Știri 4 martie 2019
Aceasta este premergătoare Postului Mare şi are ca şi caracteristică duhovnicească aducerea aminte de judecata Lui Dumnezeu.
Astfel, ieri, Biserica ne-a adus aminte de Înfricoşătoarea judecată a Domnului, iar duminica viitoare ne aduce aminte de Izgonirea lui Adam din rai, ca urmare a căderii în păcat.
Denumirea de „săptămâna albă” vine de la recomandarea Bisericii ca alimentaţia credincioşilor să fie bazată în această perioadă pe lactate, brânzeturi, ouă şi peşte.
Astăzi încep înscrierile în clasa pregătitoare.
Copiii care împlinesc 6 ani până la 31 august pot fi înscrişi în învăţământul primar, până în 22 martie.
Părinţii sau tutorii legali pot completa o cerere-tip de înscriere, online sau la secretariatul unităţii de învăţământ, potrivit unui ordin al ministrului educaţiei.
A doua etapă de înscrieri în clasa pregătitoare este programată în perioada 2 – 8 aprilie.
33.000 de oameni mor din cauza rezistenţei la antibiotice.
Potrivit specialiștilor, numărul este comparabil cu cel al deceselor provocate de gripă, tuberculoză şi infecţia cu HIV.
În studiul prevalenţei rezistenţei antimicrobiene, s-a observat că în spitalele de îngrijire acută în fiecare zi unul din trei pacienţi primeşte antibiotice.
Astfel, cu cât mai mulţi pacienţi primesc antibiotice cu atât prevalenţa rezistenţei creşte.
Experții mai spun că pentru a reduce rezistenţa la antibiotice trebuie să existe o colaborare comună, de la pacienţi, personal medical, farmacişti până la factorii decizionali.
Persoanele care mănâncă nesănătos sunt mai predispuse la probleme psihice.
Această tendinţă este valabilă pentru toate vârstele, ambele sexe şi diferite niveluri de venituri, indică rezultatele unui studiu.
Oamenii de știință americani au analizat rezultatele a peste 240.000 de interviuri efectuate în California, între 2005 şi 2015, care au dovedit că 17% dintre respondenţi suferă de boli psihice.
Persoanele care consumă alimente nesănătoase şi foarte rar fructe şi legume proaspete au avut mai des probleme psihice decât cei care urmează o dietă sănătoasă.
Alimentele prăjite sunt, de asemenea, asociate cu depresia.
Oamenii de ştiinţă recomandă supravegherea dietei copiilor cu vârste de până la 12 ani pentru a evita posibilele probleme psihice la maturitate.
Ministrul Finanțelor a anunțat că programul „Prima Casă” nu se va transforma într-unul social.
El a precizat că vor fi păstrate și în acest an aceleași condiții ca anul trecut, fără a se ține seama de veniturile sau de vârsta aplicantului.
Cu toate acestea, programul nu poate fi accesat momentan, deoarece Bugetul Statului nu a fost încă promulgat și, prin urmare, Guvernul nu are fonduri.
Legea taximetriei va fi modificată prin ordonanţă de urgenţă.
Potrivit proiectului, aflat în dezbatere publică ,sintagma „în mod repetat” va fi eliminată din lege, fapt ce va afecta activitatea aplicaţiilor Uber şi Taxify.
Astfel, poliţiştii îi pot sancţiona pe şoferii care fac transport de persoane contra cost, dacă nu au licenţă valabilă de taxi.
Sancţiunile pot ajunge la cinci mii de lei, chiar de la prima abatere.
Vânzările de autoturisme ecologice în România au crescut, în luna ianuarie, cu peste 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Așa arată datele celor de la APIA.
Astfel, din cele 322 de maşini ecologice vândute, 275 au fost hibrid, iar restul electrice.
Datele APIA relevă că în topul celor mai comercializate autoturisme integral electrice, primul loc a fost ocupat de modelul smart, cu 14 unităţi.
Sucurile fără zahăr pot provoca atacuri cerebrale.
Așa arată un studiu al unei universități americane, în care sucurile dietetice ar trebui evitate, în special de persoanele în vârstă sau obeze.
Acestea sunt preferate pentru că nu au calorii și nu îngrașă, dar în realitate ne pot provoca atacuri cerebrale sau o boală de inimă.
Cele mai pronunțate efecte negative se văd la femei, în special la cele aflate în perioada de postmenopauză sau care sunt obeze.
Oamenii de știință au descoperit că participantele la acest experiment, cu vârste de peste 50 de ani, care au băut în fiecare zi două sau mai multe băuturi cu îndulcitori artificiali au avut un risc cu aproximativ 30 la sută mai mare să facă un atac cerebral sau o boală de inimă.
Alt studiu, mai vechi, susținea că sucurile dietetice nu ne ajută nici măcar să slăbim, deoacere creierul percepe înlocuitorii la fel ca zahărul.
Dietele vegane pot îmbunătăți producția de insulină la persoanele cu diabet de tip 2.
În timpul unui studiu, care a durat 16 săptămâni, participanţii au mâncat fie burgeri din tofu, fie burgeri din carne, având aceeaşi cantitate de calorii şi raport de nutrienţi.
Experții afirmă că burgerii din tofu au îmbunătăţit secreţia de insulină a participanţilor mai mult decât burgerul din carne.
Dieta vegană a îmbunătăţit de asemenea funcţia beta-celulară, care sintetizează, reţine şi eliberează insulina.
Asociaţia Americană de Diabet afirmă că 114 milioane de adulţi din SUA au diabet sau prediabet.