Știri 6 februarie 2019
Ierarhul nostru va oficia la acest lăcaș de cult, Sfânta Liturghie, de la ora 9:00.
Duminică, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfântul Haralambie din Constanța, zona Boema, cu prilejul hramului.
Ierarhul Tomisului îi va avea ca oaspeți pe PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud și PS Tihon de Tiveriopol, Bulgaria, episcop vicar patriarhal.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sf. Ioan Botezătorul care vor sosi de la Mănăstirea Filotheu din Grecia, vineri, la ora 19:00, dar și la moaștele Sfântului și Dreptului Simeon, ale Sf. Haralambie și ale Sf. Dimitrie, noul martir.
Constănțenii sunt invitați să doneze sânge.
Ei sunt așteptați de luni până vineri, între orele 7.30-13.00 și în fiecare ultimă sâmbătă din lună- cu excepția lunilor aprilie si decembrie, în intervalul orar 09.00-13.00, la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine, în incinta Spitalului Județean Constanța.
Numărul persoanelor care au donat sânge s-a redus cu peste 50% în ultima perioadă, astfel că, este nevoie de 60-80 de donatori zilnic!
De asemenea, CRTS roagă persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat, să devină donatori de sânge cât mai curând.
Duminică, o acțiune asemănătoare se va desfășura la biserica Sfântul Vasile cel Mare din cartierul Inel II, între orele 8:30 – 13:30.
Astăzi este Ziua fără telefoane mobile.
Iniţiativa i-a aparţinut, în anul 2001, scriitorului francez Phil Marso.
Recomandarea sa a fost salutată la momentul respectiv, însă dependenţa de tehnologie nu era atât de răspândită.
Dispozitivele inteligente au schimbat radical comportamentele şi comunicarea dintre oameni.
Astfel, deseori, pot fi observate grupuri de persoane care, deşi stau la aceeaşi masă pentru a socializa, privesc în ecranele telefoanelor mobile.
Românii îşi pot achiziţiona vignete electronice pentru Bulgaria, din acest an.
Autorităţile de frontieră bulgare au anunțat că preţurile acestora au rămas neschimbate la toate categoriile de autovehicule.
Mai multe detalii despre locurile din care pot fi achiziţionate, se pot obţine accesând site-ul public al Agenţiei pentru Drumurile Naţionale ale Republicii Bulgaria, www.bgtoll.bg, care are un meniu şi în limba română.
Admiterea la liceu rămâne neschimbată pentru acest an școlar.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat că pentru acest an școlar admiterea la liceu se va face după aceleaşi criterii ca şi până acum, nefiind oportună reintroducerea examenului.
În schimb, ministrul a precizat că noua lege a educației va aduce modificări majore, iar una dintre ele se referă la evaluarea din clasa a IV-a.
2018 a fost anul cu cea mai intensă activitate sportivă în sălile de sport.
Conform unui studiu al Parlamentului European, fitness, aerobic, cycling și pilates au fost activitățile cele mai practicate.
Un alt studiu arată că anul trecut, cel mai tânăr abonat la o sală de sport avea patru ani, iar cel mai în vârstă, 69 de ani.
Pe de altă parte, 63 la sută dintre români nu practică niciun tip de activitate sportivă.
Românii au adunat aproape două milioane de ore de mișcare anul trecut, echivalentul a 213 ani și au consumat în total un miliard de calorii.
Şoferii fără RCA ar putea fi identificaţi prin camerele care verifică plata rovinietei.
Anunțul a fost făcut de către Vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Cristian Roşu.
Potrivit acestuia, prin intermediul camerelor CNAIR se dorește, citirea numerelor maşinilor şi identificarea lipsei rovinietei, dar și maşinile neasigurate prin RCA.
Peste un sfert dintre copiii români stau 6 ore pe zi online.
Un studiu arată că 7 din 10 elevi folosesc internetul și la școală, dar nu în scop educativ, ci în pauze sau, pe ascuns, la ore.
Ministrul Educației a promis tablete și table inteligente, de anul viitor, dar specialiștii atrag atenția că prea multă tehnologie dă dependență, iar pericolele din mediul online sunt tot mai greu de controlat.
Elevii își colectează informațiile din surse ca Facebook, YouTube și Wikipedia, iar mulți dintre ei admit că preferă să nu mănânce sau să doarmă, doar pentru a sta pe internet.
Copiii din România erau, în 2017, cei mai sănătoși din Europa.
Potrivit Eurostat, procentul celor care nu sunt bolnavi depășea 99% la toate categoriile de vârste.
În 2017, 99,4% dintre copiii cu vârste sub 16 ani erau considerați a avea o sănătate bună sau foarte bună, peste media europeană de 95%.
Astfel, în 2017, procentul copiilor sub cinci ani sănătoși sau foarte sănătoși era de peste 99% în România, Bulgaria, Malta și Italia.