Știri 26 iulie 2018
Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 17:00, Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală.
Apoi va avea loc procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale Sfinţilor Epictet şi Astion, cu plecare de la Catedrală.
Traseul va cuprinde strada Termele Romane, strada Traian, str. Mircea cel Bătrân- cu popas de rugăciune la Biserica Greacă, bulevardul Mamaia, Spitalul Militar- cu popas de rugăciune, str. Nicolae Iorga, bd. Tomis – Capela Militară, strada Traian, strada Termele Romane, Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.
Mâine, de la ora 06:15, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu și Slujba de Sfințire a Apei, urmată de Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, de la ora 8:30.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura ,sâmbătă, de la ora 9:00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, de pe strada Nicolae Iorga, nr 85, în colaborare cu Biserica Sfântul Mucenic Haralambie din zona Tomis Nord.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase care doresc să doneze sânge.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța face apel către toate persoanele care au mai donat să revină, iar cei care nu au mai donat, sunt rugați să devină donatori de sânge cât mai curând.
Numărul persoanelor care au donat s-a redus cu peste 50% în ultima perioadă și este nevoie de 60-80 de donatori zilnic.
Cei care doresc să doneze sânge, sunt așteptati la sediul de pe strada Nicolae Iorga nr 85, de luni pănă vineri, între orele 7:30-13:00 și sâmbătă în intervalul orar 09:00-13:00.
ANM a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică și cantități de apă însemnate pentru mai multe județe printre care și Constanța.
Atenționarea este valabilă până la ora 23:00.
Astfel, in regiunile estice și sud-estice, în zona Carpaților Orientali și Meridionali, mai ales în cursul după-amiezilor și la începutul nopților, vor fi intervale cu averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce vor lua izolat aspect de vijelie.
Prin acumulare sau în intervale scurte de timp, cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 40…50 l/mp.
Româncele pot opta să lucreze până la vârsta de 65 de ani.
Potrivit unei decizii recente a Curții Constituționale a României, apărută în Monitorul Oficial, femeile au dreptul să aleagă dacă vor să se pensioneze la 63 sau la 65 de ani.
Decizia a fost adoptată de către Curtea Constituțională a României și este obligatorie de marți.
Contribuabilii care au plătit taxa auto pot cere restituirea ei până la sfârşitul lunii august.
Astfel, solicitarea poate fi depusă la administraţiile financiare locale până pe 31 august, iar procedura de înapoiere a timbrului de mediu se va face începând cu 1 septembrie anul curent.
De asemena, pentru restituirea taxei nu mai este nevoie de o decizie a instanţei, ci se face strict în baza unei solicitări scrise de contribuabili.
Cele mai căutate meserii din România sunt cele de șofer, bonă, menajeră și IT-ist.
Potrivit unor studii, pe locul doi în topul celor mai căutaţi angajaţi sunt meseriaşii din construcții, lucrătorii din domeniul hotelier sau casierii.
Specialiștii în resurse umane spun că s-a ajuns în această situaţie din cauza faptului că învățământul nu este adaptat la cerințele de pe piața muncii.
Aproape jumătate dintre participanţii la studiu au precizat că programul de lucru flexibil este cel mai important beneficiu pe care şi l-ar dori la serviciu, urmat de bonurile de masă, plata orelor suplimentare şi mai multe zile libere plătite.