Știri 23 mai 2019
Astfel, sâmbătă, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 9:00, la Parohia Ovidiu 3.
Biserica este situată în orașul Ovidiu la Podul de Cale Ferată.
Duminică noapte de la ora 23.00, Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Sf. Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.
Slujbele a 12 sfinți români vor fi publicate.
Decizia a fost luată de Sinodul Mitropoliei Munteniei și Dobrogei.
Acest demers are scopul de „a întări evlavia românilor faţă de sfinţii români mai demult canonizaţi”, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Sfinții daco-români ale căror cărți de slujbă au fost definitivate sunt Sf. Irineu Episcop de Sirmium, Sf. Nicandru și Marcian, Sf. Mucenici Dasie, Hermes, Ermil și Stratonic, Efrem Episcopul Tomisului, Maxim, Cvintilian și Dadas și Sf. Mucenic Lup.
Biletele pentru autobuzele etajate se vor scumpi în perioada de vârf de sezon.
Anunțul a fost făcut de directorul RATC, Bogdan Niță.
Astfel, un bilet pentru un traseu obișnuit va costa 6 lei în intervalul iulie-august, iar, în rest, prețul va rămâne 3 lei, ca în prezent.
Prețul se va dubla, în iulie și august și pentru biletele achiziționate în regim hop on/hop off și va ajunge la 10 lei, față de 5 lei, în afara intervalului menționat.
Sistemul hop on/hop off le permite călătorilor să coboare în stațiile de pe traseu, la obiectivele turistice și să reia cursa, mai târziu, cu alt autobuz etajat, fără să mai cumpere un bilet nou.
În România a fost înfiinţat Centrul European al Consumatorilor.
Instituţia oferă gratuit consiliere românilor în problematica dublului standard al produselor cumpărate din statele Uniunii, în cazul călătoriilor aeriene din spațiul european sau în alte situaţii.
Până acum, cele mai multe reclamații au vizat transportul aerian și cumpărăturile online.
Centrul este cofinanţat de Comisia Europeană şi de guvernul României, prin Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Toate articolele din plastic de unică folosinţă vor fi interzise în Uniunea Europeană.
Consiliul Uniunii Europene a adoptat marți măsurile menite să diminueze cantitatea de deşeuri marine provenite de la cele zece articole din plastic de unică folosinţă care se găsesc cel mai frecvent pe plajele europene, precum şi de la echipamentele de pescuit abandonate.
Statele membre au la dispoziţie doi ani să transpună noile norme în legislaţia naţională.
În fiecare an, în Europa, sunt aruncate în mare 150.000 de tone de plastic.
Tot mai mulți elevi aleg să învețe o meserie la finalul clasei a VIII-a.
Cele mai căutate specializări sunt sudor, instalator, electrician și mecanic auto.
Tinerii primesc cel puțin 400 de lei pe lună în timpul pregătirii, iar la final au un loc de muncă asigurat.
În toată țara sunt disponibile peste 5.000 de locuri la învățământul dual și aproape 40 de mii în școlile profesionale.
Înscrierile încep pe 24 iunie.
Prof.univ.dr. Hermann Dankwart Pitters, cadru didactic la Facultatea de Teologie Protestantă din Sibiu, va primi titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius din Constanța.
Ceremonia va avea loc astăzi, la ora 14:00, în Sala Senatului din Campusul Universității Ovidius,
Hermann Pitters este membru fondator și Președinte al Centrului de dialog social, interetnic și ecumenic „Academia Evanghelică Transilvania”.
El s-a implicat activ în dialogul intercreștin din țară și străinătate, contribuind major la descoperirea valorilor Ortodoxiei în lumea occidentală.
Evenimentul are loc ca urmare a propunerii Consiliului Facultății de Teologie Ortodoxă, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Ora de dirigenţie ar putea să dispară din programa şcolară.
Ministrul Educaţiei propune înlocuirea acestor clase cu ore de consiliere profesională.
Propunerea se regăseşte în documentul „Educaţia ne uneşte”, elaborat de ministerul Educaţiei, care se află deja în dezbatere publică.
Potrivit acestui proiect, accentul ar trebui pus pe abilităţile elevilor în diferite discipline şi, de asemenea, pe competenţele lor.
Schimbarea ar urma să fie pusă în practică în ciclul secundar inferior, adică pentru elevii claselor a şaptea, a opta şi a noua.
Adicția digitală este o maladie cu efecte negative ce nu pot fi neglijate.
Potrivit specialiștilor, aceasta este extrem de subtilă, și de care, de cele mai multe ori, omul, indiferent de vârstă, nu este conștient.
Din 700 de oameni întrebați dacă sunt dependenți de calculator, doar 2-3 % au spus că da, în condițiile în care ulterior, au răspuns că petrec 8-9 ore în fața calculatorului.
Experții spun că trăim într-o lume digitalizată și că este un fenomen care nu are cale de întoarcere.