Știri 5 iulie 2018
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sf. Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” de la Capidava, din județul Constanța, sâmbătă, de la ora 8:30.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfinților Epictet și Astion aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Apoi, de la orele 18, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfinții Epictet și Astion” din Constanța, în zona km. 5.
Duminică, Arhiepiscopului Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii și va participa de la ora 9:30 la Sfânta Liturghie oficiată la mănăstirea Halmyris din județul Tulcea.
Un simpozion internațional cu tematică istorică se va desfășura sâmbătă la Mănăstirea Dervent.
Acesta se intitulează „Destine frânte pentru Țară în vatra istorică românească” și se va desfășura în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Simpozionul cuprinde trei secțiuni: ”România – martiri și mărturii din infernuri”, ”Basarabia – Crucea de dincolo” și ”Nordul Bucovinei – și fagii se frâng?”.
Evenimentul va debuta la ora 11.30 cu vernisajul expoziției de fotografii intitulat „Fețe simple ale unei istorii anevoioase”.
În cadrul celor trei secțiuni ale simpozionului, printre cei care vor susține alocuțiuni se numără profesorul Ion Moiceanu, președintele Filialei Constanța a Asociației Naționale Cultul Eroilor Regina Maria, Remus Macovei, jurnalistul Cristina Liberis, Protosinghel Maxim Vlad și președintele Asociației Casa Mării Negre, lector univ. dr. Dorin Popescu.
Simpozionul este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria și Asociația Casa Mării Negre.
RATC va introduce o linie de autobuze care va circula non-stop, până luni.
Măsura este luată datorită desfășurării festivalului de muzică Neversea.
Autobuzele vor circula pe traseul Mamaia – Hotel Caraiman, bulevardul Mamaia, bulevardul Tomis, strada Traian, Poarta 2 Port, strada Termele Romane, bulevardul Elisabeta, strada Remus Opreanu, Portul Tomis şi retur.
Tot în perioada festivalului Neversea vor fi prelungite liniile 42, 44, 48, 51 și 101C până în Portul Tomis, până luni, la ora 9.00, programul de transport va fi non-stop.
Liniile 2-43 și 5-40 vor circula și în intervalul orar 24:00 – 05:00 cu o succesiune de 30 minute.
În portul Tomis va fi amplasat punct de vânzare bilete R.A.T.C. cu program non-stop.
Locuitorii comunei Corbu sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea de donare se va desfășura la căminul cultural din localitate, sâmbătă, între orele 8.30-13.30.
Aceasta este organizată de Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria localității Corbu.
Taxa de pod de la Fetești ar putea dispărea.
Deputații Bogdan Huțucă și Robert Boroianu au inițiat un proiect legislativ privind desființarea taxei de trecere pe podurile Fetești – Cernavodă și Giurgeni – Vadu Oii, motivând că este vorba despre o dublă impunere.
Conform celor doi parlamentari, taxa de utilizare a podurilor reprezintă o suprataxare a utilizatorilor drumurilor publice din România, „fără o justificare obiectivă”.
Ei susțin că banii colectați merg la bugetul de stat, iar podurile se află într-un stadiu avansat de degradare, cu toate că această taxă se colectează de peste 10 ani.
Mai puţin de opt mii de copii sunt în orfelinatele din țara noastră.
În România, în urmă cu aproape 18 ani trăiau peste 100.000 de minori abandonați.
Instituţiile de acest fel au fost închise de Fundaţia, ’’Hope and Homes for Children’’, care spune că, până în anul 2022, toţi copiii vor sta în case de tip familial.
Orfelinatele din România, instituţii de tip vechi de protecţie a copilului, au început să fie închise încă de acum 19 ani.
În locul lor, fundaţia din Marea Britanie a construit case de tip familial, în colaborare cu autorităţile române.
Zeci de școli din Anglia interzic fetelor să mai poarte fuste pentru a nu ofensa elevii transgender.
Deciza a fost luată la o lună după ce o școală din Marea Britanie a recomandat băieților să poarte fuste pentru a face față temperaturilor foarte mari.
Elevii au strâns sute de semnături ca reacție la planurile de a face obligatorii pantalonii pentru băieți și fete, de anul viitor.
Aceștia susțin că interzicerea fustelor reprezintă „sexualizarea” corpurilor elevilor, iar fetele spun că obligația de a purta pantaloni ar putea „dăuna sănătății lor mintale”.
România este pe primul loc în topul ţărilor din Uniunea Europeană în care populaţia nu pleacă în vacanţă.
Potrivit Eurostat, trei sferturi dintre români nu merg în concedii sau excursii, din motive financiare, dublu faţă de media europeană.
Țara noastră, este urmată de Portugalia, Bulgaria şi Grecia.
Doar un sfert dintre români au plecat în vacanţe, în anul 2016.
Rata de promovare la examenul de bacalaureat din acest an, este de 67,7%.
Potrivit Ministerului Educaţiei, statistica include şi elevii care au provenit din promoţiile anterioare.
Cele mai mari procente de promovare s-au înregistrat în judeţele Cluj , Iaşi şi Brăila, iar rata de promovare în Capitală este de 72,86%.
Nota minimă de promovare pentru fiecare disciplină este 5, iar media finală pentru promovarea examenului este minim 6.
Rezultatele finale în urma contestațiilor se vor afișa luni.
Campania electorală va fi permisă în ziua alegerilor.
Senatorii au decis că pentru alegerile prezidenţiale şi pentru Parlamentul European, campania electorală începe cu 30 de zile înaintea scrutinului, fiind permisă chiar şi în ziua alegerilor.
Faţă de legile în vigoare a fost eliminată prevederea potrivit căreia campania electorală se încheie în dimineaţa zilei de sâmbătă dinaintea alegerilor.
Potrivit unei modificări a legii, pentru alegerea preşedintelui României, candidaturile pot fi depuse numai dacă sunt susţinute de cel puţin 200.000 de alegători, iar un alegător poate susţine mai mulţi candidaţi.
Forma actuală a legii prevede că un alegător poate susţine un singur candidat.