Știri 21 august 2018
Aceștia erau dacoromani, care au suferit moarte martirică, în timpul împăratului prigonitor Diocleţian, în anul 304.
Sfinţii Donat şi Romul erau din Sirmium şi slujeau lui Dumnezeu, iar pentru credinţa lor au fost chinuiţi, apoi li s-au tăiat capetele.
Sfântul Silvan a slujit împreună cu Romul preotul şi a fost prins în Cibales împreună cu alţi creştini.
Pentru că nu s-a lepădat de Hristos, i s-a tăiat capul cu sabia. Sfântul Venust era fratele geamăn al Sfântului Donat şi, fiind prins tot la Cibales din porunca întâistătătorului cetăţii, Victorian, i s-a tăiat capul cu sabia.
Astăzi este Ziua Medicinei Militare.
Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat, la 21 august 1862, actul de înfiinţare a corpului de ofiţeri sanitari.
Printr-un înalt Decret Românesc a luat fiinţă Corpul Ofiţerilor Sanitari din Armată şi Direcţia Generală a Serviciului Sanitar Român.
Astfel, a fost atestată medicina militară ca element specializat pentru asigurarea sănătăţii efectivelor militare.
România a intrat în rândul unor ţări ca Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Franţa, Italia şi Turcia, state cu tradiţie în medicina militară.
Jumătate din vehiculele controlate de RAR sunt neconforme.
De asemenea, din cele peste 33.000 de vehicule verificate la nivelul întregii ţări, 1.700 prezentau pericol iminent de accidente.
Cele mai multe probleme au fost descoperite la: instalaţia electrică de iluminare şi semnalizare, sistemul de reducere a emisiilor poluante, punţi, jante, anvelope şi suspensie, vizibilitate, precum şi la sistemele de frânare şi direcţie.
În plus, la nivel naţional, aproximativ una din 10 maşini oprite de poliţie şi verificate de RAR poluau peste limita legală admisă.
Mașinile cu volan pe dreapta ar putea fi respinse la Inspecția Tehnică Periodică.
Măsura ar putea intra în vigoare de anul viitor, atunci când, printr-o reglementare deja aprobată, va fi interzisă şi înmatricularea autoturismelor cu volan pe dreapta din Marea Britanie.
Directorul RAR, George Dincă, a declarat că această propunere este menită să reducă riscul de accidente.
În primele şase luni ale anului, în România au fost înmatriculate în ţară aproape 15.000 de maşini cu volan pe dreapta, iar numărul lor creşte de la an la an, deoarece preţul acestora este scăzut.
Ministerul de Finanţe anunţă introducerea la nivel naţional a unui nou sistem de case de marcat.
Operatorii economici sunt obligaţi să se doteze cu aparate de marcat cu jurnal electronic, până la 1 septembrie, în cazul contribuabililor mari sau mijlocii, sau până la 1 noiembrie, în cazul contribuabililor mici.
Autorităţile fiscale consideră că măsura este necesară pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, însă mulţi operatori economici, mai ales din mediul rural, spun că va fi greu de aplicat.
Şoferii care se urcă băuţi sau fără permis la volan şi provoacă accidente mortale ar putea fi pedepsiţi mai aspru.
Senatorul Robert Cazanciuc propune ca aceştia să primească obligatoriu închisoare cu executare.
Conform legii în vigoare, judecătorii îi pot lăsa pe vinovaţi în libertate, printr-o suspendare a pedepsei.
În fiecare an, peste 500 de oameni mor sau sunt răniţi grav în urma accidentelor provocate de şoferi care se urcă fără permis sau băuţi la volan.
Regulile programului Rabla s-ar putea modifica de anul viitor.
Astfel, vor putea fi casate doar maşinile care, pe lângă vechimea de mai mare de 8 ani, au şi inspecţia tehnică periodică valabilă.
Schimbarea este propusă printr-un ordin de ministru, lansat recent în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului.
Anul acesta, Guvernul a alocat pentru programul “Rabla Clasic” peste 130 de milioane de lei.
Facultatea de Medicină a Universităţii din New York va deveni gratuită.
Înscrierea va deveni gratuită pentru toţi studenţii, începând cu anul universitar următor.
Programul costa până acum peste 220.000 de dolari.
Preşedintele consiliului facultăţii de medicină a explicat că acest lucru a fost posibil datorită donaţiilor unor binefăcători.
Cu toate acestea, gratuitatea nu vizează decât taxele de şcolarizare.
Compania Google este acuzată de spionaj.
Aceasta a fost acuzată într-un proces din Statele Unite, că urmărește ilegal mișcările a milioane de utilizatori de telefoane iPhone dar și cele cu sistemul Android, chiar dacă aceștia folosesc o setare pentru a preveni acest lucru.
Potrivit unei plângeri înregistrate la sfârșitul săptămânii trecute, Google susține în mod eronat că oamenii nu vor fi urmăriți dacă opresc funcția ”Location History” și le încalcă viața privată prin monitorizarea și stocarea mișcărilor acestora.
Urmărirea deplasării oamenilor de către Google a fost descrisă într-un articol, iar faptul a fost confirmat de cercetători ai Universității Princeton.
Reprezentanții Google au refuzat însă să facă comentarii.