Știri 18 iulie 2019
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul 4.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.
Biserica Ortodoxă va cinsti mâine Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Mănăstirea Sfântul Serafim de Sarov din apropierea localității Ion Corvin, astăzi de la ora 23.00.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul.
Astfel, Ierarhul nostru va oficia mâine, de la ora 18.00, slujba Vecerniei la Mănăstirea Sfântul Ilie din apropierea localității Istria.
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la parohia Sfântul Ilie din Techirghiol, de la ora 8.15.
Credincioșii se vor putea închina moaștelor Sfinților Mucenici Emilian de la Durostorum, Sava de la Buzău, Flavian din Cartagina, ale Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, dar și la veșmântul Sfântului Cuvios Dimitrie Basarabov.
Duminică, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va răspunde invitației Preasfințitului Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului și va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Mănăstirea Pantocrator din localitatea Drăgănești-Vlașca din jud. Teleorman, cu prilejul hramului, Sfânta Maria Magdalena.
Luni, de la ora 8.00, Ierarhul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfânta Maria Magdalena”, situată în apropierea localității Cobadin.
O acțiune de donare de sânge se va desfășura sâmbătă în localitatea Medgidia.
Cei care doresc să doneze sunt așteptați la Spitalul Municipal din localitate cu un act de identitate valabil, între orele 08.30-13.30.
Acțiunea este organizată de către CRTS Constanța, Primaria și Spitalul Municipiului Medgidia.
O stradă din Constanța va deveni cu sens unic.
Potrivit Primăriei Constanța, este vorba despre strada Farului unde, de mâine, se va circula numai dinspre bulevardul Tomis spre bulevardul Alexandru Lăpușneanu.
Șoferii sunt rugați să respecte regulile de circulaţie şi semnificaţia mijloacelor de semnalizare rutieră și să nu afecteze fluenţa şi siguranţa circulaţiei.
Şi în această vară guvernul va organiza programul de internship, pentru tinerii până în 25 de ani.
Astfel, în următoarele două luni tinerii vor avea posibilitatea de a se familiariza cu modul de lucru în Executiv, în ministere și în administrația publică.
Tinerii vor beneficia de o indemnizație lunară de 2080 de lei brut, iar la finalul perioadei de internship vor primi un certificat din partea Secretariatului General al Guvernului.
România are a cincea cea mai mare diaspora din lume, 3,4 milioane.
Așa arată un studiu al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
Cei mai mulți emigranți români au locuri de muncă necalificate, iar jumătate dintre românii cu studii universitare plecați în străinătate au locuri de muncă pentru care nu se cere specializare.
În Italia se află cei mai mulți români: peste un milion.
În Germania sunt 680.000, iar în Spania 573.000.
Astfel, cele trei țări sunt gazda a 93% din diaspora românească.
Elevii de la sate susținuți de organizații neguvernamentale pentru a merge la liceu au avut rezultate deosebite la examenul de Bacalaureat.
Jumătate dintre ei au obținut medii peste 8, iar rata de promovare a depășit media națională.
Majoritatea copiilor provin din familii sărace care nu și-ar fi permis să-i țină la școală.
Aproape 700 de elevi din mediul rural sunt sustinuți financiar pentru a merge la liceu.
Plasticul folosit pentru îmbutelierea apelor minerale sau plate ori a băuturilor răcoritoare devine nociv atunci când este expus temperaturilor ridicate.
Specialiştii atrag atenţia că prin încălzire, acesta poate dezvolta dioxină, un compus chimic care, odată ingerat, reprezintă un pericol real pentru sănătatea umană.
Cu toate acestea, comercianţii, dar şi producătorii, încă mai încalcă regulile de depozitare şi de transport a acestor produse.
Reprezentanţii Protecţiei Consumatorilor ne recomandă să acordăm o atenţie deosebită asupra modului de prezentare a ambalajului, asupra etanşeităţii recipientelor, precum şi asupra condiţiilor de depozitare.