Știri 14 octombrie 2019
Aceasta a trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat la Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Trei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în biserica noastră a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
Părintele Răzvan Andrei Ionescu va conferenția la Constanța.
Acesta va vorbi despre ”Exercițiul inteligenței între natural, artificial și duhovnicesc. Oferta eclesială de trăire a Viului prin înduhovnicirea demersului personal de cunoaștere.”
Evenimentul se va desfășura miercuri, de la ora 11, la Sala Senatului din cadrul Campusului Universității Ovidius, sub patronajul Înalt Prea Sfințitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
În cadrul conferinței, va avea loc și lansarea cărții intitulate ”Duhovnicie și Știință în teologhisirea Arhim. Sofronie Saharov.”
Organizatorul evenimentului este preotul lector dr. Florin Spanache.
CRTS Constanța organizează săptămâna aceasta mai multe acţiuni de donare de sânge.
Astfel, persoanele sănătoase care vor să doneze sunt așteptate mâine, la Clubul Nautic Callatis din localitatea Mangalia, între orele 08.30- 13.30.
De asemenea, joi, în același interval orar, doritorii sunt așteptați să doneze la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă din orașul Năvodari.
Cabinetele stomatologice sunt rarități în școlile și liceele românești.
În mediul rural sunt doar șapte astfel de cabinete, iar în orașe până în 500, arată datele oficiale.
Cifrele Ministerului Sănătății arată că mai puțin de 20% dintre școlile românești au cabinete medicale generale și doar 3% au cabinete stomatologice.
În mediul rural, sunt doar 88 de cabinete medicale școlare în toate satele și comunele.
Cele mai multe sunt în județele Cluj, Mureș, Iași, Timiș, Argeș și Bacău.
9 din 10 români, din mediul urban, se plâng de oboseală acumulată.
Așa arată datele unui studiu recent.
Cei afectați de oboseală acuză slăbiciune fizică, extenuare, nervozitate, lipsa răbdării, migrene și dificultăți de concentrare.
Același studiu a demonstrat că cei mai afectați sunt angajații cu studii superioare și liber profesioniștii.
Monitorul preţurilor la alimente va fi lansat mâine.
Potrivit Consiliului Concurenţei, prețurile la 30.000 de produse comercializate în marile magazine din România, pot fi comparate, de pe un calculator sau de pe telefonul mobil.
Datele despre preţurile produselor vor putea fi găsite la adresa monitorulpreturilor.info, unde deocamdată se găsesc toate informaţiile despre tarifele la carburanţii auto şi la încărcarea maşinilor electrice.
Autoritatea pentru concurenţă se aşteaptă ca în urma lansării noii aplicaţii preţurile produselor să scadă spre nivelul magazinelor care au preturi mai mici.
Marea Britanie va deporta cetățenii europeni care nu au aplicat la timp pentru a primi statut de ședere în Regatul Unit după Brexit.
Declarația a fost făcută de adjunctul ministrului britanic de Interne Brandon Lewis.
Oficialul a explicat că persoanele în această situație vor fi deportate chiar dacă îndeplinesc toate criteriile pentru a primi un permis de ședere.
Potrivit estimărilor, în Marea Britanie locuiesc până la 3,3 milioane de cetățeni din alte state membre ale Uniunii.
Peste jumătate dintre românii care suferă de depresie nu ştiu că au această afecţiune.
Un TelVerde antidepresie, funcţional non-stop, a fost lansat ieri.
Numărul 0800 0800 20 poate fi apelat de persoane care au atacuri de panică, anxietate ori depresie.
Psihoterapeuţii spun că prevenţia va duce la scăderea numărului pacienţilor cu depresie şi mai puţini oameni vor suna la 112 în cazuri de atac de panică, anxietate sau suicid.
Se estimează că unul din 20 de români suferă de depresie.