Știri 1 octombrie 2018
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.(9-10)
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.
Biserica Ortodoxă Română cinsteşte astăzi și pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.
Însoțirea a două persoane de același sex nu poate fi considerată familie.
Afirmația aparține Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a fost făcută în cadrul unei invitații adresate credincioșilor de a participa la Referendumul pentru căsătorie, din zilele de 6 și 7 octombrie.
Adunarea Națională Bisericească îndeamnă votarea cu DA la Referendumul pentru căsătorie.
Într-un apel adresat către toți ortodocșii români, ANB arată că participarea la referendum este un act de mărturisire a credinței, un act de maximă responsabilitate pentru viitorul poporului român, precum și un examen de maturitate spirituală.
Totodată, Adunarea Nationala Bisericeasca, arată că apărarea căsătoriei între un bărbat și o femeie este o prețuire adusă generațiilor de părinți și copii care au asigurat continuitatea poporului român de-a lungul veacurilor.
Apelul se încheie cu precizarea că acest Referendum este și o cinstire adusă Centenarului Marii Uniri de la 1918, în apărarea viitorului familiei a poporului român.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Varstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.
Astăzi este și Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului la Sân.
În România, statisticile indică o creştere a cazurilor de cancer de la 40.000, câte erau în anul 1994, la 98.000 – în 2011.
Cancerul reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, pe plan mondial, cu variaţii legate de incidenţă, mortalitate, supravieţuire, factori determinaţi de mediu, programe mixte de prevenire, diagnostic, tratament şi paleaţie.
Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte.
Aceasta se intitulează ”România în și din noi” și este o culegere de eseuri dedicate anului centenar, semnată de teologul și publicistul Stelian Gomboș.
Evenimentul se va desfășura , joi, de la orele 18:00, la Curtea Brâncovenească.
Invitaţi vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie- Arhiepiscopul Tomisului, Părintele Eugen Tănăsescu și Dr. Floarea Damaschin.
Intrarea va fi liberă.
Peste o sută de mii de români vor primi pensii mai mari de astăzi.
Potrivit Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, cei care au lucrat în grupele I şi II de muncă şi care au ieşit la pensie în perioada 1990 – 1 ianuarie 2011, vor beneficia, la nivel naţional, de recalcularea din oficiu a pensiilor şi de o majorare a veniturilor în urma acestui proces.
Principalele categorii profesionale la care se vor aplica noile prevederi sunt foştii angajaţi din minerit, siderurgie, construcţii, căi ferate şi alte domenii care s-au încadrat în grupele I şi II de muncă.