Știri 19 octombrie 2018
Cu acest prilej, duminică, de la ora 7:45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinți locul și va pune piatra de temelie pentru biserica închinată sfântului, ce va fi construită la schitul Negrești.
Totodată, Ierarhul nostru va sfinți două clopote și două icoane închinate: una Maicii Domnului, „Portărița”, și alta Sfântului Gherasim.
Apoi, va fi oficiată Sfânta Liturghie la biserica parohială „Adormirea Maicii Domnului” din localitatea Negrești, jud. Constanța, de la ora 9:00.
Un simpozion dedicat Centenarului Marii Uniri, dar și aniversării a 140 de ani de la unirea Dobrogei cu România se va desfășura mâine la Mănăstirea Dervent.
Acesta se intitulează „Clerici din Dobrogea în perioada 1916-1919” și va debuta la ora 12:00, după oficierea slujbei Parastasului pentru eroi.
Vor susține alocuțiuni Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, Arhim. Andrei Tudor, Starețul Mănăstirii Dervent, prof. univ. dr. Stoica Lascu, lect. univ. dr. Dorin Popescu și alții.
Simpozionul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului, Mănăstirea Dervent, Asociația Națională Cultul Eroilor Regina Maria și Asociația Casa Mării Negre, în cadrul proiectului „Centenarul Unirii în Dobrogea, locul unde începe istoria românilor”.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge în acest week-end.
Prima acțiune va avea loc mâine, în localitatea Corbu, la Căminul Cultural, între orele 8:30 și 13:30.
Cea de a doua acțiune se va desfășura duminică la biserica Sfântul Vasile cel Mare din Constanța, zona Inel 2, între orele 8:30 și 13:30.
Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverinţă din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice sau alte boli cronice, care ar contraindica donarea de sânge.
Pensionarii care beneficiază de gratuitate la transport pot merge de luni să depună cererile.
Înscrierile au loc până pe 20 noiembrie, de luni până vineri, între orele 09:00 – 14:00 la toate Cluburile Pensionarilor din cadrul Serviciului Public de Asistență Socială, dar și la toate punctele de vânzare ale RATC sau la sediul RATC din str. Industrială.
Beneficiarii sunt persoanele în vârstă de peste 70 de ani, indiferent de venituri, pensionarii cu pensii de până la 1.600 de lei inclusiv și persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Permisele de călătorie se vor primi la domiciliu, prin poștă.
Elevii și studenții orfani, persoanele cu dizabilități, deținuții politic și șomerii nu vor depune cerere pentru eliberarea permiselor.
De luni, pensionarii constănțeni pot depune cererile pentru a primi tichetele acordate în programul „RESPECT“.
Astfel, de luni până vineri, între orele 09:00-14:00, vor avea loc înscrierile în acest program pentru anul 2019.
Programul constă în acordarea de tichete valorice în opt tranșe, iar pentru fiecare tranșă vor fi acordate câte patru tichete valorice a câte 10 lei fiecare.
Acestea vor fi folosite doar pentru cumpărarea de alimente.
Numărul copiilor diagnosticați cu tuberculoză este în scădere față de anul trecut, la Constanța.
Luna aceasta, a fost depistat un singur caz.
Copilul în cauză, un caz social, nu se află în colectivitate, iar ancheta epidemiologică se desfășoară doar în familie.
8 dintre cei 12 copii diagnosticați cu TBC în acest an, cu vârste cuprinse între 11 și 16 ani, se mai află sub tratament.
Constanţa va avea un spital regional cu 1.000 de paturi.
Acesta va fi construit în baza unui parteneriat româno-turc, potrivit premierului Viorica Dăncilă.
Prim-ministrul a subliniat, de asemenea, că România şi Turcia au semnat şi un memorandum în domeniul sănătăţii, document care va ‘promova încurajarea reciprocă a investiţiilor în sectorul sanitar’, în industria farmaceutică, precum şi în cea de echipamente medicale.
Persoanele care au depus cerere pentru restituirea taxei de poluare, își primesc banii înapoi.
Ordonanţa de Urgenţă care prevede restituirea sumelor încasate de stat pentru taxa de poluare, a fost aprobată de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Persoanele care pot beneficia de restituirea sumelor plătite pentru această taxă trebuiau să fi depus o cerere până la data de 31 august 2018, indiferent de momentul la care s-au încasat banii.
Taxa auto de poluare a fost declarată ilegală de Curtea Europeană de Justiţie.
România ocupă locul 2 în Europa la obezitatea infantilă.
Studiile arată că în țara noastră, un copil din 15 este obez, ceea ce înseamnă că în tinerețe vor apărea și primele probleme serioase de sănătate.
Părinții sunt de cele mai multe ori răspunzători pentru kilogramele copiilor, astfel că problemele pot fi rezolvate în primul rând în familie, printr-o dietă adecvată și sport.
Emoțiile negative aduc de asemenea kilograme în plus, atrag atenția specialiștii.