dorit alinierea la normele internaţionale, dar presa este rezervată cu privire la metodele prin care se vor implementa aceste reguli, deoarece China este cel mai mare producător şi consumator de tutun.
Experţii internaţionali au avertizat adeseori statul chinez cu privire la pericolul public reprezentat de tutun, în condiţiile în care acesta ucide anual 1 milion de chinezi.
Specialiştii trag un semnal de alarmă cu privire la consecinţele globale ale defrişărilor masive.
Conform statisticilor, planeta va pierde aproximativ 230 de milioane de hectare de pădure pana in anul 2050, ceea ce va avea consecinţe drastice pentru climă, biodiversitate şi economia globală.
Ecologiştii spun că suprafaţa de pădure pierduta va fi de 27 de ori mai mare decât cea a Austriei şi că în prezent, în fiecare minut, se defrişează o suprafaţă echivalentă cu 35 de terenuri de fotbal.
Uniunea Europeană vrea un nou tip de etichete alimentare.
Potrivit unui raport al Parlamentului European, noile etichete ar trebui să fie mai lizibile şi să conţină informaţii suplimentare despre ingrediente, precum şi despre posibilele efecte negative pe care acestea le pot avea asupra sănătăţii consumatorilor.
Totodată, se are în vedere şi declararea originii produselor din carne, lactate, legume şi unele alimente procesate.
Astfel, europarlamentarii vor ca etichetele să nu mai inducă in eroare cumpărătorul.
S-a închis ultima fabrică producătoare de maşini de scris.
Este vorba de o companie indiană care producea anual 50.000 de maşini de scris, de regulă pentru clienţi din ţările mai sărace.
Însă, din cauza comenzilor slabe şi a evoluţiei tehnologiei, producătorul a sistat producţia şi s-a reprofilat pe asamblarea de frigidere.
Ultimul maşină de scris va fi vândut într-o licitaţie, conform oficialilor companiei.
Pieptănatul excesiv duce la ruperea firelor de păr.
Specialiştii spun că un păr corect întreţinut trebuie periat dimineaţa şi seara, astfel încât sebumul protector de la nivelul scalpului să ajungă pe toată lungimea firului.
Însă, ei atrag atenţia că, în cazul unui pieptănat excesiv firul de păr se despică, datorită fragilităţii sale.
Totodată, pentru un bun pieptănat se recomandă folosirea unui pieptăn din os sau din lemn.