Știri 15 noiembrie 2018
S-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba română la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde a devinit pustnicul Paisie şi a fost hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, datorită ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.
Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va participa astăzi la o conferință dedicată părintelui profesor Constantin Galeriu.
Aceasta se intitulează „Cunoștința îngâmfă, semețește, în schimb- dragostea zidește!” și se va desfășura, de la ora 12:00, în Sala Senatului Universității „Ovidius”, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la nașterea Părintelui Constantin Galeriu.
Sâmbătă, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie”, din zona Medeea, de la ora 8:15.
Pe 21 noiembrie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea în biserică a Maicii Domnului.
Astfel, duminica aceasta, de la ora 7:30, Ierarhul nostru se va afla la mănăstirea Colilia, din comuna Cogealac, cu prilejul hramului.
Aici va oficia slujba tunderii în monahism pentru două surori, apoi va săvârși Sfânta Liturghie.
Totodată, sâmbăta aceasta, va fi adusă și icoana Maicii Domnului „Odighitria”, care va rămâne la mănăstirea Colilia până în dimineața zilei de 22 noiembrie.
Icoana Maicii Domnului Kasperovska a sosit ieri la biserica Sfântul Haralambie din Constanța.
Aceasta a fost adusă de la Catedrala „Sf. Alexandr Newsky” din municipiul Ananiev, Ucraina și va rămâne spre cinstire până pe 24 noiembrie
În perioada Postului Crăciunului, la biserica Sf. Haralambie din zona Boema, în fiecare zi de la ora 08.30 se oficiază Sfânta Liturghie, iar de la orele 17.00, Taina Sfântului Maslu.
Părintele Nicolae Tănase de la Valea Plopului sosește astăzi la Constanța.
Acesta va susține conferința cu tema ”Iubirea între bărbat și femeie – familia trebuie să fie veșnică și nefățarnică, chiar și azi în Anul Centenarului”.
Evenimentul se va desfășura la parohia Bunavestire, din cartierul Inel 1, de la orele 18:00.
Conferința face debutul unor seri duhovnicești ce vor avea loc la această biserică în postul Crăciunului.
Constănțenii sunt invitați la un simpozion dedicat părintelui Daniil Sandu Tudor.
Acesta se numește ”Părintele Daniil Sandu Tudor și chipul Rugului Aprins”.
Evenimentul se va desfășura sâmbătă, în Sala Magna a Palatului Arhiepiscopal, de la ora 14.00.
Invitați vor fi Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Emanoil Mihăilescu, fost deținut politic și supraviețuitor al lotului “Rugul Aprins”, Gheorghe Cușa, fost deținut politic, prof. univ. dr. Nechita Runcan și protos. Maxim Vlad.
În cadrul evenimentului va avea loc și o lansare de carte intitulată < <”Să nu fiți căldicei!” Sandu Tudor și întemeierea Rugului Aprins (1940-1952)>>, semnată de lector univ. dr. Carmen Ciornea.
Simpozionul este la a doua ediție și este organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Cuv. Dionisie Exiguul”, Editura Eikon și Facultatea de Teologie din cadrul Universității „Ovidius”.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în orașul Mangalia.
Doritorii sunt așteptați la Clubul Nautic Callatis (Portul Turistic) din localitate cu un act de identitate valabil, între orele 8:30 – 13:30.
Acțiunea este organizată de CRTS Constanța, Primaria Municipiului Mangalia și un grup de voluntari.
Bolnavii de TBC vor beneficia concediu şi indemnizaţie până la vindecare.
Potrivit unei propuneri legislative adoptate ieri, de Camera Deputaţilor, persoanele diagnosticate cu tuberculoză au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate, fără discriminare.
Actul normativ mai prevede obligativitatea realizării de examene de screening pentru grupurile de persoane considerate cu risc.
Totodată, tratamentul se acordă în mod gratuit pentru toţi beneficiarii, în funcţie de forma de boală, iar pacienţii au dreptul la consiliere psihologică, dar şi la o indemnizaţie lunară de hrană.
Proiectul legislativ va fi trimis Preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Guvernul de la Chișinău a hotărât să elimine taxa de roaming pentru convorbirile telefonice dintre Republica Moldova şi România.
Acordul între cele două state ar urma să fie ratificat în şedinţa comună a guvernelor, pe 22 noiembrie, la București.
Hotărârea face parte dintr-o serie de acţiuni și măsuri care să apropie cele două state, spune premierul de la Chişinău.
Agențiile de turism vor ca distribuirea tichetelor de vacanţă să înceapă din luna ianuarie a fiecărui an.
Turiştii vor putea profita astfel de perioada de Înscrieri Timpurii, al cărui vârf este între lunile ianuarie şi martie.
Potrivit ANAT, valoarea voucherelor de vacanţă emise în primele nouă luni ale anului a ajuns la 230 de milioane de euro, o sumă de opt ori mai mare faţă de cea de anul trecut.
Litoralul, stațiunile montane, zonele balneoclimaterice și Delta Dunării au înregistrat în acest an creşteri de până la 25% faţă de anul anterior.