Știri 16 octombrie 2018
Aceasta a fost marcată de Adunarea Generală ONU, în anul 1980, deoarece s-a considerat că ‘alimentaţia este o nevoie fundamentală a omului şi o condiţie necesară supravieţuirii şi prosperităţii fiinţei umane’.
Evaluarea stării de nutriţie şi a alimentaţiei populaţiei, realizată în anul 2011, a scos la iveală faptul că populaţia României are o alimentaţie preponderent nesănătoasă.
Conform specialiştilor, alimentaţia românilor se caracterizează printr-un aport mare de grăsimi şi proteine totale, un aport insuficient de carbohidraţi şi de fibre alimentare, dar şi de calciu, magneziu şi seleniu.
Totodată, dieta românilor conţine un consum dublu de sare faţă de valorile recomandate.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, principalele cauze de mortalitate în lume sunt legate de alimentaţia nesănătoasă, astfel că 14 milioane de decese sunt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie incorectă şi dezechilibrată.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge în acest week-end.
Prima acțiune va avea loc sâmbătă, în localitatea Corbu, la Căminul Cultural, între orele 8.30 și 13.30,.
Cea de a doua acțiune se va desfășura duminică la biserica Sf. Vasile cel Mare din Constanța, zona Inel 2, între orele 8.30 și 13.30.
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice sau alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge.
Exerciţiul naţional intitulat “Seism 2018” a început sâmbătă dimineață.
Autorităţile testează viteza de reacție în cazul unui cutremur cu magnitudinea de 7,5 pe scara Richter, care poate fi urmat de mai multe replici.
În scenariu se vorbește despre 200 de răniți, într-o zi normală de lucru.
Exercițiul durează timp de 5 zile în toată țara și se va încheia mâine.
RATC se modernizează.
Regia a introdus panouri de informare, iar utilizatorii de smartphone sau tabletă pot accesa gratuit rețeaua de internet, în proximitatea chioșcurilor.
Astfel, în următoarele chioșcuri au fost montate hotspot-uri WiFi: Eliberării, Gară, Km 4-5, Tomis Mall, Tomis 3, Km 5, Poarta 6, Baba Novac, Dacia, Brotăcei și Primăverii.
Accesul gratuit la internet va fi extins la toate punctele de vânzare bilete și abonamente.
În plus, în autobuzele RATC au fost schimbate routerele cu echipamente care permit un număr mai mare de conexiuni simultane la viteze 4G.
De anul trecut, toate autobuzele RATC sunt monitorizate și dispecerizate prin GPS.
Biserica Ortodoxă Rusă a întrerupt legăturile cu Patriarhia Constantinopolului.
Reprezentanții Bisericii Ruse au declarat că nu vor mai putea oficia slujbe în comun, preoții ruși nu vor mai participa la liturghii împreună cu ierarhii Patriarhiei de Constantinopol
Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut joia trecută, la finalul unui sinod de două zile la Istanbul, o Biserică ortodoxă independentă în Ucraina, spre indignarea Bisericii ruse.
De asemenea, Patriarhia Constantinopolului l-a recunoscut și pe Macarie Maletici drept Mitropolit al Bisericii Ucrainene Autocefale Ucrainene, entitate înființată prin ruperea de Patriarhia Moscovei în 1921 și apoi reînființată după 1990.
Adunările publice trebuie declarate, înainte de a avea loc.
Instanţa Supremă a stabilit ieri că adunările publice care se desfăşoară în pieţe, pe bulevarde şi trotuare ori în apropierea sediilor unor instituţii publice sau private trebuie declarate, înainte de a avea loc.
Demersul a fost iniţiat, în luna iulie, de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Bucureşti, care a sesizat Înalta Curte în legătură cu modalităţile diferite de interpretare în aplicarea legii care reglementează organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice.
Marea Britanie vrea să introducă acid folic în făină, pentru a evita naşterea copiilor cu malformaţii.
Pentru că pâinea este unul dintre cele mai consumate alimente, femeile însărcinate ar putea suplimenta aportul de acid folic prin alimentaţie.
Măsura a fost introdusă în Statele Unite încă de acum 20 de ani şi s-a observat o scădere a incidenţei malformaţiilor congenitale ale copiilor de 23 la sută.
Criticii acestei măsuri spun că administrarea de medicamente în masă populaţiei, fără consinţământul acesteia, încalcă drepturile omului.
Un ou consumat zilnic poate reduce riscul de atac cerebral.
Specialiștii americani au efectuat un nou studiu, pentru a determina dacă ouăle cresc nivelul de colesterol şi contribuie la dezvoltarea bolilor cardiovasculare.
Aceștia au analizat datele provenite din şapte studii şi au concluzionat că ouăle nu cresc riscul de boli coronariene şi de accident vascular cerebral.
O treime dintre spitalele din România riscă să se prăbuşească la un cutremur puternic.
O analiză efectuată acum doi ani arată că multe instituţii medicale funcţionează în clădiri încadrate la risc seismic 1 sau 2.
În unele cazuri, pereţii sunt crăpaţi, tencuiala a căzut şi au apărut găuri.
Cele mai afectate sunt spitalele din București.
Ministerul Sănătăţii nu a spus câte spitale au fost reabilitate între timp.
Aproape 20 de mii de tineri din toată lumea sunt înscriși la universitățile din România.
Ei consideră că nivelul de învățământ este comparabil cu cel de afară, iar în plus taxele sunt mult mai mici decât în Germania, Franța sau Italia.
De exemplu, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca învață peste 700 de studenți străini, iar numărul acestora crește în fiecare an.
În Cluj, cele mai căutate locuri sunt la Universitatea de Medicină și Farmacie.
Taxele sunt între 3.000 și 5.000 de euro pe an, mult mai mici decât la Paris, unde ajung și la 10.000 de euro pe an.