Știri 8 noiembrie 2018
Conform tradiţiei biblice, sfinţii arhangheli sunt căpeteniile tuturor îngerilor şi sunt în număr de 7, dintre care cei mai cunoscuţi sunt Sfinţii arhangheli Mihail, Gavriil şi Rafail.
Sfântul Mihail este îngerul dreptăţii care l-a pedepsit pe Satana atunci când acesta s-a răzvrătit împotriva lui Dumnezeu, iar numele lui înseamnă în ebraică „Cine este ca Dumnezeu”.
Sfântul Gavriil este călăuzitorul spre adevăr si vestitorul ceresc cel mai de seamă deoarece el este cel care a vestit Sfintei Fecioare Maria că va naşte pe Mântuitorul Hristos.
Numele lui se traduce tot în ebraică prin expresia „omul lui Dumnezeu”.
Biserica cinsteşte în această zi adunarea tuturor îngerilor, deoarece aceştia sunt slujitori ai lui Dumnezeu şi apărători ai oamenilor în lupta împotriva păcatului.
De aceea, sfinţii îngeri sunt şi ocrotitorii Jandarmeriei Române.
Aceasta este ultima mare sărbătoare înaintea postului Crăciunului.
Conform datelor statistice, peste 1.300.000 de români poartă numele Sfinţilor Arhangheli.
Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia sâmbătă slujba de sfințire mică a bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea Nisipari, de la ora 8:15, urmată de Sfânta Liturghie.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Mare Mucenic Mina.
Cu acest prilej, sâmbătă, Ierarhul nostru va oficia slujba Vecerniei cu Litie la biserica „Sf. Mina” din Mangalia, de la ora 17:00.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba de Sfințire mică a apei, de la ora 8:45, urmată de Sfânta Liturghie, la biserica „Sf. Mina” din parcul Tăbăcărie.
Apoi, va sfinți două icoane închinate Maicii Domnului: una, o replică după icoana Maicii Domnului „Bucurie neașteptată”, donată de către un grup de pelerini basarabeni care frecventează biserica în perioada vacanțelor, iar cealaltă a fost pictată la Mănăstirea Cutlumuș din Sfântul Munte Athos și donată bisericii „Sf. Mina”.
La sfârșitul slujbei vor fi împărțite 2000 de pachete cu alimente, pregătite în cinstea hramului.
Totodată, credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mina, ale Sfinților Epictet și Astion și ale Sfinților Mucenici din Sinai și Rait.
Astăzi este Ziua Internaţională a Zonelor Urbane.
Din anul 1949, în 30 de ţări de pe patru continente, pe 8 noiembrie este celebrată Ziua Internaţională a Zonelor Urbane, eveniment cunoscut şi sub numele de Ziua Mondială de Planificare a Oraşelor.
Acest eveniment a fost iniţiat de profesorul Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires, cu scopul de a veni în sprijinul publicului interesat de soluţii pentru planificarea oraşelor, dar fără afectarea mediului înconjurător.
Acum 30 de ani existau doar două metropole cu peste 10 milioane de locuitori, New York şi Tokyo, iar în prezent, sunt peste 20 de astfel de aglomerări umane.
Locuitorii orașului Medigidia sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura sâmbătă, la Spitalul Municipal din localitate între orele 8:30 – 13:30.
Aceasta este organizată de CRTS Constanța.
Permisul de conducere ar putea fi mai greu de suspendat.
Potrivit unui proiect, acesta se va suspenda la 45 de puncte de amendă şi nu la 15 cum este în prezent.
Mai mulţi parlamentari susţin că punctele de penalizare au crescut în urma măririi salariului minim.
La ora actuală, un şofer amendat cu o sumă destul de mare, pentru o contravenţie minoră, ajunge automat şi la suspendarea permisului.
Opoziţia consideră că noile reguli vor încuraja iresponsabilitatea în trafic.
Modificarea urmează să primească votul Camerei Deputaţilor, pentru a putea fi aplicată.
Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet şi a unui punct secundar de lucru.
Potrivit noului proiect legislativ adoptat de Senat, acesta va fi situat la mai puţin de 15 km distanţă faţă de cabinetul propriu, dacă asigură un program de minim 10 ore pe săptămână.
Conform parlamentarilor, medicii din alte specialităţi au deja această oportunitate, de a presta servicii în cabinete private proprii, suplimentar faţă de norma de bază.
În România va fi construită Autostrada Unirii.
Un proiect de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, numită Autostrada Unirii, a fost aprobat ieri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Aceasta va fi finanțată prin bugetul Ministerului Transporturilor.
Autostrada Unirii începe la graniţa României cu Republica Moldova printr-un nou pod peste râul Prut şi se termină printr-o conexiune cu autostrada A3 Braşov – Borş, în apropierea oraşului Târgu Mureş.
Guvernatoarea statului american Iowa a proclamat ziua de 1 decembrie drept Ziua Marii Uniri a Românilor pe teritoriul statului pe care-l conduce.
Anunțul a fost făcut de ambasada SUA la București.
În proclamație, guvernatoarea Kim Reynolds a motivat gestul prin faptul că România este un partener strategic al Statelor Unite, prin contribuția româno-americanilor la dezvoltarea societății SUA, dar și prin creșterea legăturilor bilaterale dintre statul Iowa și România.
Emiterea proclamațiilor de către state americane face parte dintr-un proiect al Ambasadei României la Washington, de celebrare a Centenarului Marii Uniri.
Iowa este cel de al paisprezecelea stat american care omagiază Centenarul Marii Uniri printr-o proclamație specială.