Știri 21 septembrie 2019
S-a născut în prima jumătate a secolului al 17-lea şi s-a călugărit de tânăr la Mânăstirea Bogdana.
În anul 1670 a fost hirotonit episcop de Rădăuţi, iar în anul 1671 a fost ales episcop al Romanului, după care, în anul 1674 a devenit mitropolit al Moldovei.
Retras în sudul Moldovei, Sfântul Teodosie s-a îngrijit de construirea Mânăstirii Brazi, unde în anul 1694 a fost decapitat,după ce a refuzat să predea tătarilor odoarele bisericii.
Sinodul Bisericii noastre l-a canonizat în anul 2003 şi este considerat patronul spiritual al Vrancei.
Astăzi este Ziua Internațională a Păcii.
În anul 1981, printr-o rezoluție emisă de Adunarea Generală a Națiunilor Unite s-a stabilit celebrarea Zilei Internaționale a Păcii în fiecare a treia zi de marți din luna septembrie, astfel încât aceasta să coincidă cu deschiderea sesiunilor anuale ale Adunării Generale ONU.
În 2001, printr-o nouă rezoluție adoptată de statele membre ale Adunării Generale a Națiunilor Unite a fost fixată data de 21 septembrie pentru sărbătorirea anuală a Zilei Internaționale a Păcii.
Cinci ani mai târziu, această zi a căpătat o nouă însemnătate și anume, o zi în care încetează conflictele armate, focurile şi violenţa, timp de 24 de ore.
Tot astăzi este și Ziua mondială pentru combaterea maladiei Alzheimer.
Lansată de către Federația Internațională pentru Alzheimer, în anul 1994, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății, este motivată de necesitatea de a face cunoscută această boală pentru a opri stigmatizarea persoanelor afectate de ea.
Două din trei persoane consideră că la nivelul țării lor există o înțelegere minimă sau nu există înțelegere față de persoanele afectate de demență, în condițiile în care numărul celor bolnavi este în creștere.
Un raport estimează numărul celor afectați de demență ca fiind de 46,8 milioane, la nivel global, în 2015, dar s-ar putea ajunge la 131,5 milioane de oameni suferinzi în 2050.
Mâine este Ziua mersului fără mașini.
Aceasta este celebrată la inițiativa Comisiei Europene din anul 1999.
Astfel, Ziua europeană fără mașini s-a transformat în Ziua mondială fără mașini, datorită extinderii la nivel mondial.
Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori a transportului în comun.
Ziua a fost celebrată pentru prima oară și în Constanța la Palatul Copiilor.
Cu acest prilej, municipalităţile din Constanţa, Iaşi, Sibiu și Suceava au pregătit numeroase manifestări care încurajează folosirea mijloacelor de transport ecologic şi promovează ideea că mobilitatea sporeşte calitatea vieţii în oraşe.