Ştiri 5 mai 2011
Detalii aflăm de la Ana Maria Movilă de la Radio Trinitas.
Biserica rămâne în topul încrederii românilor.
Aceasta este concluzia unui studiu, care arată că 72% dintre români cred că biserica este cea mai importantă instituţie, în timp ce în căsătorie au încredere 81% dintre români.
Pe locul trei se află organizaţiile ecologiste, iar pe locul patru, internetul.
Totodată, studiul relevă că a scăzut încrederea românilor în instituţiile bancare, comparativ cu analiza similară din 2010.
De asemenea, ne aflăm pe ultimele locuri în Europa la capitolul încredere în Guvern, cu 6% faţă de media europeană de 23%.
ASCOR Constanţa invită constănţenii la o seară duhovnicească.
Tema serii o constituie “Credinţă şi mântuire în lumea de azi” şi va fi susţinută de Arhimandritul mitrofor rus Ambrozie Iurasov.
La eveniment va participa şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Conferinţa va avea loc duminică, la ora 17, în sala mică a Casei de Cultură.
Banca Mondială va sprijini România în elaborarea unui studiu privind reducerea emisiilor de dioxid de carbon.
În cadrul unor discuţii, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a primit asigurări în acest sens din partea vicepreşedintelui Băncii Mondiale pentru regiunea Europa şi Asia Centrală.
În acelaşi timp, Banca Mondială s-a oferit să sprijine ţara noastră în demersurile privind analiza absorbţiei fondurilor structurale.
Senatul a adoptat o propunere legislativă privind modificarea impozitului auto.
Aceasta prevede ca baza de impozit să fie valoarea maşinii, iar ministerul finanţelor să întocmească un catalog în care va stabili valoarea autoturismului în funcţie de marcă, tip şi motorizare.
Potrivit proiectului, această taxă ar urma să fie de 0,75% din valoarea maşinii.
Decizia finală urmează să fie luată de Camera Deputaţilor.
Pasajul rutier Carrefour va fi inaugurat anul acesta.
Luna trecută au fost demarate lucrările pentru noua cale de acces ce va lega oraşul Constanţa de Ovidiu.
În urma finalizării acestui proiect, traficul de pe drumul naţional 2A va fi fluidizat şi, în acelaşi timp, va facilita accesul clienţilor centrului comercial.
Pasajul subteran, împreună cu cele patru benzi în plus, va reprezenta un segment important din infrastructura municipală şi va fi conectat cu viitoarea centură a oraşului.
Lucrările nu vor afecta traficul de pe drumul naţional 2A şi nici accesul în centrul comercial.
Guvernul a decis noi reguli de ocupare a posturilor din universităţi.
Astfel, toate concursurile vor fi publice, iar candidaţii pentru funcţia de profesor universitar vor fi evaluaţi de către o comisie din care va face parte obligatoriu un profesor universitar din străinătate.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a susţinut că metodologia elimină “practica nepotismului” în ocuparea posturilor de asistent, lector, conferenţiar sau profesor universitar, deoarece din comisiile de concurs nu vor putea face parte rude ale candidaţilor.
Populaţia lumii va ajunge la 7 miliarde până la 31 octombrie.
Conform unui raport ONU, populaţia mapamondului va ajunge, până în anul 2050, la 9,31 miliarde de persoane, rata natalităţii va creşte, iar cea a mortalităţii va scădea.
Raportul ONU a luat în calcul tendinţele actuale, iar şeful serviciului demografic al Naţiunilor Unite, a explicat că această estimare ar trebui privită cu rezerve, întrucât ar putea interveni modificări.
Populaţia mapamondului a ajuns la şase miliarde în anul 1998 şi la 6,98 miliarde la 1 iulie anul trecut.
Legea profesiei de jurnalist a fost respinsă de Senat.
“Legea jurnalistului”, propusă Parlamentului de senatorul Ioan Ghişe, doreşte să reglementeze cadrul juridic privind desfăşurarea activităţii de jurnalist.
Potrivit senatorului, jurnalistul poate fi orice cetăţean român care are capacitatea de exercitare a drepturilor civile şi politice, care nu a fost condamnat penal, care a îndeplinit criteriile de atestare a calităţii de jurnalist şi care are aptitudini jurnalistice confirmate de practica jurnalistică de cel puţin doi ani.
Legea este organică, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.
Marea Britanie va vota pentru aderarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.
Europarlamentarii britanici s-au exprimat în sensul susţinerii celor două ţări, deşi Marea Britanie a optat să rămână în afara spaţiului Schengen.
Ei avertizează, însă, că problemele nerezolvate de corupţie se pot infiltra în asigurarea pazei graniţelor.
Senatorii au adoptat un proiect de modificare a Codului Fiscal.
Acesta prevede că impozitul pe venit va fi redus de la 16 la 13% pentru salarii şi pensii.
În motivaţia noii legi se arată că măsura va duce la creşterea numărului de angajări, estimându-se 100.000 de noi locuri de muncă.
Mai mult, munca la negru va fi redusă, iar consumul va creşte.
Senatul este prima Camera sesizată, iar decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor.