Știri 13 martie 2019
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi și mâine slujba Canonului cel Mare, de la ora 17:00.
Vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, la Catedrala arhiepiscopală, de la ora 8:00.
Slujba Canonului cel Mare se va transmite în direct la postul nostru de radio și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura duminică în localitatea Topraisar.
Persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la biserica Sfinţii Arhangheli Mihail si Gavriil, între orele 08.30 și 13.30.
Pentru donatorii din localitățile învecinate, se va deconta biletul de microbuz din localitatea de domiciliu, până în Topraisar.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța.
Astăzi este Ziua Mondială a Somnului.
Aceasta este coordonată de Asociaţia Mondială a Medicinei Somnului și are ca scop conştientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu.
Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puţin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist.
Tulburările de somn constituie o problemă globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii pentru 45% din populaţia lumii.
Potrivit statisticilor, 10% din populaţia lumii este mulţumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.
Țara noastră a ocupat, anul trecut, locul al cincilea în lume în ceea ce priveşte viteza de internet.
A fost devansată doar de Singapore, Suedia, Danemarca şi Norvegia.
Însă această poziţie fruntaşă a atras şi riscuri cibernetice și numai cooperarea la nivel naţional şi internaţional poate proteja statele de atacurile cibernetice, au averizat specialiştii în domeniu.
Poluarea atmosferică ucide mai mulţi oameni decât fumatul.
Cercetătorii susțin că poluarea aerului a provocat 8,8 milioane de decese suplimentare în anul 2015 – aproape dublu în comparaţie cu cifra estimată anterior, de 4,5 milioane.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, la nivel mondial, aproximativ 7 milioane de persoane mor anual din cauza fumatului.
În Europa, poluarea atmosferică a provocat circa 790.000 de decese, între 40 şi 80% dintre acestea din cauza afecţiunilor cardiovasculare.
În Constanța va fi deschis un adăpost permanent pentru oamenii străzii.
Anunțul a fost făcut de Directorul general al Direcţiei de Asistenţă Socială, Emil Mereuţă.
Acesta susţine că viitorul aşezământ va funcţiona ca adăpost de noapte şi centru social de zi, având o capacitate de 50 de locuri.
În acest moment, oamenii străzii pot fi cazaţi de primărie la adăpostul de noapte de pe strada Mangaliei, dar numai în perioadele când condiţiile meteorologice le pot pune viaţa în pericol.
De vineri, Primăria Constanța va începe ridicarea mașinilor parcate neregulamentar.
Măsura ridicării autovehiculelor este dispusă de polițiștii rutieri din cadrul IPJ Constanța și de polițiștii locali.
Tariful de ridicare este 450 de lei, cel de transport, de 120 de lei, iar tariful de depozitare este de 60 de lei pe zi.
Programul de restituire este non-stop, iar mașinile vor fi depozitate în parcul auto situat pe strada Caraiman, nr.1.
Populaţia României va scădea la 18 milioane de persoane în anul 2030.
Realizatorii analizei evaluează că populaţia ocupată va continua să scadă, punând presiune pe sistemul public de pensii.
Deficitul de forţă de muncă va creşte în continuare, și este estimat la circa 300.000 de persoane pentru acest an, cu perspectivă să crească la 549.000 de persoane în 2023.
Studiul mai arată că din anul 2060, rata de dependenţă a sistemului public de pensii, va ajunge la aproape 100%, dacă tendinţele declinului demografic şi ale migraţiei din România vor continua în acelaşi ritm.
Poliţiştii rutieri verifică în această perioadă, dacă şoferii folosesc centurile de siguranţă.
Până la sfârşitul săptămânii, în toată ţara vor avea loc astfel de verificări.
Studiile de specialitate au arătat că, în cazul unui accident, centura de siguranţă reduce riscul de deces cu peste 50%.