Știri 8 ianuarie 2019
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului îşi va cinsti ocrotitorul spiritual.
Astfel, Ierarhul Tomisului va săvârşi de la ora 8:30, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, urmată de o slujbă de Te Deum.
Plata pensiilor prin Poşta Română se va face luna aceasta până în data de 17 ianuarie.
Aceasta a fost decalată cu două zile.
Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că întârzierea este justificată, ţinând cont de faptul că 1 şi 2 ianuarie au fost sărbători legale.
Fondul de Mediu face apel către cei care au rezervat vouchere la programul „Rabla pentru Electrocasnice”, să achiziţioneze cât mai repede aparatele, întrucât bonul valoric obţinut are o valabilitate de doar 15 zile.
Potrivit Preşedintelui Fondului, Cornel Brezuică, până pe 31 decembrie au fost rezervate aproximativ 50.000 de vouchere, însă au fost folosite doar 6.000.
El a precizat că bonurile valorice nu pot fi prelungite, reînnoite sau transferate către alt titular.
Acesta a mai spus că Fondul de Mediu vrea să lanseze o nouă etapă a programului „Rabla pentru Electrocasnice” în luna februarie.
CFR lansează de astăzi Trenurile Zăpezii.
Acestea vor circula până pe 28 februarie, spre şi dinspre cele mai căutate staţiuni montane pentru schi, cum sunt cele de pe Valea Prahovei şi Vatra Dornei.
Reducerile vor fi de 25% de luni până joi, pentru călătoriile pe rută directă, la clasa a 2-a, cu trenurile InterRegio care au ca punct de plecare/destinaţie una din staţiunile montane de pe ruta Sinaia-Braşov sau din Vatra Dornei şi între 31 – 56% zilnic, pentru călătoriile la clasa a 2-a cu trenurile InterRegio care circulă pe Valea Prahovei pe rute între Sinaia – Braşov şi retur.
Programul Prima Casă continuă și în acest an.
Plafonul de garanţii este de 2 miliarde de lei, aceeași valoare ca anul trecut.
Ministrul Finanțelor a explicat că programul se dorește unul social, dar deocamdată nu este clar dacă se va impune un plafon de vârstă sau de venit.
Precizările vin după ce surse guvernamentale anunțau că se va menține pragul de vârstă de 35 de ani dar că s-ar putea impune și un plafon de venit de cel mult 3000 de lei.
Muncitorii zilieri și cei sezonieri pot fi folosiți în mai puține domenii din acest an.
Concret, Guvernul limitează numărul domeniilor în care pot activa persoanele care prestează muncă necalificată doar la trei: agricultură, vânătoare și servicii anexe –silvicultură, pescuit și acvacultură.
Înaintea Ordonanței de Urgență, zilierii puteau activa în circa 23 de domenii.
ITM va monitoriza pe toată perioada sezonului rece modul în care firmele respectă măsurile pentru protecţia salariaţilor care lucrează afară, în frig.
Astfel, patronii pot fi amendaţi dacă nu le asigură angajaţilor echipamente de protecţie, ceai cald şi pauze în spaţii închise pentru a se încălzi.
De asemenea, acolo unde se lucrează în hale de producţie, acestea trebuie să fie dotate cu aeroterme sau cu alte surse de încălzire.
Strângerea de bani pentru fondul clasei nu este legală.
Potrivit ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, această iniţiativă aduce “mai multă imagine negativă” şcolii.
Ministrul a mai spus că părinţii ar fi de vină pentru că în şcoli încă se practică strângerea de bani în aşa numitul fond al clasei. Ecaterina Andronescu a declarat că învăţătorii şi profesorii nu au voie, prin lege, să se implice, iar părinţii care continuă să aibă astfel de iniţiative ar trebui învăţaţi să facă proiecte pentru şcoli.
Noile autobuze RATC au intrat în circulație.
Este vorba despre primele 20 de mijloace de transport dintre cele 104 promise de Primăria Constanța.
Acestea au fost achiziționate prin intermediul unui împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și au fost prezentate pe 1 Decembrie.
Vârsta de pensionare pentru medici a crescut de la 65 la 67 de ani, la cerere.
Legea a intrat în vigoare pe 6 ianuarie.
Cererea privind menținerea în activitate până la împlinirea vârstei de 67 de ani se depune, de către medic, la unitatea angajatoare, cu cel puțin trei luni înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.
Spitalul Județean Constanța are un nou Laborator RMN.
Echipamentele au fost achiziționate de către Ministerul Sănătății, cu finanțare din partea Băncii Internaționale pentru Reconstrucție și Dezvoltare.
Valoarea totală a acestor echipamente se ridică la aproximativ 700 de mii de euro.
Cu ajutorul acestei aparaturi, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța își va reduce considerabil cheltuielile generate de achitarea serviciilor de imagistică către un operator privat, iar banii economisiți vor fi redirecționați spre alte secții din cadrul spitalului.