Știri 26 aprilie 2019
Chiril şi Chindeu au suferit moarte martirică pe vremea împăratului Diocleţian în cetatea Axiopolis (astăzi Cernavodă) din Dobrogea într-o zi de 26 aprilie.
În vechime, Sfântul Chiril avea cinci zile de sărbătoare, iar pe mormântul său a fost înălţată o biserică, ale cărei ruine se văd şi astăzi.
Sfântul Dasie era soldat în legiunea romană şi a fost martirizat în anul 304 în cetatea Durostorum (astăzi Silistra).
Biserica Ortodoxă cinstește astăzi Sfânta și Marea Vineri.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Denia Prohodului Domnului nostru Iisus Hristos, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, de la ora 17:30.
Mâine, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Capela „Sfântul Ierarh Nicolae” a Penitenciarului Poarta Albă, în prezenţa persoanelor private de libertate, de la ora 8:30.
Totodată, va sfinți și Pasca ce va fi oferită în noaptea de Înviere și va ține un cuvânt de învățătură.
Lumina Învierii va fi adusă pe mare și anul acesta, de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, mâine, la ora 23:30.
Aceasta va fi purtată în procesiune din zona falezei Cazino până în fața Catedralei arhiepiscopale, unde va fi oferită credincioșilor, iar de la ora 24:00, se va oficia Canonul Învierii, urmat, de la ora 1:00, de oficierea Sfintei Liturghii în Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, în prima zi de Paști, de la ora 12:00, la Catedrala arhiepiscopală, Ierarhul Tomisului va oficia slujba Vecerniei, cunoscută sub numele de „a doua Înviere”, în timpul căreia Sfânta Evanghelie va fi citită în 12 limbi de circulație internațională.
Seara, de la ora 17:30, la Casa de Cultură din Constanţa, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține tradiționalul Concert pascal, iar intrarea va fi liberă.
Autobuzele RATC vor avea program de week-end în această perioadă.
Astfel, astăzi, dar și în prima şi a doua zi de Paşte, prima plecare va fi la ora 5:45 şi ultima la ora 23:00.
Tot astăzi, în ceea ce priveşte liniile care deservesc unele centre comerciale, la 43 M şi 101 M, ultima cursă va fi la ora 23:30, iar mâine, ultima cursă va fi la 18:30.
Liniile 43C şi 100 C vor avea ultima cursă la ora 00:30, iar mâine, la 19:30.
De asemenea, până pe 1 mai, liniile 51 B și 42 Port se suspendă.
Duminică, nu va circula niciun autobuz către centrele comerciale, iar, de luni, 29 aprilie, se va relua programul normal.
RATC reintroduce în circulație de astăzi autobuzele etajate City Tour.
Acestea vor circula până pe 5 mai pe următorul traseu: Gară CFR – Piața Far – Poarta 5 – Silozurile Saligny (incinta Port) – Cuibul Reginei (incinta Port) – Portul Turistic Tomis – bd. Elisabeta – str. Termele Romane – str. Negru Vodă – str. Mircea cel Batrân și bd. Mamaia până la Tabăra Turist din Stațiunea Mamaia.
Autobuzele vor pleca din Gara CFR în intervalul orar 10:00 -18:00.
Traficul rutier din zona Perla, stațiunea Mamaia este redirijat.
Astfel, din direcţia Pescărie spre orașul Năvodari se merge înainte, pe 3 benzi de circulaţie și se anulează posibilitatea de a efectua virajul la stânga către bulevardul Aurel Vlaicu.
Din direcţia Năvodari spre Constanţa, pe toate cele trei benzi se efectuează virajul la dreapta spre bulevardul Aurel Vlaicu și se anulează posibilitatea de a vira la stânga de pe banda 3 spre zona Pescărie.
De asemenea, din direcţia bulevardului Aurel Vlaicu spre Năvodari se merge înainte, în staţiune, pe 2 benzi de circulaţie, cu prioritate, iar spre Pescărie (Sat Vacanţă): la dreapta, pe 2 benzi.
Pe întreaga perioadă a sezonului estival, viteza maximă admisă în stațiunea Mamaia este de 50 km/oră.
Peste un sfert din țigările electronice sunt contaminate cu bacterii.
Acestea provoacă astm, inflamații și reducerea capacității pulmonare, potrivit rezultatelor unui studiu american.
Specialiștii spun că acești compuși descoperiți în țigările electronice aparțin aceluiași tip care se găsește în centrele de incinerare a deșeurilor.
În plus, produsele cu arome dulci fructate, foarte populare în rândul adolescenților, sunt cele care conțin cele mai multe toxine.
Studii anterioare au arătat că arome comune folosite pentru țigările electronice sunt asociate unor severe maladii respiratorii. Însă aceasta este pentru prima dată când au fost descoperite în dispozitive substanțe biologice potențial dăunătoare.
Copiii sub doi ani nu ar trebui să-și petreacă deloc timpul în fața ecranelor digitale.
Așa arată avertismentul Organizației Mondiale a Sănătății, în noile recomandări concepute pentru prevenirea bolilor ce se dezvoltă mai târziu în timpul vieții.
Astfel, lipsa de activitate fizică a fost identificată ca fiind un principal factor de risc de mortalitate la nivel global și un factor care conduce la creșterea excesului în greutate și la obezitate.
Privitul la televizor sau la dispozitivele mobile ar trebui limitat la o oră în cazul copiilor cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani.