Ştiri 6 mai 2011
Astfel, în această zi, Biserica face aducere aminte de grupul femeilor mironosiţe care au mers în ziua Învierii la Mormântul Domnului şi au aflat de la îngeri vestea că Hristos a înviat.
Cu acest prilej, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinţi de la ora 8.15, capela mortuară a bisericii Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Constanţa, apoi va săvârşi Sfânta Liturghie.
La ora 17, Ierarhul nostru va participa la conferinţa intitulată „Credinţă şi mântuire în lumea de azi”, susţinută de Arhimandritul rus Ambrozie Iurasov la Casa de Cultură.
Luni, Înaltpreasfinţia Sa va sfinţi de la ora 8, biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae din satul Furnica, judeţul Constanţa.
La această biserică va fi adus spre închinare şi omoforul Sfântului Ierarh Nicolae.
ASCOR Constanţa invită constănţenii la o seară duhovnicească.
Tema serii o constituie “Credinţă şi mântuire în lumea de azi” şi va fi susţinută de Arhimandritul mitrofor rus Ambrozie Iurasov.
La eveniment va participa şi Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Conferinţa va avea loc duminică, la ora 17, în sala mică a Casei de Cultură.
Părinţii pot propune, începând cu acest an, observatori la examenul de bacalaureat.
Ministerul Educaţiei a solicitat asociaţiilor de părinţi şi reprezentanţilor societăţii civile să desemneze observatori care să monitorizeze organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat sesiunea 2011.
Ministerul Educaţiei a făcut invitaţia întrucât obiectivul instituţiei este acela de a asigura o desfăşurarea corectă şi echitabilă a examenului.
Înscrierea la examenul de bacalaureat are loc în perioada 23 – 27 mai şi se va desfăşura în perioada 6 iunie – 1 iulie.
Laptele băut înainte de culcare predispune la obezitate.
Un studiu arată că bebeluşii care beau lapte înainte de culcare, prezintă un risc crescut de a deveni obezi înainte de a împlini 5 ani.
Oamenii de ştiinţă precizează că părinţii care nu-şi dezvaţă copiii de acest obicei, după ce i-au trecut pe hrană solidă, îi supraalimentează.
Pentru a ajunge la această concluzie, specialiştii au monitorizat 7.000 de copii pe o perioadă de şapte ani.
Ei au constatat că 23% dintre copiii care la vârsta de doi ani încă beau lapte înainte de culcare au devenit obezi până la vârsta de cinci ani.
Meteorologii anunţă caniculă pentru această vară.
Temperaturile medii ale lunii mai vor înregistra valori apropiate de normal în majoritatea zonelor ţării.
În luna iunie va fi foarte cald şi secetos, iar ANM avertizează că temperaturile medii se vor situa peste valorile normale în vestul şi sud-estul ţării, sub mediile multianuale în sud-vest, centru şi nord-vest şi în limite apropiate de normele climatologice în restul teritoriului.
De asemenea, în luna iulie, va fi la fel de cald.
Regimul termic al aerului se va situa în limite apropiate de mediile multianuale în majoritatea regiunilor, exceptând estul, sud-estul şi vestul ţării, unde valorile termice pot fi peste normele climatologice.
În perioada 7-16 mai se va desfăşura un recensământ de probă.
Scopul este verificarea măsurilor organizatorice privind recensământul populaţiei şi locuinţelor, care se va efectua, pe în România, în intervalul 22-31 octombrie 2011.
Astfel, în fiecare judeţ se vor organiza şase sectoare de recensământ – trei în municipiul reşedinţă de judeţ şi trei sectoare în mediul rural.
Preţul gazelor naturale ar putea creşte din cauza datoriilor operatorilor de pe piaţă.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele Asociaţiei Companiilor de Utilităţi de Energie, după întâlnirea cu delegaţia FMI.
Acesta a precizat că preţul gazelor naturale ar trebui să se majoreze substanţial, deoarece operatorii de pe piaţă au datorii foarte mari şi sunt într-o situaţie critică.
El a adăugat că deocamdată, nu există niciun calendar oficial pentru creşterea preţului la gaze.
Reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi finalizate în anul 2019.
Noua estimare pentru terminarea celor două reactoare este cu doi ani peste cea anunţată iniţial.
În prezent, România este în căutarea unor parteneri care să construiască reactoarele, după ce celelalte companii străine s-au retras, la începutul anului.
Reactoarele noi ar trebui să furnizeze, după finalizare, aproximativ 12 la sută din necesarul de energie al României.
Medicii de familie refuză contractul cu CNAS.
Ei spun că acceptarea contractului i-ar pune în imposibilitatea de a-şi desfăşura meseria, reducându-i la statutul de simpli birocraţi.
În plus, impunerea unor plafoane orientative la prescripţiile de medicamente i-ar sili să aleagă pacienţii în funcţie de gravitatea bolii.
Termenul până la care medicii de familie trebuie să semneze contractul-cadru pe 2011 este 1 iunie.
ANAF va desfiinţa aproximativ 150 de administraţii fiscale din ţară.
Preşedintele ANAF a declarat că în prezent în judeţele mici administraţiile financiare se confruntă cu un excedent de personal, iar în alte zone există deficit de personal, astfel încât nu se pune problema unor disponibilizări.
Reprezentantul ANAF a mai spus că în cazul Autorităţii Naţionale a Vămilor şi Gărzii Financiare s-a luat decizia ca cele două instituţii să funcţioneze în continuare separat la nivel teritorial.
România are a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din Europa, după Bulgaria.
Ponderea alimentelor în coşul de consum, de 33% este cea mai ridicată comparativ cu alte şapte state.
Potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, preţurile petrolului pe pieţele internaţionale şi cele volatile sunt printre factorii care ar putea pune presiune asupra inflaţiei în perioada următoare.
El a mai precizat că majorările de preţuri nu se vor accentua până la sfârşitul anului.