Știri 3 aprilie 2019
Vineri, Ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfânta Maria” din Constanța (zona Far), de la ora 16.30, urmată, la ora 19:00, de un concert prepascal de pricesne.
Acesta va fi susținut de către Arhidiaconul Ștefan Adrian Ghiuță și invitații: Cătălina Alexa, de la parohia „Sfânta Maria”, Ionela Crăciun- de la parohia „Buna-Vestire” și Ionuț Cristea- de la parohia „Sfântul Antonie cel Mare”.
Acompaniamentul la pian va fi asigurat de către Valentin Vădănoiu, iar evenimentul va fi prezentat de către lector universitar doctor- Carmen Ciornea.
Totodată va fi lansat și compact discul „Pricesne Ortodoxe” al Arhidiaconului- Ștefan Adrian Ghiuță.
Duminică, Ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’, de la ora 8:45.
Astăzi este Ziua Jandarmeriei Române.
Momentul marchează 169 de ani de existenţă a instituţiei care are ca scop apărarea ordinii şi a liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.
Jandarmeria Română a fost înfiinţată la 3 aprilie 1850 printr-un ordin domnesc al domnitorul Grigore Alexandru Ghica.
Prin această lege, Jandarmeria a dobândit caracter militar şi juridic şi i s-au stabilit principiile de organizare şi funcţionare.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura duminică în localitatea Schitu.
Astfel, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate la ,, ȘCOALA VECHE SCHITU’’- comuna Costinești, între orele 08.30-13.30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța și Parohia ’’ Schitu’’.
Şamponul pentru bebeluşi Johnson & Johnson este contaminat cu azbest.
Autorităţile anunţă că au găsit ingrediente dăunătoare în mostrele prelevate din două loturi și este vorba de formaldehidă şi azbest, ambele cancerigene.
Johnson & Johnson anunţase la sfârşitul lunii februarie reluarea producţiei de pudră de talc, după ce testele făcute de autorităţi au constatat că nu conţine azbest.
Aproape jumătate dintre mașinile care circulă în România sunt mai vechi de 15 ani.
Numărul acestora a crescut în ultimii doi ani, de când a fost desființat timbrul de mediu.
Baza de date a Direcției Regim Permise de Conducere cuprinde aproximativ 6,4 milioane de mașini înmatriculate în România.
Dintre acestea, circa 550.000 sunt relativ noi, în timp ce peste 3 milioane au o vechime de peste 15 ani.
Cea mai îngrijorătoare categorie din punct de vedere al poluării și al siguranței rutiere, cea a mașinilor cu o vechime de peste 20 de ani, cuprinde aproape 1,4 milioane de unități.
3.000 de copii și tineri români din diaspora vor veni în această vară în tabără în România.
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Ministerul Tineretului și Sportului, a lansat programul de tabere „ARC”.
Acestea înseamnă educație prin cursurile de Limba Română și de civilizație românească.
Premierul Viorica Dăncilă a subliniat că aceste tabere promovează un stil de viață sănătos prin programele sportive și
reprezintă un mijloc de conectare a copiilor și tinerilor din comunitățile românești la ceea ce înseamnă România.
Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege care încurajează natalitatea.
Conform noilor măsuri adoptate, cuplurile căsătorite în care femeia nu a împlinit vârsta de 40 de ani pot primi un împrumut fără dobândă în valoare de 10 milioane de forinţi, adică 35.000 de dolari.
Rambursarea împrumutului va fi suspendată timp de trei ani de la naşterea primul copil.
După al doilea copil, o treime din datorie va fi ştearsă, iar după naşterea unui al treilea copil, întregul împrumut va fi considerat rambursat.
Inițiativa a fost anunțată de Premierul Viktor Orban din luna februarie, când afirma că soluţia pentru natalitatea în scădere din Ungaria este ca familiile să dea naştere mai multor copii, şi nu primirea de imigranţi.
Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, propune mai multe schimbări în sistemul de învăţământ.
Aceasta a lansat un document denumit „Educaţia ne uneşte”, care reorganizează sistemul de educaţie.
Documentul vizează, între altele, introducerea a patru tipuri de bacalaureat, a unei probe de creativitate la examenul maturităţii, dar şi a unui an suplimentar de pregătire pentru elevii care nu fac faţă examenului de evaluare naţională.
De asemenea, clasa „zero” – „pregătitoare”, va deveni clasa I și clasa a VIII-a va deveni clasa a IX-a.