Știri 3 ianuarie 2019
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia sâmbătă de la ora 5.30, Sfânta Liturghie, urmată la ora 7.00, de slujba de sfințire mare a apei, la Catedrala Arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel.
Apa sfințită va fi îmbuteliată, pe parcursul zilei, în 200.000 de PET-uri ce vor fi oferite credincioşilor constănţeni, de Bobotează.
De la ora 10.30, ierarhul Tomisului va fi prezent la penitenciarul Poarta Albă, unde le va împărți deținuților Agheasmă Mare și va rosti un cuvânt de învățătură.
Apoi de la ora 14, Ierarhul nostru va fi prezent la biserica Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, din localitatea Hârșova.
De aici se va pleca în procesiune la malul Dunării, unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei.
Apoi, ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, ce vor fi recuperate de către tineri curajoși.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.50, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi de la ora 11.45, se va merge în procesiune până la Cazinou, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia la ora 12, Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.
Apoi, de la ora 16.15, va oficia slujba de Sfințire Mare a apei la debarcaderul din orașul Ovidiu.
Tot duminică, de la ora 17.30, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din localitatea Techirghiol.
Luni, Ierarhul nostru va oficia de la ora 8.45 Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, din Constanța, zona Cora Brătianu cu prilejul hramului.
Apoi, va sfinți așezământul Sf. Ioan Rusul al parohiei, unde copiii vor putea face meditații cu profesori, iar persoanele defavorizate vor primi o masă caldă.
Anul 2019 a fost proclamat „Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari)” și „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”.
Hotărârea a fost luată în şedinţele de lucru ale Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 4-5 iulie 2017 şi 25 octombrie 2018.
La nivelul eparhiilor și al instituțiilor de învățământ teologic se vor organiza dezbateri, colocvii și seminarii pe această temă.
Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu propune introducerea unei evaluări intermediare în timpul liceului.
Potrivit acesteia, elevii ar fi mai bine pregătiţi pentru examene dacă s-ar introduce această evaluare.
Totodată, ministrul a admis că programele şcolare trebuie revizuite, în condiţiile în care cei mici trebuie să asimileze un volum uriaş de informaţii.
Anul acesta, românii vor avea 15 zile de sărbătoare legală.
Dintre acestea, cinci vor fi însă în zile de week-end și anume: prima zi de Paște pe 28 aprilie, 1 iunie de Ziua Copilului,
16 iunie de Rusalii, 30 noiembrie de Sfântul Andrei și 1 decembrie de Marea Unire.
De asemenea, vom avea câte o zi liberă pe 24 ianuarie de Ziua Unirii Principatelor României, 26 aprilie în Vinerea Mare, de Ziua Internaţională a Muncii – pe 1 mai și de Adormirea Maicii Domnului, pe 15 august.
Bugetarii primesc salarii mai mari, vouchere de vacanţă şi indemnizaţii de hrană în acest an.
Astfel, salariul minim brut a fost majorat, la 2.080 lei, respectiv la 2.350 lei pentru angajaţii cu studii superioare, iar indemnizaţia de hrană reprezintă două salarii minime pe economie.
Totodată, anul 2019 aduce scumpiri la benzină dar şi o îngheţare a preţului energiei electrice şi al gazelor naturale.
Pe parcursul anului vor exista modificări în ceea ce priveşte taxarea companiilor energetice şi a celor din sectorul telecomunicații, iar băncile vor plăti o ‘taxă pe lăcomie’.
De asemenea, comisionul de administrare pe Pilonul 2 de pensii scade la 1%, de la 2,5%, iar pensiile vor creşte din luna septembrie.
Tot din acest an, volumul de date în roaming fără suprataxă a crescut.
Circulația autovehiculelor în zona peninsulară va fi restricționată în perioada Sărbătorii Botezului Domnului.
Astfel, de mâine, de la ora 18:00 și până duminică la ora 14:00, nu se va circula pe strada Arhiepiscopiei, pe tronsonul delimitat de strada Ion Cantacuzino și bulevardul Regina Elisabeta.
De asemenea, vor fi restricții pe strada Termele Romane dinspre strada Traian și pe bulevardul Regina Elisabeta de la intersecția cu strada Arhiepiscopiei spre faleza Cazinoului.
Pentru ca circulația să se desfășoare în condiții optime, Primăria recomandă constănțenilor să folosească mijloacele de transport în comun sau să aleagă deplasarea pietonală.
Fiecare cutie de medicamente vândută pe piaţa comună europeană va trebui să conţină elemente de siguranţă împotriva falsificării.
Este vorba despre o directivă europeană legată de contrafacerea medicamentelor.
Decizia va intra în vigoare din data de 9 februarie.
Cele mai mari costuri pentru crearea şi funcţionarea acestui nou sistem revin producătorilor de medicamente care spun că a fost nevoie de investiţii în liniile de fabricaţie.
Două noi modificări ale Codului Rutier au intrat în vigoare.
Prima lege clarifică responsabilităţile medicilor atunci când identifică un şofer cu afecţiuni periculoase pentru siguranţa rutieră.
Medicii vor fi obligaţi să emită bilet de trimitere către o unitate medicală specializată atunci când constată că un șofer aflat în evidenţă prezintă afecţiuni periculoase pentru siguranţa rutieră, urmând ca în termen de 3 zile şoferul să se prezinte pentru control la unitatea medicală de specialitate.
A doua modificare a Codului Rutier prevede că un conducător auto poate primi mai repede permisul înapoi după suspendare, dacă decide ca dovada să fie valabilă mai puţine zile faţă de perioada maximă de 15 zile.
România a preluat, de la 1 ianuarie, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.
Acesta este unul dintre cele mai importante dosare de politică internațională în care este implicată țara noastră, după aderarea la Uniunea Europeană.
Statele membre care dețin președinția colaborează îndeaproape în grupuri de trei.
Actualul trio care va gestiona activitatea Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie 2019-iunie 2020 este format din România, Finlanda și Croația.