Știri 14 noiembrie 2018
Sfântul Apostol Filip a fost unul din cei 12 apostoli ai Mântuitorului Iisus Hristos şi era originar din cetatea Betsaida, din Galileea.
Lui îi spune Iisus Hristos „Urmează Mie”, iar Sfântul Apostol Filip a urmat cu entuziasm această chemare, văzând în persoana Mântuitorului pe Mesia cel aşteptat de poporul evreu.
A îndurat mari suferinţe şi ispite în strădania de a face cunoscută vestea cea bună printre popoarele păgâne.
Sfântul Apostol Filip a fost ucis la Ierapole, prin crucificare cu capul în jos.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă îl pomeneşte și pe Sfântul Grigorie Palama.
Acesta s-a născut în anul 1296, la Constantinopol, într-o familie nobilă şi evlavioasă.
A intrat în legătură cu monahismul încă din adolescenţă, iar în anul 1326 a fost hirotonit preot.
În jurul anului 1331, Sfântul Grigorie s-a stabilit în schitul Sfântul Sava de la Athos, unde a început să scrie şi să ţină predici.
S-a mutat la Domnul în anul 1359 şi a fost proclamat sfânt prin sinodul convocat în anul 1368 de către patriarhul Filotei.
Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie -18 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 3, 4, 13 şi 18 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în Ortodoxie.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa mâine la o conferință dedicată părintelui profesor Constantin Galeriu.
Aceasta se intitulează „Cunoștința îngâmfă, semețește, în schimb- dragostea zidește!” și se va desfășura, de la ora 12:00, în Sala Senatului Universității „Ovidius”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea Părintelui Constantin Galeriu.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie”, din zona Medeea, de la ora 8:15.
Pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, duminica aceasta, de la ora 7:30, Ierarhul nostru se va afla la mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, cu prilejul hramului.
Aici va oficia slujba tunderii în monahism pentru două surori, apoi va săvârși Sfânta Liturghie.
Totodată, sâmbăta aceasta, va fi adusă și icoana Maicii Domnului „Odighitria”, care va rămâne la mănăstirea Colilia până în dimineața zilei de 22 noiembrie.
Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului va sosi la Constanța.
Acesta va susține conferința cu tema ”Iubirea între bărbat și femeie – familia trebuie să fie veșnică și nefățarnică, chiar și azi în Anul Centenarului”.
Evenimentul se va desfășura mâine, la parohia Bunavestire, din cartierul Inel 1, de la orele 18:00.
Conferința face debutul unor seri duhovnicești ce vor avea loc la această biserică în postul Crăciunului.
Astăzi este Ziua Dobrogei.
Aceasta marchează 140 de ani de la reintrarea Dobrogei în componenţa statului român modern.
Pe 14 noiembrie 1878 au intrat în vigoare două documente fundamentale, semnate de către domnitorul Carol I şi anume „Proclamaţia către dobrogeni“, respectiv „Înalt Ordin de Zi către Armată“.
Documentele arătau că „Dobrogea, vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România”.
Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanţă istorică deosebită, deoarece a devenit o cale de comunicare a României cu restul lumii.
Tot astăzi este și Ziua Mondială a Diabetului.
Aceasta are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet, cu sprijinul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Specialiştii spun că numărul persoanelor bolnave de diabet este în creştere.
Astfel, din anul 2008, când au fost realizate testele de screening pentru sănătatea populaţiei, au intrat în evidenţe cu aproape 50 la sută mai mulţi diabetici, faţă de câţi erau până atunci.
Medicii spun că cea mai importantă cauză a diabetului este obezitatea.
De asemenea, un stil de viaţă neadecvat, lipsa efortului fizic sau alimentaţia nepotrivită sunt factorii care favorizează apariţia diabetului.
Accesul este gratuit astăzi la Delfinariu, Microrezervaţie, dar şi la teatrele din municipiul Constanţa.
Decizia a fost luată de Consiliul Județean, cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la Unirea Dobrogei cu România.
Tot astăzi, vizitatorii vor beneficia de intrare liberă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie, Muzeul de Artă, precum și la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman”.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis (Portul Turistic) din localitate cu un act de identitate valabil, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.