Știri 10 ianuarie 2019
S-a născut în anul 1816, în satul Calapodeşti, astăzi în judeţul Bacău şi a primit din botez numele de Alexandru.
La vârsta de 20 de ani şi-a părăsit familia şi a mers la Mănăstirea Căldăruşani, unde a fost tuns în monahism şi a primit numele de Alipie.
După doi ani a plecat la Muntele Athos, s-a aşezat la Schitul românesc Lacu, apoi patru ani a trăit în Mănăstirea Esfigmenu, în nordul Sfântului Munte.
După o vieţuire de aproape 20 de ani în Muntele Athos, Cuviosul Antipa, s-a reîntors în Moldova pentru a strânge ajutoare în vederea terminării lucrărilor de zidire a Schitului românesc Prodromu.
În anul 1865 s-a aşezat la Mănăstirea Valaam, iar după 17 ani de aspră vieţuire, în ziua de 10 ianuarie 1882, Cuviosul Antipa a trecut la cele veşnice şi a fost înmormântat în gropniţa Mănăstirii Valaam.
Sfântul Antipa de la Calapodeşti este singurul român athonit prăznuit de Biserica Ortodoxă Română, Biserica Ortodoxă Rusă şi Sfântul Munte Athos.
A fost trecut în rândul sfinţilor de către Biserica Ortodoxă Română în anul 1992.
Creştinii ortodocşi îl vor cinsti vineri pe Sfântul Cuvios Teodosie cel Mare începătorul vieţii de Obşte.
Cu acest prilej, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului îşi va cinsti ocrotitorul spiritual.
Astfel, Ierarhul Tomisului va săvârşi de la ora 8:30, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, urmată de o slujbă de Te Deum.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, de la ora 9.00.
Elevii şi studenţii constănţeni ar putea primi reduceri la transportul judeţean.
Astfel, din 30 decembrie, Consiliile Locale şi Judeţene pot subvenţiona transportul judeţean pentru aceştia.
Potrivit Preşedintelui Asociaţiei Elevilor, Mihai Tănase, rata abandonului școlar este destul de crescută, astfel că în anii 2014 – 2015 rata era de 8%, cea mai mare în mediul rural.
De asemenea, în acest an se dorește finalizarea demersurilor cu transportul județean, mărirea cuantumului burselor în municipiu, dar și obținerea acordării burselor în toate localitățile din județ.
ANM a emis o informare meteorologică de ninsori, precipitaţii mixte şi polei pentru toată ţara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 12:00.
În Dobrogea, sudul și estul Munteniei, precum și în sud-estul Moldovei vor fi precipitații mixte ce vor favoriza formarea poleiului, iar cantitățile de apă vor depăși 15…20 l/mp.
În această noapte și pe parcursul zilei de mâine, vor fi intensificări temporare ale vântului în jumătatea de est a teritoriului și la munte.
Factura la energie electrică va fi mai mare cu 5% pentru consumatorii casnici.
Reprezentanții ANRE, spun că taxa de 2% prevăzută în ordonanţa de urgenţă, emisă de Guvern la sfârşitul anului, va creşte costurile pe tot lanţul, fapt care va majora costul facturii cu 5%.
Consumatorii casnici vor fi obligaţi să se informeze constant dacă preţul de pe piaţa liberă este mai mare decât cel de pe piaţa reglementată.
Patriarhul Kiril al Rusiei susține că posibilitatea noilor tehnologii de a colecta date despre utilizator este periculoasă.
Aceste informații pot fi folosite pentru stabilirea controlului centralizat asupra lumii.
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse a mai spus că, cităm, deși Biserica nu se opune progresului tehnologic, este îngrijorată că, prin intermediul acestor dispozitive, „cineva poate cunoaște exact locația ta permanentă, știe exact care sunt interesele și temerile tale”, am încheiat citatul.
Paşapoartele simple electronice vor fi modificate.
Ministerul de Interne a cerut modificarea formei, dar și a conținutului lor.
Astfel, autorităţile vor să schimbe culoarea paşaportului din roşu-vişiniu, în roşu-închis pentru a-l face mai vizibil.
De asemenea, documentul va avea stema ţării gravată 3D şi va fi completată cu o coroană, iar pe a doua copertă a noului paşaport vor apărea menţiuni noi.
Proiectul a fost adoptat de Executiv şi urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.
România se află pe ultimul loc în Europa în ceea ce privește democrația.
Potrivit „Indexului democraţiei” pe anul 2018, Norvegia este pe poziţia întâi, fiind urmată de Islanda şi Suedia.
Rusia a fost declarată cea mai puţin democrată ţară din Europa, situându-se pe poziţia 144 în Indexul global, sub ţări precum Afganistan şi Zimbabwe.
Europa de Vest are cele mai multe ţări pe care raportul le consideră „democraţii depline”, în timp ce Europa de Est domină în schimb categoria ‘democraţiilor imperfecte’.
Parcul de la Casa de Cultură va fi modernizat cu camere video şi internet gratuit.
Potrivit Primăriei Constanţa, este vorba despre platforma din zona Monumentului Eroilor şi aleile dinspre parc.
De asemenea, autorităţile locale doresc vor să transforme parcul într-o adevărată grădină publică, cu multă verdeaţă, jocuri pentru copii și piste pentru biciclişti.