Știri 13 noiembrie 2018
Acesta s-a născut în anul 344 în cetatea Antiohia, într-o familie nobilă.
A fost atras de viaţa călugărească, astfel că în anul 374, a petrecut patru ani într-o mănăstire din Antiohia şi doi ani ca pustnic într-o peşteră, iar în anul 381 a fost hirotonit diacon şi apoi sfinţit preot.
În timpul celor doisprezece ani de slujire în rânduiala preoţească, Sfântul Ioan a devenit vestit prin predicile sale rostite în toate bisericile din Antiohia şi din împrejurimi.
În anul 398 este ridicat la rangul de Arhiepiscop al Constantinopolului de către împăratul Arcadie.
Sfântul Ioan Gură de Aur a depus mari eforturi pentru evanghelizarea locuitorilor de la sate şi pentru îndreptarea celor căzuţi în erezii.
S-a mutat la Domnul în anul 407, în oraşul Comane din Armenia.
Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur care se celebrează în Biserica de Răsărit în marea majoritate a duminicilor și sărbătorilor de peste an este un exemplu viu al harului de care a fost însufleţit acest mare părinte al Bisericii.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sf. Ap. Filip, unul dintre cei 12 Apostoli.
Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sf. Ap. Filip”, de la ora 8.30.
Joi, ierarhul Tomisului va participa de la ora 12.00, la conferința „Cunoștința îngâmfă, semețește, în schimb, dragostea zidește!”, în Sala Senatului Universității „Ovidius”, organizată cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea Părintelui profesor Constantin Galeriu.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie”, din zona Medeea, de la ora 8.15.
Pe data de 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, duminica aceasta, de la ora 7.30, Ierarhul nostru se va afla la mănăstirea Colilia (com. Cogealac), cu prilejul hramului.
Aici va oficia slujba tunderii în monahism pentru două surori, apoi va săvârși Sfânta Liturghie.
Totodată, sâmbăta aceasta, va fi adusă și icoana Maica Domnului „Odighitria”,la mănăstirea Colilia și va rămâne până în dimineața zilei de 22 noiembrie.
Astăzi este Ziua Mondială a Bibliei.
Această zi își propune să sensibilizeze conștiința publică în privința rolului pe care Sfânta Scriptură îl are în viața liturgică și formarea duhovnicească.
Sfântul Sinod a instituit această zi în anul 2006 și coincide cu ziua de pomenire a Sfântului Ioan Gură de Aur.
Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului va sosi la Constanța.
Acesta va susține conferința cu tema ”Iubirea între bărbat și femeie – familia trebuie să fie veșnică și nefățarnică, chiar și azi în Anul Centenarului”.
Evenimentul se va desfășura joi, la parohia Bunavestire, din cartierul Inel I, de la orele 18.00.
Conferința face debutul unor seri duhovnicești ce vor avea loc la această biserică în postul Crăciunului.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis (Portul Turistic) din localitate cu un act de identitate valabil, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.
Preţurile de consum sunt în creştere faţă de anul trecut.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în luna octombrie prețurile au fost mai mari cu 4,3% comparativ cu aceeaşi lună din 2017.
Cel mai mult s-au scumpit mărfurile nealimentare, iar rata medie a inflaţiei pe ultimele 12 luni a fost de 4,6 %.
De asemenea, a crescut şi cifra de afaceri în industrie, în septembrie, cu peste 8% faţă de luna precedentă.
Bucureşti este pe primul loc în Europa și pe locul trei în lume în privinţa blocajelor în trafic.
La nivel mondial, cele mai aglomerate oraşe sunt Bangkok, Mexico City, Jakarta, Moscova, Istanbul şi Sankt Petersburg.
O metodă de reducere a blocajelor în trafic o reprezintă restricţionarea folosirii autovehiculelor.
Interzicerea unor maşini în anumite zile a fost implementată cu succes în oraşe ca Manila, Mexico City, Bogota şi Beijing. Decizia Londrei de a introduce o taxă pentru vehiculele care circulă în zonele aglomerate a avut un efect similar.
Parcurile naționale sunt afectate de tăierile ilegale masive de păduri.
Potrivit organizației Agent Green, o cantitate de 1,2 milioane de metri cubi de lemn a fost exploatată din ariile naturale ale României, începând din anul 2014 până în prezent, ceea ce înseamnă că o pădure seculară de 3.600 de hectare a dispărut.
În intervalul analizat, lemnul exploatat a fost încărcat şi transportat în peste 60.000 de camioane.
Parcurile naţionale cele mai afectate de exploatările agresive sunt: Călimani, Domogled Valea-Cernei şi Semenic-Cheile Caraşului.
Acestea adăpostesc păduri seculare de fag din patrimoniul UNESCO, dar şi Izvoarele Nerei, cea mai mare pădure virgină din Uniunea Europeană.