Știri 13 octombrie 2018
Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, după care au plecat la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Tei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
Cu acest prilej, astăzi, la Biserica Sf. Parascheva din localitatea Cumpăna, IPS Teodosie va oficia Sf. Taină a Botezului pentru copii aflați în asistență maternală, de la ora 15.
De la ora 17.00, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica Sf. Cuv. Parascheva din Năvodari, apoi va conduce o procesiune cu Icoana și Veșmântul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitaţiei IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, şi va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala Mitropolitană din Iași.
Constănțenii sunt invitați la o lansare de carte duhovnicească.
Aceasta se intitulează „Părinții mei duhovnicești, Arsenie Papacioc și Petroniu Tănase, mărturii și trăiri” și este semnată de Ierodiaconul Iustinian Stoica de la Muntele Athos și tipărită la Editura Doxologia.
Evenimentul se va desfășura luni, în Sala mică a Casei de Cultură din Constanța, de la orele 17, în prezența IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Prima parte a cărții este dedicată părintelui Arsenie Papacioc, cel căruia părintele Iustinian i-a fost fiu duhovnicesc vreme de 55 de ani, iar a doua parte a cărții, mult mai densă și mai extinsă, este dedicată părintelui Petroniu Tănase, cel alături de care părintele Iustinian a viețuit peste 38 de ani.