Știri 17 octombrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sf. Liturghie la biserica Sf. Ap. și Evanghelist Luca, din localitatea Horia, de la ora 8.15.
Vineri, Biserica Ortodoxă va cinsti pe Sfântul Ioan de la Rila, ocrotitorul poporului bulgar.
Astfel, ierarhul nostru va răspunde invitației IPS Naum, Mitropolit de Ruse și va face parte din soborul de arhierei care va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană „Sfânta Treime” din Ruse.
Astăzi este Ziua Internaţională pentru Eradicarea Săraciei.
Aceasta a fost marcată oficial de ONU și îşi propune să atragă atenţia lumii asupra necesităţii eradicării sărăciei, în special în ţările în curs de dezvoltare.
În prezent, 1 miliard de oameni din lume trăiesc în sărăcie extremă, adică cu mai puţin de 1.90 de dolari pe zi, şi mai mult de 800 de milioane îndură foamea şi malnutriţia.
Aproape 400 de milioane de copii din ţările în curs de dezvoltare trăiesc într-o sărăcie cruntă, în familii cu venit sub 2 dolari pe zi.
Aceasta este concluzia unui raport realizat de UNICEF şi Banca Mondială, care mai arată că jumătate dintre aceştia trăiesc în Africa sub-sahariană, iar o treime în Asia de Sud.
De luni, pensionarii constănțeni pot depune cererile pentru a primi tichetele acordate în programul „RESPECT“.
Astfel, de luni până vineri, între orele 09:00-14:00, vor avea loc înscrierile în acest program pentru anul 2019.
Programul constă în acordarea de tichete valorice în opt tranșe, iar pentru fiecare tranșă vor fi acordate câte patru tichete valorice a câte 10 lei fiecare.
Acestea vor fi folosite doar pentru cumpărarea de alimente.
Din ce în ce mai mulți părinți din Constanța își înscriu copiii la opționalul de religie.
În şcolile şi liceele din judeţ, numărul copiilor care studiază religia a crescut cu peste 3.000, față de anul școlar precedent.
Cele mai multe sunt în învăţământul primar – peste 28.000, urmat de cel gimnazial cu 23.000 de cereri, iar pentru liceu au depus cerere aproape 18.000 de elevi.
Religia este o disciplină opțională, iar cei care decid dacă acest curs va fi frecventat de către copii sunt părinții acestora.
Programul Start-up Nation va fi lansat mâine în Constanța și Tulcea.
Lansarea programului la Constanța este primul eveniment de acest gen din țară și va avea loc la ora 10:00 la campusul Universității „Ovidius“, în prezența Secretarului de Stat în Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Paula Marinela Pârvănescu.
Ministerul a publicat versiunea actualizată a proiectului pentru stimularea înființării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, act normativ care se află în dezbatere publică din data de 1 octombrie.
Excesul de alimente şi băuturi dulci predispune copiii la violență.
Cele mai dăunătoare sunt băuturile energizante, deoarece conţin cofeină şi alte substanţe chimice.
Oamenii de ştiinţă israelieni au analizat studii efectuate în 25 de ţări europene şi Canada, cu participarea unor copii în vârstă de 11, 13 sau 15 ani.
Ei au comparat consumul de zahăr cu cazurile raportate de bătăi, hărţuiri, fumat sau consum de alcool.
Astfel, copiii care consumă multe zaharuri şi băuturi energizante au adesea o atitudine agresivă faţă de colegi.
Potrivit specialiștilor, copiii cu vârste cuprinse între patru şi şase ani nu ar trebui să consume mai mult de 19 grame de zahăr pe zi.
De la 7 la 10 ani, recomandarea este de până la 24 de grame pe zi, iar peste 11 ani, până la 30 de grame.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat va propune modificarea legislaţiei de intervenţie în situaţii de urgenţă.
Astfel reglementările actualei legislaţii adoptate la începutul anilor 2000 trebuie modificate, pentru ca deciziile să se ia mult mai repede.
Aceasta este una dintre primele concluzii după exerciţiul în caz de cutremur desfăşurat în aceste zile în capitală.
Raed Arafat a mai spus că exercițiul Seism 2018 a fost de succes, dacă au fost identificate lucruri ce trebuie îmbunătățite.
Suma de care beneficiază elevii înscrişi în programul „Bani de liceu” a crescut de la 180 la 250 de lei, din acest an şcolar.
De asemenea, valoarea plafonului maxim de acordare a bursei a fost indexată de la 150 la 500 de lei pe membru de familie. „Bursa profesională”, în valoare de 200 de lei, se plăteşte tuturor celor peste 80.000 de elevi din învăţământul profesional şi dual, indiferent de veniturile părinţilor lor, în anumite condiţii de frecvenţă.
De programul ”Bani de liceu” beneficiază elevii proveniți din familii în care venitul pe membru de familie nu depăşeşte 500 de lei lunar.
Canada a legalizat marijuana în scop recreativ.
Astfel, adulţii vor avea dreptul să deţină 30 de grame, în public.
De asemenea, li se va permite să cultive până la patru plante în gospodăriile lor și să producă sortimente comestibile pentru uz personal.
Consumatorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani, iar producția, distribuția sau vânzarea produselor de canabis către minori este considerată infracțiune.
Legalizarea utilizării canabisului în scopuri recreative în Canada doreşte să elimine piaţa ilegală şi să controleze calitatea produselor.
Legea generează însă îngrijorări puternice, în special în ceea ce priveşte sănătatea tinerilor şi securitatea rutieră.