Știri 1 noiembrie 2018
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie- Arhiepiscopul Tomisului va săvârși mâine, de la orele 18:00, slujba Vecerniei, urmată la orele 20:00, de Taina Sfântului Maslu la Schitul Cloșca, din localitatea constănțeană Horia.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Gheorghe, dar și ale Sfinților Epictet și Astion, aduse de la Catedrala Arhiepiscopală din Constanța.
Joi, 8 noiembrie, Biserica Ortodoxă va cinsti Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri.
Astfel, sâmbăta aceasta, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Strunga, cu prilejul hramului, de la ora 8:30.
Duminică, Ierarhul Tomisului va răspunde invitației Prea Sfințitului Visarion, Episcopul Tulcii și va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a mozaicului mănăstirii Cocoș din jud. Tulcea.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă la Negru-Vodă.
Doritorii sunt așteptați la Casa de Cultură, din localitate, între orele 8.30 – 13.30.
Totodată, duminică, o acțiune similară va avea loc la biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Eforie Sud, între orele 8.30 – 13.30.
Acțiunile sunt organizate de CRTS Constanța.
Cea de a II-a ediție a proiectului școlar-educațional „România în sărbătoare” va debuta mâine.
Evenimentul va avea loc de la ora 12, la Școala Gimnazială nr. 12 „B.P. Hașdeu” din Constanța, în prezența Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Proiectul se va desfășura în două etape, pe parcursul celor două semestre ale acestui an școlar.
Astfel, în primul semestru vor avea loc activități specifice cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la revenirea Dobrogei la Patria Mamă și a 100 de ani de la declarațiile de unire din Chișinău, Cernăuți și Alba Iulia, iar în al doilea semestru vor fi desfășurate activități specifice dedicate figurii emblematice a satului românesc.
Organizatorii proiectului sunt Arhiepiscopia Tomisului, Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Asociația Națională „Cultul Eroilor Regina Maria”, filiala Constanța și Asociația „Casa Mării Negre”.
Mașinile parcate neregulamentar vor fi ridicate, din nou, în Constanța.
Consilierii locali municipali au aprobat proiectul de hotărâre în acest sens, iar măsura va fi luată din data de 15 noiembrie.
Primarul Decebal Făgădău a precizat că de astăzi va începe o campanie de informare a cetăţenilor cu privire la punerea în aplicare a actului normativ.
Pentru recuperarea autoturismului proprietarul va trebui să suporte cheltuielile de ridicare, în valoare de 450 de lei, transportul, în sumă de 120 de lei, și depozitarea, care costă 60 de lei pe zi.
Primarul a mai spus că şi garajele vor fi demolate, iar în locul acestora vor fi amenajate locuri de parcare.
Parteneriatul civil a ajuns în Parlament.
Proiectul vizează atât parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, cât și cuplurile heterosexuale.
Astfel, cei care aleg să-și legalizeze relaţia printr-un parteneriat civil au aproape aceleaşi drepturi și obligaţii ca în cazul unei căsătorii civile.
Există însă unele diferențe, cum ar fi faptul că parteneriatul civil va fi parafat doar în fața unui notar și anularea dreptului de a adopta copii, indiferent daca sunt cuplu de acelaşi sex sau heterosexual.
Transfăgărăşanul se închide de astăzi.
Astfle, șoferii nu vor mai putea circula între Bâlea Cascadă şi Piscul Negru.
La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară şapte centimetri, iar vizibilitatea este redusă.
Institutul de Cercetare a Calității Vieții a efectuat un studiu pentru determinarea sumei de bani care asigură un trai decent în România.
Astfel, valoarea coșului de consum pentru un trai decent este de 6.762 lei pe lună pentru o familie de doi adulți și doi copii, în mediul urban.
Pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei, pentru una de doi adulți fără copii de 4.146 lei, iar pentru o persoană adultă de 2.552 lei/lună.
Trai minim decent înseamnă, în concepția celor care au realizat studiul, toate nevoile biologice și sociale generale care sunt acoperite la un moment dat.
Halloween-ul nu ar trebui serbat din 3 motive.
Potrivit agenției Basilica.ro, tradiţia de Halloween îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească.
Acesta promovează sub masca divertismentului cultul morţii, personificarea morţii şi a forţelor răului, aceasta fiind în contradicţie totală cu natura şi menirea Bisericii.
Totodată, tradiţiile prilejuite de Halloween au un efect negativ asupra copiilor.
Patriarhia Română şi-a manifestat solidaritatea cu părinţii îngrijoraţi faţă de organizarea unor serbări de Halloween în tot mai multe instituţii de învăţământ din România.
Oamenii din Europa Centrală și de Est acceptă mai puțin musulmanii și evreii, căsătoriile între persoane de același sex și avortul legal.
Un studiu arată că, pentru aceștia creștinul este o componentă importantă a identității lor naționale.
În schimb, europenii occidentali sunt mult mai predispuși să spună că vor accepta musulmanii sau evreii în cartierele lor și nu simt că religia este o parte importantă a identității lor naționale.
În Franța și Marea Britanie, oamenii spun că nu este important să fii creștin pentru a fi cu adevărat francez sau cu adevărat britanic.
Majoritatea acceptă căsătoria între persoane de același sex în fiecare țară din Europa de Vest și aproape toate aceste țări au legalizat practica.
În schimb, nici una dintre țările din Europa Centrală și de Est nu permite căsătoriile homosexuale.
Ministerul Educației vrea să introducă de anul viitor teste grilă la Evaluarea națională și la Bacalaureat.
Programa va rămâne aceeași, dar se modifică metoda de examinare în proporție de 40%.
Scopul acestei măsuri este creșterea procentului de promovare, cred specialiștii în educație.
Astfel, la proba scrisă la limba și literatura română pentru Bacalaureat apar întrebări de tip grilă, cu câte 4 variante de răspuns.
Și în testul de matematică pentru Evaluarea națională elevii primesc câte 4 rezultate pentru primele 10 exerciții.